Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Zarówno kowaliki jak i dzięcioły świetnie u mnie radziły sobie z jedzeniem z karmnika - tuby wykonanej z siatki (+ daszek i podstawka), nie miały też problemów z kulami w siatce.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2011, o 19:17
Kontakt:

Post »

Tak, to dla tego ptactwa dobre rozwiązanie. Kowalik to taki "dziwak", że nie dość iż prawie z drzewa nie złazi, to jeszcze przeważnie głową do dołu pomyka. ;:65
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego przesuwam miejsce dokarmiania poniważ mój tata wycią wysoką lipe pod ktu stał tej zimy karmnik przesune go o jakieś 5,6metrów pod małą wieżbe i rośnie tam kilka krzaków tej zimy miałem problem z krogulcem przylatyłał codziennie i siadał na budce która wisiała na wyciętej lipie i czaił sie na mniejsze ptaki goszczące w moim karmniku pozdrawiam Wojtas43 :wit życzę dużo nasionek i przysmaków dla waszych gości w zimowym karmniku ;:137 .
Wojtas43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Orzechy laskowe i słoneczniki ładnie dojrzewają ptaszki będą miały co jeść Obrazek
sylwekw

Post »

Jak się mają Wasze przygotowania do zimy i dokarmiania. Jak niektórzy wiedzą ja jestem akurat zwolennikiem całorocznego dokarmiania ale wiadomo, że okres zimowy jest szczególny.
U mnie od jakiegoś czasu mazurki, wróble i sikorki przychodzą do karmników coraz liczniej. Ostatnio się zorientowałem, że dość blisko mnie, jest "Giełda Ptactwa Ozdobnego" i oczywiście sprzedają tam dużo najróżniejszego ziarna. Od kilku tygodni kupuję oddzielnie poszczególne ziarna i testuję, którym ptaki będą najbardziej zainteresowane. Mam już swoje pierwsze spostrzeżenia ale pewnie te ptasie upodobania będą się zmieniały w miarę zbliżania się zimy.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

U mnie, na razie, naturalna stołówka. Zadbałam o ptaki sadząc berberysy, ligustry, rajskie jabłuszka, rokitniki, cisy, jarzębiny itp. a także rośnie nie wyplewionych :wink: wiele chwastów. Wrąbały całą aronię, nic mi nie zostawiając na nalewkę. Mają w czym wybierać :)
sylwekw

Post »

No ja aż tak bogatych w owoce dla ptaków nasadzeń nie mam ale tez jestem ciekaw bo np w ubiegłym roku owoce na ognikach były a potem nagle zniknęły :-) ale wtedy jeszcze nie mogłem codziennie obserwować ogrodu tej zimy będę mógł. U mnie niestety został już tylko jeden berberys i dwa ogniki z owocami (trzeci wcale nie ma owoców w tym roku). Jarzębiny jest sporo ale za płotem u sąsiada.
Za to mam taką możliwość i skrzętnie to wykorzystałem i karmniki wiszą jakieś 2-3 metry od okna sypialni. Rano po pobudce super widowisko, choć czasami dość krzykliwe gdy się zleci większe stadko mazurków ale dla mnie to raczej "przyjemna muzyka" niż hałas.
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

sylwekw pisze:Jak się mają Wasze przygotowania do zimy i dokarmiania. Jak niektórzy wiedzą ja jestem akurat zwolennikiem całorocznego dokarmiania ale wiadomo, że okres zimowy jest szczególny.
U mnie od jakiegoś czasu mazurki, wróble i sikorki przychodzą do karmników coraz liczniej. Ostatnio się zorientowałem, że dość blisko mnie, jest "Giełda Ptactwa Ozdobnego" i oczywiście sprzedają tam dużo najróżniejszego ziarna. Od kilku tygodni kupuję oddzielnie poszczególne ziarna i testuję, którym ptaki będą najbardziej zainteresowane. Mam już swoje pierwsze spostrzeżenia ale pewnie te ptasie upodobania będą się zmieniały w miarę zbliżania się zimy.

Ja też już dokarmiam, na razie z niewielkim skutkiem - Sikory i o dziwo Rudzik się tylko pojawiają i to sporadycznie.
Tak czy inaczej od początku września mam "załadowany" karmnik. Tym samym już będę dokarmiał cało rocznie.

Mam pytanie co do twojego testowania karmy. Czy posiadasz jeden karmnik, czy więcej? Jak aplikujesz poszczególne karmy? Pojedynczo, czy kilka na raz? Może wstawisz kilka fotek karmników, bardzo ciekaw jestem jak to wygląda.
Myślałeś może, by zainstalować kamerę przy karmniku, tak by na przykład w ciągu dnia rejestrowała "gości" jacy się pojawiają?
Ja się zastanawiam jak rozwiązać temat kamery, najlepsze było by WIFI, ale mi nie sięga :( coś jeszcze wymyślę jednak.
sylwekw

Post »

Karmników mam kilka (w sumie to 6 kupnych i dwa własnej roboty).
Moje testowanie polega na wsypywaniu różnych ziaren pojedynczo do różnych karmników. Np obecnie siemię wcale nie ma powodzenia (może zimą będzie inaczej).
Najlepiej "szło" zółte proso ale obecnie testuję proso czerwone i szare. Czerwone ma powodzenie, szare dużo mniej. Konopie wzbudzają zainteresowanie ale chyba tylko dlatego, że na karmnikach z prosem się wszystkie mazurki nie mieszczą :-).
Sikorki niezmiennie lubują się w łuskanych słoneczniku oraz orzeszkach ziemnych.
Mazurki też lubią mieszankę, której składników niestety nie potrafię rozróżnić ale jest na pewno w niej rzepak, proso, sorgo i inne ziarna takie właśnie "okrągłe". W tą sobotę kupiłem też mieszankę w której znaczny procent to nasiona traw. Też ma powodzenie.

A z orzeszkami to mam taki dylemat. W Holandii kupowałem takie orzeszki, które niby podobne są do ziemnych ale jednak trochę inaczej wyglądają. Ptaki je uwielbiają. Nawet wyjeżdżając z Holandii kupiłem trzy paczki aby mieć tutaj na pierwszą zimę. Niestety przekonałem się doświadczalnie, że orzeszki kupowane tutaj do dokarmiania ptaków jakoś znacznie mniej sikorkom podchodzą. Muszę dojść jakoś jakie to są te Holenderskie orzeszki.

Fotki swoich karmników gdzieś już tutaj pokazywałem ale nic nie stoi na przeszkodzie abym jeszcze raz takie przeglądowe zdjęcia pokazał.
Trochę fotek mazurkom nawet dzisiaj robiłem.
A pomysł z kamerką ciekawy. Jak do tej pory robiłem chyba ze dwa razy filmiki ale to z ręki i z daleka.
Chyba skorzystam z Twojego pomysłu i ustawię kamerkę na rejestrację przez cały dzień (mam taką opcję robienia np 5 sekundowych momentów co jakiś czas - taka pseudo poklatkowość) tylko raczej dopiero zima kiedy większa szansa na ciekawe gatunki. Statyw też mam więc będzie można kamerkę ulokować blisko - będę musiał tylko jakoś zabezpieczyć aby pies nie wywrócił statywu. Naprawdę dzięki za pomysł.

Muszę też opracować jakiś sposób na "odzyskiwanie" ziarna, które szczególnie mazurki bardzo rozsypują, oczywiście część potem wyzbierają z ziemi ale bardzo dużo się marnuje.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie zostało 20 kg słonecznika z zeszłego roku i jak na razie postawię na tę karmę. Odświeżając watek zmotywowaliście mnie abym wystawiła karmnik na balkon.

Za to na działce dokarmianie idzie znakomicie. Miałam posadzoną sporą ilość słoneczników no i większość została dokładnie wyskubana.
Asia
sylwekw

Post »

Zatem obiecane zdjęcia karmników - gdzieś już tu na forum kilka fotek pokazywałem ale na pewno nie w tym wątku i na pewno nie wszystkie.

1. Karmnik na kule tłuszczowe. Plusem jest to, że mieści dużo kul a minusem fakt, ze odległości między drutami są dość duże i kule tylko trochę oskubane wypadają.

Obrazek

2. Karmnik koszyczkowy - na orzeszki. Bardzo dobrze się spisuje.

Obrazek

3. Karmnik, którego atutem jest to, że ptaki mało z niego rozsypują.

Obrazek

4. Karmnik tubowy - jestem z niego bardzo zadowolony - ptaki chyba też, na zdjęciu akurat serwuje proso czerwone.

Obrazek

5. Dość dekoracyjny karmnik. Poza tym nic szczególnego - trudno go czyścić.

Obrazek

6. Super karmnik. Solidnie wykonany. Bardzo wygodny w obsłudze. Mieści ponad 1 kg ziarna jednorazowo. Na tym zdjęciu widoczna wersja tylko na ziarno ale mam drugi taki w wersji dzielonej na dwie części - jedna część na ziarno a druga ma siatkę z większymi oczkami czyli na orzeszki.

Obrazek

7. Kolejny karmnik tubowy - na zdjęciu wypełniony prosem szarym.

Obrazek

8. A tu karmnik, który samodzielnie wykonałem - daje możliwość sypania oddzielnie trzech rodzajów ziarna. Niestety kiepsko rozwiązałem sposób otwierania góry do uzupełniania ziarna.

Obrazek

9. Tradycyjny karmnik, który również wykonałem sam - a jak to robiłem możesz zobaczyć tutaj.

Obrazek
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

Sylewk, ja mam ten karmnik z drugiego zdjęcia, ale sypałam do niego słonecznik bo wydawało mi się że orzeszki są za duże, no bo przez oczko nie przejdą. Na ile ptaki sobie radzą z wydziobywaniem tych orzeszków?
Asia
sylwekw

Post »

asiaa ... no właśnie o to chodzi aby orzeszki się nie mieściły przez oczka ważne, aby w oczkach mieściły się dziobki ptaszków. Sikorki ale nie tylko wydziobują orzeszki po kawałeczkach, wcale nie próbują zabrać całego orzeszka.

A to przykładowe fotki z tym karmnikiem:

Obrazek

Dzwońce to się nawet biją o ten karmnik :-)

Obrazek

A raz miałem nawet takiego gościa (zdjęcie niestety jeszcze słabsze niż poprzednie ale była już szarówka)
Szczerze powiedziawszy nie wiem jak ona sobie radziła z wyjmowaniem tych orzeszków, ale gdy ja "nakryłem" to zrozumiałem dlaczego w pewnym okresie tak bardzo szybko mi ubywało orzeszków z karmnika.
Obrazek
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Kontakt:

Post »

sylwekw pisze:Muszę też opracować jakiś sposób na "odzyskiwanie" ziarna, które szczególnie mazurki bardzo rozsypują, oczywiście część potem wyzbierają z ziemi ale bardzo dużo się marnuje.
Myślę, że najprościej będzie umieścić pod karmnikami coś w rodzaju platform, otwartych podestów blisko ziemi. Jest masa ptaków, która zbiera ziarna z ziemi i nie wchodzi do karmników. Ziarno spadając na platformy, nie będzie się niszczyło w takich ilościach.

U mnie nie ma takiego wielkiego z tym problemu, bo mam w zimie około 6 Bażantów i czasami niezliczone stadko Kuropatw. Wybierają wszystko do czysta. W parterze mam też Rudzika i Kosy, w tym roku mam w planie podawać im jabłka i rodzynki, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dziś rozmawiałem z informatykiem u mnie w firmie, dowiedziałem się wszystkiego o WIFI i chyba zakupię kamerkę bezprzewodową, to może uda mi się wysyłać obraz prosto do netu, a to by dopiero było podglądanie :)
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

No to w tym roku kupie dodatkowo orzechy żeby trochę urozmaicić dietę.

Sylwek u mnie dzwońce też się biją o słonecznik i jeszcze sikorki i wróble próbują przeganiać, chyba taka ich uroda. I jeszcze jedno, gdzie kupowałeś karmnik z 6 zdjecia, ten duży.

Adam napisz coś więcej o kamerce i jakie są to koszty. Pomysł bardzo ciekawy, bo ptaki mogę oglądać tylko w weekend, w ciągu tygodnia przyjemność mnie omija bo siedzę w pracy.
Asia
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”