Karmników mam kilka (w sumie to 6 kupnych i dwa własnej roboty).
Moje testowanie polega na wsypywaniu różnych ziaren pojedynczo do różnych karmników. Np obecnie siemię wcale nie ma powodzenia (może zimą będzie inaczej).
Najlepiej "szło" zółte proso ale obecnie testuję proso czerwone i szare. Czerwone ma powodzenie, szare dużo mniej. Konopie wzbudzają zainteresowanie ale chyba tylko dlatego, że na karmnikach z prosem się wszystkie mazurki nie mieszczą

.
Sikorki niezmiennie lubują się w łuskanych słoneczniku oraz orzeszkach ziemnych.
Mazurki też lubią mieszankę, której składników niestety nie potrafię rozróżnić ale jest na pewno w niej rzepak, proso, sorgo i inne ziarna takie właśnie "okrągłe". W tą sobotę kupiłem też mieszankę w której znaczny procent to nasiona traw. Też ma powodzenie.
A z orzeszkami to mam taki dylemat. W Holandii kupowałem takie orzeszki, które niby podobne są do ziemnych ale jednak trochę inaczej wyglądają. Ptaki je uwielbiają. Nawet wyjeżdżając z Holandii kupiłem trzy paczki aby mieć tutaj na pierwszą zimę. Niestety przekonałem się doświadczalnie, że orzeszki kupowane tutaj do dokarmiania ptaków jakoś znacznie mniej sikorkom podchodzą. Muszę dojść jakoś jakie to są te Holenderskie orzeszki.
Fotki swoich karmników gdzieś już tutaj pokazywałem ale nic nie stoi na przeszkodzie abym jeszcze raz takie przeglądowe zdjęcia pokazał.
Trochę fotek mazurkom nawet dzisiaj robiłem.
A pomysł z kamerką ciekawy. Jak do tej pory robiłem chyba ze dwa razy filmiki ale to z ręki i z daleka.
Chyba skorzystam z Twojego pomysłu i ustawię kamerkę na rejestrację przez cały dzień (mam taką opcję robienia np 5 sekundowych momentów co jakiś czas - taka pseudo poklatkowość) tylko raczej dopiero zima kiedy większa szansa na ciekawe gatunki. Statyw też mam więc będzie można kamerkę ulokować blisko - będę musiał tylko jakoś zabezpieczyć aby pies nie wywrócił statywu. Naprawdę dzięki za pomysł.
Muszę też opracować jakiś sposób na "odzyskiwanie" ziarna, które szczególnie mazurki bardzo rozsypują, oczywiście część potem wyzbierają z ziemi ale bardzo dużo się marnuje.