Ja dzisiaj doprowadzałam bardzo długą rabatkę przy płocie do porządku. Robiłam to do póżnego popołudnia, ale się udało
Działka korzo_m cz. 4
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka korzo_m cz. 4
Grażynko oby takie piękne dni jak dziś były długo.
Ja dzisiaj doprowadzałam bardzo długą rabatkę przy płocie do porządku. Robiłam to do póżnego popołudnia, ale się udało
Teraz dużo lepiej się prezentuje. Na pewno efekty będą lepiej widoczne za rok. Wykopałam z niej kilka krzewów, musiałam je posadzić, więc dzięki temu zaplanowana rabatka już obsadzona. Niektóre krzewy jeszcze malutkie, ale mam nadzieję, że w przyszłym sezonie ruszą ostro w górę.
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też dzisiaj słoneczko przeglądało przez chmury i było dość ciepło.
Coś zrobiłam , ale jeszcze ziemia za mokra, może jutro zrobię więcej.
Coś zrobiłam , ale jeszcze ziemia za mokra, może jutro zrobię więcej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jesień faktycznie napędza nas do roboty ... to pewnie obawa przed szybkim nadejściem zimnych dni a w taką pogodę nikomu nie chce się wyjść a co dopiero pracować.
U mnie prace stanęły w miejscu przywieźli wnuczkę. W przedszkolu wysyp jakiejś 3-dniówki a ją złapało na 1 dzień ale zdecydowaliśmy aby odizolować od grupy na kilka dni ...
Przed chwila odjechali po sutym obiedzie i kawie, oczywiscie ciasto własnego wypieku.
Czyli ... mam wolne
Pozdrawiam
U mnie prace stanęły w miejscu przywieźli wnuczkę. W przedszkolu wysyp jakiejś 3-dniówki a ją złapało na 1 dzień ale zdecydowaliśmy aby odizolować od grupy na kilka dni ...
Przed chwila odjechali po sutym obiedzie i kawie, oczywiscie ciasto własnego wypieku.
Czyli ... mam wolne
Pozdrawiam
- korzo_m

Grażynko dzisiejszy dzień był wymarzony do prac w ogrodzie, u mnie jest tak sucho, że podczas prac ogrodowych jestem z góry do dołu okurzona. Rano pobiegałam z konewkami bo posadzone roślinki trzeba było podlać.
Udało mi się zakończyć plewienie rabatek
mam nadzieję ,że chwasty przed zimą nie narosną.
Chłopcy wkopali mi kratkę i pergolę, także w poniedziałek będę wokół nich sadziła roślinki.
Krysiu ja już powoli wpadam w letarg jesienny, teraz zwalniam obroty. Będę pracowała powoli, dostałam reprymendę od męża, że kiedyś należy sobie odpuścić i zwolnić to tak zrobię
dobrze że jutro wraca do pracy po urlopie, nie będzie widział co i jak szybko będę robiła
Podziwiam, że przy zabawach z wnuczką masz jeszcze czas na wypieki, gotowanie obiadku.
A tak naprawdę to zazdroszczę Twojej córce, takich podanych obiadków u mamy.
Udało mi się zakończyć plewienie rabatek
Chłopcy wkopali mi kratkę i pergolę, także w poniedziałek będę wokół nich sadziła roślinki.
Krysiu ja już powoli wpadam w letarg jesienny, teraz zwalniam obroty. Będę pracowała powoli, dostałam reprymendę od męża, że kiedyś należy sobie odpuścić i zwolnić to tak zrobię
Podziwiam, że przy zabawach z wnuczką masz jeszcze czas na wypieki, gotowanie obiadku.
A tak naprawdę to zazdroszczę Twojej córce, takich podanych obiadków u mamy.
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Twój M ma rację Dorotko , nie szalej , bo co będziesz robiła w latach następnych ? Zostaw sobie trochę , bo coś mi się wydaje , że czujesz się tak w swoim Królestwie , jakbyś ' Pana Boga chwyciła za nogi ' .
Wiem , wiem , jesteś szczęśliwa , bo masz swój wymarzony dom z ogrodem na wsi , z dala od blichtru i zgiełku wielkiego miasta .
Ale odpocząć też trzeba , a Ty , jak czytam robisz istną rewolucję
.
U mnie też sucho , nawet łopaty dzisiaj wbić nie mogłam , by wykopać liliowca . A mam wykopać jeszcze cztery
.
Wiem , wiem , jesteś szczęśliwa , bo masz swój wymarzony dom z ogrodem na wsi , z dala od blichtru i zgiełku wielkiego miasta .
Ale odpocząć też trzeba , a Ty , jak czytam robisz istną rewolucję
U mnie też sucho , nawet łopaty dzisiaj wbić nie mogłam , by wykopać liliowca . A mam wykopać jeszcze cztery
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- korzo_m

Jagódko masz rację
wiesz znalazłam "swoje miejsce na ziemii", dlatego staram się go trochę upięknić. Ja z tych w gorącej wodzie kąpanych, chciałabym wszystko mieć już. Dawałam sobie na zagospodarowanie całości dwa lata i w tym czasie się zmieściłam. To chyba jeszcze nie koniec prac teraz czas na zmiany, ulepszenie tego co już jest, ale te prace zostana rozłożone na kilka kolejnych lat, muszę mieć czas aby nacieszyć się tym co już stworzone.
A tak naprawdę stopuję, dziś czas spokoju, odpoczynku, pełnego relaksu, nadrabiam zaległości czytelnicze.
Trochę zdjęć pstryknęłam, oto one:
Kratki na clematisy i pergola na róże pnące w oddali i z bliska. Chciałabym aby w środku pergoli była ławeczka, z której właśnie obserwowałabym moje rabatki. Kratki będą odzielać część ozdobną ogrodu od warzywnika.

ostatnie astry

chryzantema i eukomisy

astry jesienne-Marcinki

A tak naprawdę stopuję, dziś czas spokoju, odpoczynku, pełnego relaksu, nadrabiam zaległości czytelnicze.
Trochę zdjęć pstryknęłam, oto one:
Kratki na clematisy i pergola na róże pnące w oddali i z bliska. Chciałabym aby w środku pergoli była ławeczka, z której właśnie obserwowałabym moje rabatki. Kratki będą odzielać część ozdobną ogrodu od warzywnika.

ostatnie astry

chryzantema i eukomisy

astry jesienne-Marcinki

-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko to nie byle jaka kratka, czy pergola, ale cały "kombajn"
Fantastycznie
Jak zrobisz ławeczkę, to przyjadę do Ciebie posiedzieć sobie na niej
Powiedz mi, czy masz już roślinki które chcesz posadzić ?
Fantastycznie
Powiedz mi, czy masz już roślinki które chcesz posadzić ?
- Jagodka

Dorotko , spore przedsięwzięcie , a jak się jeszcze obsadzi pnączami ( róże , clematisy etc...) dopiero będzie widok
.
Na pergolę postaraj się wybrać taką różę , która nie ma kolców , by siadając na ławeczce nie zadrapać się . Warto , by była to róża powtarzająca kwitnienie .
Masz piękne astry , które są w moich wspomnieniach z dzieciństwa .
Na pergolę postaraj się wybrać taką różę , która nie ma kolców , by siadając na ławeczce nie zadrapać się . Warto , by była to róża powtarzająca kwitnienie .
Masz piękne astry , które są w moich wspomnieniach z dzieciństwa .
- kogra
- Przyjaciel Forum

Przepiękne astry.....
No i kratki wyglądają wystawowo.
Aż się proszą o pnącza a może róże pnące i pachnące....
Ciekawa jestem co tam posadzisz.
Zakątek zapowiada się wspaniale.
No i kratki wyglądają wystawowo.
Aż się proszą o pnącza a może róże pnące i pachnące....
Ciekawa jestem co tam posadzisz.
Zakątek zapowiada się wspaniale.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Patrzyłam na to zdjęcie i próbowałam sobie wyobrazić jego wygląd w następnym sezonie. Pomysł bardzo dobry z oddzieleniem części warzywnej od całej reszty.
Różowa Chryzantema od Ciebie też pokazała kwiatuszki ale chyba ma złe stanowisko bo sporo liści od dołu straciła. Inne też tak maja ale dużo mniej. Może to też zależy od odmiany ? Od Ciebie dostała 2 odmiany ale nie pamietam drugiej bo mam inne i sie pomieszały..
Moja córka z rodzinką mieszka w sąsiednim mieście ( ok 40 km) oboje pracują, wnuczka w przedszkolu. Do tego córka ma pracę w rożnych godzinach bo zajmuje się dziećmi specjalnej troski ( autyzm, niewidome, zespół Downa itd ) w szkole i w domach też.
Jeśli wpadają do nas to staramy się dać to co mogę i jeszcze zapas na obiady bo tylko ona w domu jada - reszta stołówki.
- korzo_m

Iwonko ławeczka jest, trzeba ją tylko przenieść z tarasu więc przyjeżdżaj. Roślinki mam, bazuję cały czas na swoich, jedynie clematisy kupiłam, mam je z forum od Stasi.
Jagódko jedna kratka obsadzona już dawno, są clematisy, w otworach z tyłu rosną rudbekie, a z przodu narcyze i smagliczki, przed clematisami liliowce, druga kratka będzie praktycznie tak samo obsadzona z różnicą, że zamiast smagliczki posadzę gożdziki brodate.
Pergola zostanie obsadzona różami pnącymi kwitnącymi na różowo- małe kwiaty, cholercia
ma ona kolce i nie powtarza kwitnienia. Muszę je przesadzić bo tam gdzie rosną mi przeszkadzją. Postaram się tak przywiązywać gałązki aby nic nikomu się nie stało, obiecuję inni ani jednego zadrapania, a ja tam mogę mieć
Grażynko wiem, że lubisz astry, to już ostatnie kwiaty, dużo mam wyrwanych. Dopiero okaże się czy zakątek będzie ładnie wyglądał, na to trzeba czekać kilka lat.
Krysiu teraz część warzywną oddzielała fasola Jasiek, ale to nie było to, poczekam na efekty moich poprawek.
Chryzantemy lubią mieć zasuszone liście od dołu, to chyba ich stała przypadłość, ja moich nie podlewam i może dlatego są takie gołe od dołu. Wiosną możesz przesadzić, na nowym miejscu jej spasuje, jest piękna.
Córka ma ciężką pracę, wiem co piszę
Najważniejsze to to, aby potrafiła oddzielić nieszczęścia ludzkie od własnego domu. Ja po powrocie z pracy przez kilka lat słyszałam od- męża już jesteś w domu. Dla mnie działka właśnie była odskocznią od problemów i nieszczęść innych, była takim odpoczynkiem psychicznym, odreegowaniem.
Pogoda od rana pięknie się
zapowiada, więc wyruszam do moich kratek obsadzać, trzymajcie kciuki, jak się uda dziś wszystko zrobić to będę miała już odpoczynek 
Jagódko jedna kratka obsadzona już dawno, są clematisy, w otworach z tyłu rosną rudbekie, a z przodu narcyze i smagliczki, przed clematisami liliowce, druga kratka będzie praktycznie tak samo obsadzona z różnicą, że zamiast smagliczki posadzę gożdziki brodate.
Pergola zostanie obsadzona różami pnącymi kwitnącymi na różowo- małe kwiaty, cholercia
Grażynko wiem, że lubisz astry, to już ostatnie kwiaty, dużo mam wyrwanych. Dopiero okaże się czy zakątek będzie ładnie wyglądał, na to trzeba czekać kilka lat.
Krysiu teraz część warzywną oddzielała fasola Jasiek, ale to nie było to, poczekam na efekty moich poprawek.
Chryzantemy lubią mieć zasuszone liście od dołu, to chyba ich stała przypadłość, ja moich nie podlewam i może dlatego są takie gołe od dołu. Wiosną możesz przesadzić, na nowym miejscu jej spasuje, jest piękna.
Córka ma ciężką pracę, wiem co piszę
Pogoda od rana pięknie się
- moniczek
- 1000p

- Od: 19 sie 2010, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Astry piękne. Chryzantemy też, cieszą oko całą jesień...a ja nie mam ani jednej.
Będzie czym obsadzać taką pergolę.
A efekty w przyszłym roku na pewno super.
Będzie czym obsadzać taką pergolę.
- korzo_m

Odpoczywam, odpoczywam
udało mi się wszystko posadzić . Teraz czas na zwolnienie obrotów, będę oglądała, podlewała, na bieżąco grabiła liście, aha w pażdzierniku jeszcze posadzę czosnek.
Moniko dzisiaj następne astry wyrwane, gdyby miały więcej wody na pewno kwitnienie byłoby dłuższe. Czy będę ich aż tyle sadziła za rok, na pewno nie bo ogródek mi się kurczy
Moniko dzisiaj następne astry wyrwane, gdyby miały więcej wody na pewno kwitnienie byłoby dłuższe. Czy będę ich aż tyle sadziła za rok, na pewno nie bo ogródek mi się kurczy
- kogra
- Przyjaciel Forum

Oj to jak Dorotko będziesz sadziła czosnek to daj znać.
No to teraz kiedy prace skończone foteczki poproszę......i to dużo.
No to teraz kiedy prace skończone foteczki poproszę......i to dużo.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Jagodka

No tak , Dorciu , to teraz możesz podziwiać
. A na wiosnę ruszysz z trawniczkiem i resztą .
A nie masz zamiaru zlikwidować tego skalniaka naprzeciw kratek i pergoli , a zrobić tam oczko ? Kojący szum wody , rybki , lilie , podziwiałabyś z ławeczki . A może i miejsce na altanę się znajdzie ?
Zimą planować będziesz , rozmyślać , szkicować , bo więcej czasu się ma .
A nie masz zamiaru zlikwidować tego skalniaka naprzeciw kratek i pergoli , a zrobić tam oczko ? Kojący szum wody , rybki , lilie , podziwiałabyś z ławeczki . A może i miejsce na altanę się znajdzie ?
Zimą planować będziesz , rozmyślać , szkicować , bo więcej czasu się ma .