A może któraś z was ma przepis na dobrą marynatę do skrzydełek z grilla?
Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Ja na dzis kupiłam wątróbkę,i zrobię sałatkę z kwaszonych ogórków
A może któraś z was ma przepis na dobrą marynatę do skrzydełek z grilla?
A może któraś z was ma przepis na dobrą marynatę do skrzydełek z grilla?
Re: Kuchnia Kaśki
Hejka
Dzięki za przepisik na cukinie, przyda się na pewno, bo jej akurat mam nadwyżkę,
za to ogórki mam liche, choć kwitną jak szalone - poczekamy zobaczymy.
Pieguski - podpatrze zaraz, bo na popołudnie muszę i tak coś upichcić,
bo jedziemy w odwiedzinki do rodzinki - ma być pizza.
Miłego dzionka i weekendu życzę, u mnie wreszcie wyszło
Ania
p.s. podstawa do lecza to sprytny pomysł, też go robie, a potem dodatkami wzbogacam
Dzięki za przepisik na cukinie, przyda się na pewno, bo jej akurat mam nadwyżkę,
za to ogórki mam liche, choć kwitną jak szalone - poczekamy zobaczymy.
Pieguski - podpatrze zaraz, bo na popołudnie muszę i tak coś upichcić,
bo jedziemy w odwiedzinki do rodzinki - ma być pizza.
Miłego dzionka i weekendu życzę, u mnie wreszcie wyszło
Ania
p.s. podstawa do lecza to sprytny pomysł, też go robie, a potem dodatkami wzbogacam
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4159
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Kaśka u mnie największą furorę robią skrzydełka marynowany w płynnej MAGII , są pyszne .
- agatka123
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4159
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia Kaśki
Tak Kasiu w samej Magii .
Najlepiej żeby były przykryte , albo włóż w zamykany pojemnik wlej magii , odstaw i co jakiś czas potrząśnij w celu przemieszania .
Naprawdę polecam
Najlepiej żeby były przykryte , albo włóż w zamykany pojemnik wlej magii , odstaw i co jakiś czas potrząśnij w celu przemieszania .
Naprawdę polecam
- Giecikowa
- 200p

- Posty: 353
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Re: Kuchnia Kaśki
Jak jesteśmy przy kurczaku to mam fajny przepis.
Pierś z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka ( używam knorr złocisty kurczak) i obsmażyć na oleju. Ostudzić.
Natępnie pokroć w plastry takie około 0,5 cm. Ułożyć na półmisku. Na to ananas w kostkę. Całość polać sosem zrobinym z majonezu i jogurtu naturalnego, bez przypraw. Posypać pieprzem cayenne ( chili ) i posiekanym szczypiorkiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Pierś z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka ( używam knorr złocisty kurczak) i obsmażyć na oleju. Ostudzić.
Natępnie pokroć w plastry takie około 0,5 cm. Ułożyć na półmisku. Na to ananas w kostkę. Całość polać sosem zrobinym z majonezu i jogurtu naturalnego, bez przypraw. Posypać pieprzem cayenne ( chili ) i posiekanym szczypiorkiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego.
Pozdrawiam Dorota
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Giecikowa,narobiłaś mi ochoty na tego kurczaka,ale u mnie tylko ja lubię mięsko z owocami
Robiliśmy wczoraj z Kacperkiem pasztet



Robiliśmy wczoraj z Kacperkiem pasztet



Re: Kuchnia Kaśki
Ho ho wiodący kucharz naszego portalu
Pasztecik wygląda apetycznie
a przepisik na niego przegapiłam
Pozdrawiam na koniec kalendarzowego lata
Pasztecik wygląda apetycznie
a przepisik na niego przegapiłam
Pozdrawiam na koniec kalendarzowego lata
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- lora
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 10622
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
...Kasiu masz już pomocnika jaki duży...a pasztet z czego?
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Pasztet z przypadku- dostałam od sąsiadki wątrobę wieprzową,dokupiłam mięska,takiego gulaszowego,no i jak zwykle robiłam,,na oko,,
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kuchnia Kaśki
Żeby ten śliczny kucharzyk nie dołożył do pasztetu składnika z różowej torebki!kasik 69 pisze:
Pozdrawiam - BabajAGA
- nina1611
- 500p

- Posty: 821
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
Re: Kuchnia Kaśki
pasztet na pewno pyszny, zwłaszcza w wykonaniu tak uroczego pomocnika
a ja widzę że jest i kiciuś w domku 
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3713
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia Kaśki
Jest kocisko w domu,Kacperek go podkarmia,na razie nic nam kociego nie dosypał,ale kto wie,jego mamusia jak była mała podjadała królikom prażone ziarno
Dziś mam w planach upiec zebrę,poraz pierwszy,a no obiad coś z piersi z indyka,ale co,jeszcze nie wiem
Dziś mam w planach upiec zebrę,poraz pierwszy,a no obiad coś z piersi z indyka,ale co,jeszcze nie wiem
-
rtk10
- 100p

- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Witaj Kasiu,
dziękuję za wiadomości na PW. Skorzystałam podwójnie, bo jeszcze trafiłam na Twój wątek. Niesamowita skarbnica fajnych, sprawdzonych i nieskomplikowanych przepisów. DZIĘKUJĘ - zostały "wprowadzone" do pamięci.
A może spróbujesz na obiadek takiego przepisu z mięskiem z indyka.
ROLADKI Z MIELONEGO MIĘSA INDYCZEGO Z SEREM
Składniki:
40 dag mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
1 czerstwa bułka (świeża kajzerka ok. 40 -50g, która została wcześniej ?ususzona?),
4 plasterki sera żółtego,
sól i pieprz (lub pieprz ziołowy) do smaku,
tymianek suszony lub macierzanka suszona ? ok. 1 łyżeczki herbacianej (co kto lubi),
olej roślinny (rzepakowy) do posmarowania folii aluminiowej ? trochę,
folia spożywcza ? 2 kawałki,
folia aluminiowa do zawinięcia roladki na czas pieczenia ? 4 kawałki.
Sposób wykonania:
Mielone mięso z indyka wyrobić dobrze z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką, jajkiem i suszonym tymiankiem lub macierzanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na cztery porcje. Każda porcję wkładać między dwa kawałki folii spożywczej i ręką ?rozpłaszczyć? je na kształt kwadratu. Zdjąć folię z wierzchniej warstwy, a na mięsku położyć plasterek sera żółtego i przy pomocy folii, na której leży mięsko należy zwinąć w roladkę, ?zamykając? przy tym końce mięsnego rulonika.
I tak kolejno pozostałe trzy porcje. Teraz folię aluminiową kładziemy błyszczącą stroną do wierzchu
i smarujemy ją (pędzelkiem) olejem roślinnym, i owijamy roladkę. Matowa strona folii aluminiowej powinna być na wierzchu. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut w temp. 200°C. (Bez termoobiegu - temp. 220°C). Po upieczeniu roladki oczywiście należy odwinąć z folii przed podaniem.
Można roladki polać sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym, ale i bez sosu są bardzo smaczne. Do tego ugotowany ryż (bardzo polecam ryż basmati lub jaśminowy) i sezonowa suróweczka.
Kasiu,
czy masz może jakiś sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane (z płatków owsianych), żeby nie były twarde, jak "kamyczki"?
Dla Ciebie cieplutkie pozdrowienia i ...
i ... 
dziękuję za wiadomości na PW. Skorzystałam podwójnie, bo jeszcze trafiłam na Twój wątek. Niesamowita skarbnica fajnych, sprawdzonych i nieskomplikowanych przepisów. DZIĘKUJĘ - zostały "wprowadzone" do pamięci.
A może spróbujesz na obiadek takiego przepisu z mięskiem z indyka.
ROLADKI Z MIELONEGO MIĘSA INDYCZEGO Z SEREM
Składniki:
40 dag mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
1 czerstwa bułka (świeża kajzerka ok. 40 -50g, która została wcześniej ?ususzona?),
4 plasterki sera żółtego,
sól i pieprz (lub pieprz ziołowy) do smaku,
tymianek suszony lub macierzanka suszona ? ok. 1 łyżeczki herbacianej (co kto lubi),
olej roślinny (rzepakowy) do posmarowania folii aluminiowej ? trochę,
folia spożywcza ? 2 kawałki,
folia aluminiowa do zawinięcia roladki na czas pieczenia ? 4 kawałki.
Sposób wykonania:
Mielone mięso z indyka wyrobić dobrze z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką, jajkiem i suszonym tymiankiem lub macierzanką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na cztery porcje. Każda porcję wkładać między dwa kawałki folii spożywczej i ręką ?rozpłaszczyć? je na kształt kwadratu. Zdjąć folię z wierzchniej warstwy, a na mięsku położyć plasterek sera żółtego i przy pomocy folii, na której leży mięsko należy zwinąć w roladkę, ?zamykając? przy tym końce mięsnego rulonika.
I tak kolejno pozostałe trzy porcje. Teraz folię aluminiową kładziemy błyszczącą stroną do wierzchu
i smarujemy ją (pędzelkiem) olejem roślinnym, i owijamy roladkę. Matowa strona folii aluminiowej powinna być na wierzchu. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut w temp. 200°C. (Bez termoobiegu - temp. 220°C). Po upieczeniu roladki oczywiście należy odwinąć z folii przed podaniem.
Można roladki polać sosem, np. pieczarkowym lub pomidorowym, ale i bez sosu są bardzo smaczne. Do tego ugotowany ryż (bardzo polecam ryż basmati lub jaśminowy) i sezonowa suróweczka.
Kasiu,
Dla Ciebie cieplutkie pozdrowienia i ...
-
rtk10
- 100p

- Posty: 187
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj. mazowieckie
Re: Kuchnia Kaśki
Kasiu,
a może przypadnie Ci do gustu i zechcesz spróbować:
MIODOWA MARYNATA (ZALEWA) DO SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
Składniki dla przepisu podstawowego:
Do dużego (o poj. ok. 0,75 l) szklanego, zakręcanego słoika wkładamy:
? 6 łyżek stołowych miodu naturalnego wielokwiatowego (lub lipowego, akacjowego),
? sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
(może być także sok wyciśnięty z 1 dużego grapefruita czerwonego lub 3 pomarańczy ? co kto lubi, ale z każdym z tych owoców cytrusowych jest inny smak; można połączyć również sok
z grapefruita z sokiem z cytryny lub wycisnąć mieszany sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy - dowolnie),
? 1 szklanka wody przegotowanej (letniej),
? ząbki obrane z łusek i przeciśnięte przez praskę z dwóch sporych główek czosnku.
Słoik zakręcamy i te wszystkie składniki mieszamy. Wstawiamy do lodówki i korzystamy, jak potrzebujemy zamarnować ?kurzęce? skrzydełka.
naokoło 1 kg skrzydełek bierze się około 6 ÷ 8 łyżek stołowych tej podstawowej marynaty. Wlewamy do miski i dodatkowo dodajemy:
? kilka kropli sosu tabasco,
? 1 łyżkę stołową gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu,
? 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego,
? ok. 2 cm startego (na tarce o drobnych oczkach) korzenia imbiru,
? 1 łyżeczkę suszonego tymianku lub macierzanki (jak ktoś lubi smak tymianku lub macierzanki, ale niekoniecznie),
? 2 - 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.
Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do tej "wzbogaconej" zalewy skrzydełka ?kurzęce?. (Proponuję wcześniej skrzydełka bardzo krótko, dosłownie przez ok. 5 minut, obgotować we wrzącej wodzie). Wszystko trzeba delikatnie przemieszać, żeby mięsko pokryło się marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w piekarniku lub na grillu doglądając, żeby się nie spaliły, (bo lubią się przypalić).
W marynacie wg przepisu podstawowego ? 6 ÷ 8 łyżek na ok. 1 kg mięska, ale z dodatkiem 1 łyżeczki musztardy zamiast sosu tabasco i przecieru pomidorowego, można także zamarnować żeberka lub schab (oczywiście poporcjowane i obgotowane wcześniej przez kilka minut we wrzącej wodzie).
Dodanie miodu skraca czas przygotowania mięska, nadaje mu subtelny aromat i "tworzy" na mięsku skórkę, dzięki czemu jest ono soczyste. Krótkie obgotowanie mięska wcześniej powoduje także skrócenie czasu pieczenia.
Smacznego.
a może przypadnie Ci do gustu i zechcesz spróbować:
MIODOWA MARYNATA (ZALEWA) DO SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
Składniki dla przepisu podstawowego:
Do dużego (o poj. ok. 0,75 l) szklanego, zakręcanego słoika wkładamy:
? 6 łyżek stołowych miodu naturalnego wielokwiatowego (lub lipowego, akacjowego),
? sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
(może być także sok wyciśnięty z 1 dużego grapefruita czerwonego lub 3 pomarańczy ? co kto lubi, ale z każdym z tych owoców cytrusowych jest inny smak; można połączyć również sok
z grapefruita z sokiem z cytryny lub wycisnąć mieszany sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy - dowolnie),
? 1 szklanka wody przegotowanej (letniej),
? ząbki obrane z łusek i przeciśnięte przez praskę z dwóch sporych główek czosnku.
Słoik zakręcamy i te wszystkie składniki mieszamy. Wstawiamy do lodówki i korzystamy, jak potrzebujemy zamarnować ?kurzęce? skrzydełka.
naokoło 1 kg skrzydełek bierze się około 6 ÷ 8 łyżek stołowych tej podstawowej marynaty. Wlewamy do miski i dodatkowo dodajemy:
? kilka kropli sosu tabasco,
? 1 łyżkę stołową gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu,
? 1 łyżkę stołową sosu sojowego jasnego,
? ok. 2 cm startego (na tarce o drobnych oczkach) korzenia imbiru,
? 1 łyżeczkę suszonego tymianku lub macierzanki (jak ktoś lubi smak tymianku lub macierzanki, ale niekoniecznie),
? 2 - 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.
Mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do tej "wzbogaconej" zalewy skrzydełka ?kurzęce?. (Proponuję wcześniej skrzydełka bardzo krótko, dosłownie przez ok. 5 minut, obgotować we wrzącej wodzie). Wszystko trzeba delikatnie przemieszać, żeby mięsko pokryło się marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w piekarniku lub na grillu doglądając, żeby się nie spaliły, (bo lubią się przypalić).
W marynacie wg przepisu podstawowego ? 6 ÷ 8 łyżek na ok. 1 kg mięska, ale z dodatkiem 1 łyżeczki musztardy zamiast sosu tabasco i przecieru pomidorowego, można także zamarnować żeberka lub schab (oczywiście poporcjowane i obgotowane wcześniej przez kilka minut we wrzącej wodzie).
Dodanie miodu skraca czas przygotowania mięska, nadaje mu subtelny aromat i "tworzy" na mięsku skórkę, dzięki czemu jest ono soczyste. Krótkie obgotowanie mięska wcześniej powoduje także skrócenie czasu pieczenia.
Smacznego.

