Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolory usychania iglaków

Post »

Robal sobie poszedł... nie dogonisz :) Na zamieranie pędów po wycięciu martwego pisałem wyżej dopiero co.
A w czym to rośnie? One są bardzo nieszczęśliwe. Jakby mogły, to by się wykopały i poszły gdziekolwiek, gdzie lepiej.
A mam wrażenie że wszędzie by im lepiej było...
Awatar użytkownika
edvina
50p
50p
Od: 14 wrz 2011, o 09:05

Post »

MirekL pisze:Robal sobie poszedł... nie dogonisz :) Na zamieranie pędów po wycięciu martwego pisałem wyżej dopiero co.
A w czym to rośnie? One są bardzo nieszczęśliwe. Jakby mogły, to by się wykopały i poszły gdziekolwiek, gdzie lepiej.
A mam wrażenie że wszędzie by im lepiej było...

Witam specjalistę :) Bardzo się cieszę. Może nie doczytałam o tym wysinaniu pędów, ale mam pytanko urosną nowe w tych miejscach? One rosną w IV B/ V klasie gleby, są odcięte od strawnika i chwastów. Co jakiś czas usówam, czyszcze pierwszą warstwę od chwastów. Taką ziemię mam niestety. Jak im pomóc. Substral pomógł na jakiś czas, raptem na 3-4 miesiące. Boję się co to będzie po zimie. A może tujki nie są mi dane.
Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No mix- tuje, jałowiec, cyprysik... i wszystko marne. Za siatką pas wolny od zielska. Pryskane? Czym?
Podlewane to to było? Mamy okresy ponad miesiąc bez kropli deszczu... zielsko rude, jak widać... tuje też...
Awatar użytkownika
edvina
50p
50p
Od: 14 wrz 2011, o 09:05

Post »

Niczym nie pryskam wszystko ręcznie wyrywam. Przechodze na drugą stronę wokół dziłki i wyrywam.
Podlewane są tuje i trawnik w upały codziennie wieczorem ale bardzo intensywnie. Nie tylko w miejscu korzenia ale też ziemia wogół, na całym pasie.
Dlatego nie sądze żeby miały sucho. Teraz jak już jest chłodniej też są podlewane ciągle. Słyszałam, że potrzebuja dużo wody przed zima.
Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

asia11 pisze:Wejmutka - Gremmeniella abietina.
Dzięki za podpowiedź...ale czym to ewentualnie wyleczyć? Poczytałem o tym grzybie i nie mogę się zdecydować jaki preparat wybrać.
asia11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 wrz 2011, o 14:57

Post »

edvina pisze:Teraz jak już jest chłodniej też są podlewane ciągle. Słyszałam, że potrzebuja dużo wody przed zima.
Za dużo wody za dużo przed zimą. :lol:

gleameil - opryski jak przy wiosennej osutce sosny: link1 link2
qriozum
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2011, o 20:15

Post »

Witam.

Mam ogromną prośbę, czy mógłby ktoś pomóc zdiagnozować co dolega moim thujkom?
Posadzone w kwietniu ubiegłego roku (04-2010r.) - szpaler 50 thuj smaragad.
Sadzone były przez pracowników firmy w której to kupiłem (spod Łodzi).
W ubiegłym roku nic się nie z nimi nie działo. Na zimę, okryłem je w pionie białą agrowłókniną, by śnieg nie połamał gałązek.
W okolicach maja tego roku pojawiły się między gałązkami i nawet drzewkami jakby pajęczyny. Iglaki zaczęły brązowieć od "środka" :(
W Castoramie kupiłem preparat do oprysku przeciw przędziorkom. Przyznam szczerze, że teraz nie jestem na 100% pewien, ale tak na 99% to kupiłem "Karate Zeon" f-y Target. Wykonałem roztwór zgodnie ze specyfikacją i opryskałem przy pomocy lancy i opryskiwacza plecakowego.

Ponadto, kupiłem nawóz "Biopon - przeciw brązowieniu igieł", i stosowałem nawożenie również wedle zaleceń i harmonogramu.
Odbyło się to 4 razy co dwa tygodnie.
Przyznam szczerze - byłem zadowolony, bo brązowienie ustąpiło!!!
Pozostały pojedyńcze gałązki które żona poucinała.

Wczoraj, mając chwilę czasu, przechodziłem po ogródku i rozchyliłem gałązki....moim oczom ukazał się koszmar :((((
Poniżej zamieszczę kilka zdjęć, może ktoś będzie mógł wesprzeć jakąś podpowiedzią....

Aha - telefonowałem po kilku ogrodnikach (w rejonie Katowic) z prośbą o odpłatną konsultację i nawet późniejsze zlecenie im "naprawy i utrzymania" .... żadna z tych firm nie chce tego się podjąć - bo iglaków nie kupiłem u nich :(((

Oto zdjęcia (jakby trzeba było zrobić inne, o większym zbliżeniu - to nie ma problemu) - ale przyznaję bez bicia - nie jestem fotografem :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może będzie jeszcze istotne to, że taki stan jak na zdjęciach występuje tylko naokoło 20 thujach, które mam posadowione "za domem" gdzie nie ma okien (zdjęcie poniżej):
Obrazek
Zastanawiam się czy ktoś "życzliwy" nie wysypał czegoś, bo na tej stronie nie mam okien, więc ryzyko "wpadki" jest minimalne.

Natomiast te thuje które mam posadowione jak na zdjęciu nr 1 i nr 2 - mają OGROMNIE mniej takich zbrązowiałych gałązek od środka, i wyglądają na lepszy stan.

Aha, wszystkie thuje posadowione są w tym samym gruncie, w tym samym dniu i z tej samej szkółki (hodowli?).
Przyznaje się bez bicia - nie mam pojęcia jakie to są warunki glebowe, jakie pH.. :((
Pod posadowione thujki wyłożyłem czarną agrowłókninę i na nią wysypałem korę. Ale w tym roku, po wykonaniu tego oprysku preparatem, wyciągnąłem tą agrowłókninę i zostawiłem samą korę. Podlewane były w okresie upałów co 2-3 dni.

Mogę liczyć na jakąkolwiek pomoc ze strony forumowiczów?

A może polecicie jakiegoś ogrodnika/zakład który by podjął się "obsługi" szpaleru 50 thujek smaragd w okolicach Katowic?
--
qriozum
GG: 997997, ICQ: 99380423
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tujom nic nie dolega, obsypują się od środka jak większość starszych iglaków.Jedyne co mnie niepokoi to zbyt gęste sadzenie i tu leży problem.Każda roślina musi mieć odpowiednią przestrzeń, dostęp światła i powietrza, wody, inaczej znacznie szybciej ten proces obumierania igieł wystąpi.I tyle.., albo aż tyle :wink:
qriozum
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2011, o 20:15

Post »

selli7 pisze:Tujom nic nie dolega,
Dżizas....bardzo mnie ucieszył Twój post :))))
selli7 pisze:Jedyne co mnie niepokoi to zbyt gęste sadzenie i tu leży problem.
Odstęp między drzewkami jest (osią) rzędu 50-60cm.
Takie odstępy wyczytałem (nie pamiętam teraz adresu i dokładnego nazwiska) ale przez jakiegoś specjalistę, przy założeniu że ze "Smaragdów" chce się zrobić rodzaj żywopłotu. No i te posadowienie drzewek robiła firma specjalistyczna, dyskutowałem z szefem na temat odstępów i potwierdził mi że takie odległości mogą być.
selli7 pisze:Każda roślina musi mieć odpowiednią przestrzeń, dostęp światła i powietrza, wody, inaczej znacznie szybciej ten proces obumierania igieł wystąpi.
Rozumiem.
Ten proces obumierania igieł o którym piszesz - to tylko okresowy i będzie w te miejsca wyrastały nowe igły, czy drzewka będą usychać??
selli7 pisze:I tyle.., albo aż tyle :wink:
Czy powinienem teraz przed zimą czymś nawieść te drzewka?
Czy te gałązki zbrązowiałe pousuwać?
Można ręcznym sekatorkiem ogrodowym?

Oczywiście za kilka tygodni zastosuję owiązanie sznurkiem (nie będę już robił owijania agrowłókniną i takich chochołów), by późniejsze opady śniegu nie połamały gałązek.

No i przede wszystkim - bardzo dziękuję Ci za odpowiedź na mojego poprzedniego posta, i częściowe uspokojenie ducha że drzewka nie zachorowały :)))
--
qriozum
GG: 997997, ICQ: 99380423
Qula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 wrz 2011, o 11:55

Post »

Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć co jest z moimi thujami . Zawsze rosły bez problemów a pod koniec tego sezonu strasznie się rozchorowały(?). Poprosiłbym o diagnozę i jak z tym walczyć? Obstawiam, że po części są to efekty jesieni lub znowu przędziorek wrócił ale nie mam pewności.

1.
http://img853.imageshack.us/img853/7870/dsc0428y.jpg
2.
http://img27.imageshack.us/img27/9818/dsc0427ja.jpg
3.
http://img89.imageshack.us/img89/6386/dsc0426tf.jpg
4.
http://img23.imageshack.us/img23/7637/dsc0423ko.jpg
5.
http://img153.imageshack.us/img153/7784/dsc0421ls.jpg
6.
http://img683.imageshack.us/img683/7151/dsc0418wr.jpg

Zdjęcia należy wgrywać na forum w mniejszym rozmiarze np 640 x 800 pikseli lub zmniejszać je przed wgrywaniem. Tak ogromne rozwalają forum uniemożliwiając przeglądanie stron. Zamieniłam je więc na linki,KaRo
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

qriozum powim szczerze, że jeśli firma sadzi iglaki będą nieco za gęsto, bo dla nich zawsze bardziej liczy się natychmiastowy efekt, niż późniejsze zdrowie roślin. Więcej roślin posadzą, sprzedadzą, a więc i kaska lepsza :wink:Z drugiej strony mają w pewnym sensie rację, bo jak chcesz gęsty żywopłot w krótkim czasie, to rośliny muszą być blisko siebie, ale wtedy nie możesz patrzeć na wygląd każdej poszczególnej sztuki, tylko na całość. Tylko igły, które mają światło będą zielone, reszta zaschnie, cudów nie ma.Im starsze, tym więcej igieł będzie zasychało, bo również wilgoć ma znaczenie.Przy gęstym sadzeniu siłą rzeczy tylko ok.1/2 do 1/3 każdej rośliny będzie zielone. Można oczyścić ręcznie, ale samo też opadnie.Nowe igły nie wyrosną w miejsce opadłych.
asia11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

@Qula
1 - nie podoba mi się, chyba za dużo wilgoci wewnątrz krzaka i coś się lęgnie
2 - licinek
3 - uszkodzenie mechaniczne
reszta - jesień
Qula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 wrz 2011, o 11:55

Post »

asia11 pisze:@Qula
1 - nie podoba mi się, chyba za dużo wilgoci wewnątrz krzaka i coś się lęgnie
2 - licinek
3 - uszkodzenie mechaniczne
reszta - jesień
1. Nie mam za bardzo pojęcia skąd teraz wilgoć bo opadów jest mało a jak podlewam to raczej ziemie rośliny a nie całą rośline.
2. Czyli trzeba będzie pryskać? wyczytałem o nim coś takiego: "Rośliny zaatakowane należy opryskać trzykrotnie: pod koniec maja, czerwca i w połowie sierpnia preparatami fosforoorganicz- nymi wgłębnymi. Preparaty: Sumi-alpha 050 EC" czy prawda? jak nie to czym pryskać? W ogóle myślałem na początku, że te końcówki sie spaliły od upałów jakie były(?)
3+. Czyli wszystko naturalnie
asia11
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

1. Zieleń jest ciemna, głęboka, więc za sucho nie mają, a jednak rude przełazi na zewnątrz. Nie brak światła, na zamieranie pędów nie wygląda, więc może nieodpowiednie warunki glebowe - słabo przepuszczalne podłoże? Albo resztki po przędziorku? Co by to nie było, mi (nie wiem dlaczego :lol: ) śmierdzi nadkażeniem szarą pleśnią.
2. patrz kilka postów wyżej
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Qula pisze:Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć co jest z moimi thujami . Zawsze rosły bez problemów a pod koniec tego sezonu strasznie się rozchorowały(?). Poprosiłbym o diagnozę i jak z tym walczyć? Obstawiam, że po części są to efekty jesieni lub znowu przędziorek wrócił ale nie mam pewności.

1.
http://img853.imageshack.us/img853/7870/dsc0428y.jpg
2.
http://img27.imageshack.us/img27/9818/dsc0427ja.jpg
3.
http://img89.imageshack.us/img89/6386/dsc0426tf.jpg
4.
http://img23.imageshack.us/img23/7637/dsc0423ko.jpg
5.
http://img153.imageshack.us/img153/7784/dsc0421ls.jpg
6.
http://img683.imageshack.us/img683/7151/dsc0418wr.jpg

Zdjęcia należy wgrywać na forum w mniejszym rozmiarze np 640 x 800 pikseli lub zmniejszać je przed wgrywaniem. Tak ogromne rozwalają forum uniemożliwiając przeglądanie stron. Zamieniłam je więc na linki,KaRo
Czy wszystkie te zdjęcia dotyczą jednego egzemplarza?
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”