Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Francesko dziękuję za wizytę i zapraszam częściej. Czytam, że lubisz cebulowe i sporo w nie zainwestowałaś. Dobrze, że nie było cię w Skierniewicach, bo tam to dopiero mnogość tego była. Nie wiedziałam nawet, że takie na przykład hiacynty mają odmiany. A tam było tych odmian bezmiar. Byłam na szczęście z M i jego obecność hamowała mnie w moich zapędach kupowania wszystkiego, co mi przyjdzie do głowy.
Mam nadzieję, że się jeszcze kiedyś spotkamy w jakiejś szkółce. W Skierniewicach były jednak tłumy i z dziećmi byłoby raczej trudno się przedzierać przez to skupisko ludzi i stoisk.
Ale w takim Pęchcinie jest spokój i przestrzeń.
Dobranoc :wit
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Oj, wiem jaka kasa idzie na początku na rośliny. Niby wszystko małe, po 5-10-15 zeta a potem nie wiadomo dlaczego robi się taki rachunek :shock:
Czym bedziesz pryskac lawendę? Ona ma jakąś symbiozę z korzeniami traw, ciągle jest przerośnięta. :wink:
Nie zrobię Ci tego, nie obarczę Cie moimi Potworkami :wink: Powinnam je wypożyczać na zajęcia wychowania do życia w rodzinie, działają antykopcepcyjnie :;230
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguniu, dobrze, że udało się uzgodnić stanowiska w sprawie Twojego Spaethii ;). Faktycznie mój ma ciągle letnie barwy :).
Jagusiu, ten dereń dużo bardziej mi się podoba niż odmiany obrzeżone na biało. Chyba nie jest trudny do zdobycia a i majątku na niego nie trzeba wydawać :).
Wandziu, cebulowe dają posmak wiosennemu ogrodowi - w tym roku nie miałam przebiśniegów ani krokusów i z zazdrością podglądałam ogrody z kwitnącymi wcześnie kwiatami, kiedy u mnie jeszcze tak buro było. Ekhmmmm, wczoraj musiałam pojechać do ogrodniczego po doniczki (okno mi się otworzyło podczas silnego podmuchu wiatru z pozycji mikrorozszczelnienia, dwa kwiaty spadły do zlewu i się rozbiły) i nie oparłam się pokusie :oops: , żeby kupić kilka cebulek czosnku bułgarskiego i główkowatego :oops: :lol: . Jestem okrooopna ;:14
Elu, ostatnio wpadła mi w ręce broszurka Syngenty, tam wyczytałam o działającym na jednoliścienne Fusilade Forte, tylko muszę do końca się dowiedzieć, czy to działa tez na zwykłą trawę i czy jest na pewno bezpieczne dla dwuliściennych ;:132 .
Co do Twoich dzieci, podejrzewam, że są zupełnie normalne, jako matka trzech synów widziałam już różne rzeczy (Nie dalej jak wczoraj Łukaszek nie domknął drzwi wejściowych, kiedy przyszedł do niego kolega; po chwili usłyszałam, że gdzieś bardzo mocno leje się woda, a to Franio wyszedł sobie na dwór w samych skarpetkach, podreptał do kranu na zewnątrz i go odkręcił. Kiedy zorientowałam się, gdzie ta woda leci, już wracał do domu kompletnie przemoczony robiąc urocze ślady, a kamyki w opasce wokół domu były porządnie podlane :shock: :mrgreen:).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Pryskałam Fusilade Forte 3 tygodnie temu. Potwierdzam że jest absolutnie nieszkodliwy dla roślin dwuliściennych i nagozalążkowych, na jednoliściennych też nie robi wrażenia. Przeczytałam że trzeba pryskać wiosną, w okresie wzrostu traw, a nie teraz ale nie uwierzyłam i postanowiłam spróbować. :roll:
Grzeczny Franio , roślinki chciał podlać ;:170 Moje wiejskie dzieci chodzą na bosaka po podwórku do listopada. A nie dalej jak tydzień temu urządziły sobie zjeżdzalnie.... z przedniej szyby samochodu. Wchodziły na dach i wiooo, w dół po szybie i masce ;:14
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Agatko, gdybym przechodziła obok twojego domu, to też pochwaliłabym to miejsce. Masz śliczny ganek, zapraszający do wejścia, bardzo malowniczy ;:63 Fajny klimacik...
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

A te ozdobne derenie są też przy okazji jadalne czy nie? Bo podobno z derenia dobra nalewka jest :wink:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, w takim razie czekam z Fusilade do wiosny, jak nie pomoże to wykopię te krzaki i wydłubię trawy, bo mnie już trafia ;:14
Iza, dzięki ;:196
Jagusiu, teoretycznie Cornus alba nie jest jadalny; pozwolisz, że w praktyce nie będę sprawdzać - mam małe dzieci jeszcze :;230 , jadalny jest Cornus mas (właśnie dereń jadalny ;)) i Cornus officinalis (d. lekarski). Te mądrości wyczytałam z katalogu Szmita, typ podstawowy jest u nich bardzo tani (6 PLN), odmiany drogie (80), lekarski u nich 30.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Włączę się do rozmowy o dereniach, bo mam ich kilka.
Ozdobne z liści derenie kwitną tak niepozornie i raczej nie zawiązują owoców,
a jeśli nawet to one się bardzo różnią od owoców derenia jadalnego.
Mój jadalny (ma 5-7 lat - nie pamiętam dokładnie) kwitł już dwukrotnie, ale owoców jeszcze się nie doczekałam.
Na dereniach rosnących w Zamojskim ZOO, podobnej wysokości, jak moje, widziałam owoce tego roku,
nawet zerwałam kilka w celach poznawczych :wink: - kwaśne, orzeźwiające.
Ubiegłego września podziwiałam oblepione owocami ogromne derenie w OB w Krakowie,
owoce już leżały pod drzewem, fermentowały chyba - sądząc po zapachu.
Derenie ozdobne z liści łatwo rozmnażają się, ja ukorzeniłam kilka patyków,
tnę je każdej wiosny dość mocno, ale moje to dojrzałe egzemplarze.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Elu :)
To mogłaś degustować winko :;230 :;230 :;230 prosto z Matki Ziemi
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p

Post »

Agata, też mam ochotę ją wykopać i oczyścić. A w dodatku posadziłam obok tulipany, chyba nici z oprysku wiosną.
Ela, a może masz odmianę obcopylną? Mój dereń też nie miał jeszcze owoców, a ma już 2,5 m wysokości. Kwitł raz. Zastanawiam się czy mu nie dosadzić partnera.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi dereniami jadalnymi chyba nie taka łatwa sprawa, bo tak jak na przykład jagodzie kamczackiej trzeba by im dosadzić partnera innej odmiany - tak w każdym razie wyczytałam w sieci :?

Jagusiu... :;230

Moja hosta nn, szkoda, że nn (nie wiem, czy nie pojęczę trochę panu ze szkółki żeby zajrzał w papiery cóż zacz :lol: )

Obrazek

Przez cały sezon "w niebycie", bo pod niespodziewanie rozrośniętą hosta rosły sobie:

brunnera Jack Frost
Obrazek

i języczka Kagami Jishi
Obrazek

W końcu, po zrobieniu miejsca poprzez wywalenie paproci, przeniosłam je w normalniejsze warunki :lol: .

Posadziliśmy też jabłoń Royalty:
Obrazek

A to moje żurawinowe ciasteczko w niemal pełnym rozkwicie:
Obrazek

Dobrej nocy wszystkim życzę :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

fajne byliny, Agato :)
cieszę się, że daliście takie eksponowane miejsce jabłoni Royalty... to piękne i rozrastające się drzewo... czy ja Ci pokazywałam ją u siebie, w rogu ogrodu z przodu, jakie osiągnęła rozmiary?
miłego!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Piękna języczka :D Wygląda, jakby cały czas świeciło słońce :D Świetne miejsce dla jabłoni. Nawet jeśli się rozrośnie, dużo będzie można pod nią posadzić albo postawić ławeczkę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Agatko :) ja swoje hosty nn dałam tutaj na forum do identyfikacji, ale nie wszystkie mi zidentyfikowali - wrzuć zdjęcie może z Toją im się uda.
A taką języczkę to wczoraj dostałam :heja
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Cudna ta Twoja języczka .
Jeszcze takiej nie widziałam .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”