Nie , specjalnych technik nie maPelasia pisze:
Mam jeszcze pytanie ,jak pozyskuje się pestki z dyni? Jakieś specjalne techniki?![]()
Asia
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
-
frant
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ja jestem bardzo zadowolony z Hokkaido, 4 dynie z jednej rośliny. Dodatkowo bardzo poręczne.
Rybka, po dodaniu do ciasta cynamonu (ilość według uznania) ciasto drożdżowe z dyni jest jeszcze lepsze. Pasują też inne przyprawy do piernika oraz np. miód.
Rybka, po dodaniu do ciasta cynamonu (ilość według uznania) ciasto drożdżowe z dyni jest jeszcze lepsze. Pasują też inne przyprawy do piernika oraz np. miód.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Dodane do przepisu 
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Odnośnie ciasta z dyni, przypomniałam sobie, że w zeszłym roku piekłam takie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=84 - post katarzynki575. Nam bardzo smakowało....
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1&start=84 - post katarzynki575. Nam bardzo smakowało....
Forumowiczka Kasia...;)
-
kontra
- 200p

- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Co myślicie o zebraniu nie do końca dojrzałych dyń? Moje Mariny bardzo późno zawiązały (jak już myślałam, że nic z tego nie będzie) i raczej nie zdąża dojrzeć. Odpuścić sobie czy zebrać i niech leżakują w domu?
- hancik30
- 50p

- Od: 3 sie 2011, o 11:04
Niedojrzałe dynie będą szybko się psuły. Chyba że je szybko przerobisz albo zamrozisz. Ja swoje cukinie przykryłam agrowłókniną i zamierzam jeszcze z 2 tyg tak pociągnąć- rosną jeszcze w oczach. Z dyń zostawiłam Ambar i Piżmową- ładnie zawiązuje i rośnie jeszcze. U mnie nie było przymrozków ale jak będą zapowiadane też nakryję włókniną. Dni są jeszcze przyjemne. Pozdrawiam 
-
kontra
- 200p

- Kontakt:
Też mogę nakryć - ale nie przypuszczam, żeby przez dwa tygodnie dojrzały - ciągle rosną 
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłam dzisiaj ten placek, niestety zakalecRybka pisze:No wlasnie, jak oddzielacie wloski od pestek?
Dzisiaj zrobilam placek drozdzowy wg przepisu Agusi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=56 pychotka
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Moze cos nie tak z drozdzami? Ja dalam suche i ciasto wyrabialam w mikserze i bylo bardzo rzadkie.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Niedojrzałe dynie niektóre bardzo dobrze się trzymają, tylko niestety nie osiągną juz właściwości prawidłowo dojrzałych. W zeszłym roku miałam młode cukinie z miękką skórką do marca, tylko miąższ zmienił kolor na pomarańczowy, ale poza tym stan dojrzałości jak w momencie zerwania czyli żaden:)
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Poza ozdobnymi i gruzkowatymi nie mam żadnych w tym roku, i te są raczej poniżej kilograma i przy najmniej dwóch. U sąsiada widuje dużą na komposcie, i gdzie indziej w tym samym ROD dwie dynie obrodziły w drzewach. Nie są najmniesze, może jakieś Bambino, i to fajnie wygląda.
pozdrawiam, Gunnar
Wegetarianko, wklejam zdjęcia Blacku Futsu na różnych etapach rośnięcia. Nie mam, niestety, jednej fotki, gdzie najlepiej było widać jej kolor. Przed wybarwieniem był moment, że dynia ta była bardzo ciemna, mocno zielono-czarna. Zaraz potem zaczęła się przebarwiać, efekt widoczny na ostatnim zdjęciu (jasna dynia).

-
kontra
- 200p

- Kontakt:
W związku z tym, że planuję już zakupy przyszłoroczne - jakie dynie polecacie na sok i do jedzenia na surowo?
Kontra, polecam Lunga di Napoli, dużo soku i świetny melonowy posmaczek. Mam dwa krzaki, na jednym są długie i cienkie - te zostają na drugi rok, na drugim - krótkie i krępe. Ta na fotografi ma ok 60 cm.

I zucca da marmellata dla Loeb.

Myślałam, że te zielone smugi świadczą iż jeszcze jest niedojrzała, ale nie, smakiem i konsystencją blisko jej do hokkaido. Zdecydowanie zostaje na drugi rok

I zucca da marmellata dla Loeb.

Myślałam, że te zielone smugi świadczą iż jeszcze jest niedojrzała, ale nie, smakiem i konsystencją blisko jej do hokkaido. Zdecydowanie zostaje na drugi rok
Kasia
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Kasiu, moja Zucca di Marmellatta ma minimum 40 kg sztuka.. chyba jednak kupiłam jakieś trefne nasiona @@ Za to mają fajne pestki. Też mają takie zielone pod skóra, pojawia sie tam gdzie dynia goi jakies zadraśnięcia głównie. Ta lunga bardzo fajnie wygląda
To nasiona z franchi sementi? Zapylałaś ręcznie?:)