Lideczko nigdzie nie uciekałam, po prostu tu jestem częściej niż w doniczkowych
A z tą klawiaturą musisz uważać
Zobaczcie jak keieczki Małej Mi (białej miniatureczki) puszczają korzonki

w tym gąszczu keieczek ledwo co można coś zobaczyć ale są
Zrobiło się chłodniej nocami ,co nie cieszy, a mnie mogę powiedzieć że bardzo .Moje storczyki tego potrzebowały

Jeden z bliźniaków już jakiś czas temu pokazał kawalątek pędu

nie bardzo go widać bo nabrał takiego koloru jak storczyk .I tak sobie pokazał się i stanął w miejscu .Ponieważ w tamtym roku na jesień przestawiłam go w chłodniejsze miejsce co zaowocowało pędem pomyślałam że może te chłodniejsze noce i przestawienie pomoże zdecydować się pędowi na wzrost .
Po kilu dniach (chyba 4-5) stania przy rozszczelnionym oknie zobaczcie co znalazłam

będzie pęd nie ten o którym myślałam ale całkiem nowy ,szkoda że ten nie drgnął .Może jeszcze drugi bliźniak się namyśli

pędzik Aksamitka
I chyba będę miała pędzik na moim Jaśminku .Dzisiaj właśnie pisałam u Lucynki że wyczekuję na niego u tego właśnie storczyka .Kupiłam go z pędem wyrastającym z liścia sercowego i miał to być jego koniec .Został u mnie mimo wszystko ,najpierw doczekałam się keiki która nic nierośnie nie wypuszcza korzeni .Potem wyrósł pierwszy listek obok pędu .Na dzień dzisiejszy ma już sporo liści ,korzenie które są naziemnymi i chyba będzie pędzik ale na razie jest to maleństwo .Zaczekam kilka dni żeby się przekonać .Byłaby to dla mnie nie lada niespodzianka i radocha .
TERAZ PROSZĘ POWIEDZCIE CO TO MOŻE BYĆ ?
Na jednym z liści M.M. zauważyłam takie plami jakby pleśń, ale pleśnią nie są

i co ciekawe tylko na tym jednym listku .Nie zwiększają się ,nie maleją po prostu są
Dwa listki z tych najmłodszych nie dość że urosły jakieś takie maleńkie to jeszcze zdeformowane

czy może przyczyną takiego stanu może być widoczna z tyłu keieczka Mareczek junior
I jeszcze żeby nie było że tylko na zielono KRÓWKA KRZYŻAK

w dzień

wieczorową porą