Czyli nie do odróżnienia.
Szkoda, bo też noszę się z zamiarem kupna.
A teraz kiedy przeczytałam to -
Świdośliwa (Amelanchier)
Świdośliwa kanadyjska (Amelanchier canadensis) oraz świdośliwa jajowata (Amelanchier ovalis) to dwie najczęściej spotykane w Polsce odmiany. Jest to niewysokie drzewko, niekiedy przybierające formę krzewiastą, dorastające do ok. 2-3 m. Można je formować za pomocą cięcia. Ozdobne są nie tylko zebrane w gronka różowo-fioletowe owoce oraz białe kwiaty ale także liście, które jesienią pięknie się przebarwiają na różne odcienie czerwieni. Zakwita wczesną wiosną, natomiast owoce pojawiają się latem. Są jedynie nieco większe niż borówka i wyglądem bardziej przypominają jagody niż śliwki. Świdośliwy owocowanie rozpoczynają w 2-3 roku po posadzeniu. Roślina jest długowieczna i może owocować nawet do 30 lat.
Świdośliwa jest całkowicie mrozoodporna i w zasadzie nie ma szczególnych wymagań glebowych. Nie lubi jedynie zbyt ciężkiej lub zbyt suchej gleby. Preferuje stanowiska słoneczne i odsłonięte. Dobra cyrkulacja powietrza wspomaga ochronę przed chorobami.
Pomimo, iż owoce świdośliwy przypominają borówkę amerykańską, są od niej znacznie bardziej wartościowe. Zawierają przede wszystkim: witaminy z grupy B, wit. C, antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas (którego zawartość jest bardzo duża) oraz mikroelementy takie jak kobalt czy miedź. Posiadają też znaczne ilości antocyjanów. Dzięki nim polecane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Świdośliwa wspomaga też funkcjonowanie układu krwionośnego oraz całego organizmu człowieka.
Owoce są doskonałe do jedzenia na surowo. Możemy nich również przygotować soki, dżemy, konfitury i nalewki.
- to już jestem zdecydowana na bank.
Może ktoś podrzuci mi na pw adres sprawdzonej szkółki ?
Albo ktoś ma na zbyciu taki jadalny wielkoowocowy okaz ?
