Thuja occidentalis Sunkist

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Thuja occidentalis Sunkist

Post »

Czy ktoś posiada ten rodzaj żywotnika (Thuja occidentalis Sunkist ).Czy nadaje sie na żywopłoty, a jego zabarwienie jest rzeczywiście żółte? Może coś innego ale warunek iglak i zabarwienie żółte a miejsce żywopłot . Z góry dziękuje. :)
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iglak, zabarwienie żółte, żywopłot :wink:

Obrazek

Thuja occidentalis 'Aurescens'
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

"Sunkist" jest rzeczywiście żółty, na zimę rudzieje z wierzchu - potem wiosną dostanie trochę ;:2 i znów się robi żółciutki...

Fana odmianą jest też Th. occidentalis "Malonyana" (czasem pisana: Maloniana) - jest wyższa i węższa od Sunkista - ma pokrój walowaty, a Sunkist stożkowaty. Jest jaśniutko zielona a w formie Aurea ma odcień cytryowy. Nie jest bardzo znana a wg mnie szkoda, bo jest ładniutka.

Rośnie też wyższa od Sunkista.

Aha... Sunkist - czasem tworzy kilka przewodników i przez to jest łątwiej defrmowany przez ciężki śnieg... (potrafi się nieźle "rozcapierzyć" od góry).
olenka33
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Th. occidentalis 'Sunkist' nadaje się bardziej jako soliter, na żywopłot dobra jest Th. x plicatoides Yellow Ribbon (żółta, kształt jak u odmiany 'Smaragd')
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

A jak wygląda przycinanie tych żywotników . Czy nadają sie do cięcia na wysokość i szerokość ?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Yellow Ribbon zachowuje się tak jak Smaragd (pokrój, dynamika wzrostu nieco mniejsza), można ją ciąć i formować.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

xipe pisze:Th. occidentalis 'Sunkist' nadaje się bardziej jako soliter, na żywopłot dobra jest Th. x plicatoides Yellow Ribbon (żółta, kształt jak u odmiany 'Smaragd')
To jest raczej Th. occidentalis. :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:
xipe pisze:Th. occidentalis 'Sunkist' nadaje się bardziej jako soliter, na żywopłot dobra jest Th. x plicatoides Yellow Ribbon (żółta, kształt jak u odmiany 'Smaragd')
zależy od autora opracowania raz Yellow Ribbon jest zaliczana do Th. occidentalis innym razem do Th. x plicatoides
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

xipe pisze:
aniawoj pisze:
zależy od autora opracowania raz Yellow Ribbon jest zaliczana do Th. occidentalis innym razem do Th. x plicatoides
Są szkółkarze ,którzy uważają ,że w ogóle nie istnieje taki gatunek jak Th x plicatoides :D

Ja zresztą przy ' Yellow Ribbon' zawsze spotkałam się z Th.occidentalis.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Thuja x plicatoides została w literaturze opisana przez Senetę jako mieszaniec Th. occidentali z Th. plicata
w przypadku odmian często podaję się tylko nazwę rodzaju i nazwę odmiany np.: Thuja 'Smaragd', Ulmus 'Camperdowii' ale nie jest to aż tak istotne, żeby o to kopię kruszyć, bo praktycznie co opracowanie to inna wersja.
W systematyce roślin ozdobnych często dochodzi do zmian rangi danego taksonu i przynależności systematycznej.
:D Paweł
polar3016
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2011, o 08:54

Choroba Thuja sunkist

Post »

Witam wszystkich forumowiczów. Po kilkuletniej walce i ciągłych przegranych postanowiłem zwrócić się do Was o pomoc.
Mam posadzonych 80 szt thujek, które dotrwały już do ponad 2 metrów oczywiście z wieloma wyjątkami. Teren piaszczysty a więc przesiąkliwy, podlewanie automatyczne z własnego ujęcia a więc o suszy nie mam mowy. Gnębi mnie natomiast choroba, która kończy się zawsze śmiercią thujki. Co ciekawe śmierć sieje się na długości ok 20m inne thuje nie padają. Po drugiej strony ogrodzenia nic szczególnego, wysoki modrzew i jakiś świerk. Wszystko wyściółkowane korą i trocinami od dłuższego czasu. Zdjęcia zamieszczone poniżej może wyjaśnią sytuację. Żółknięcie wokół pnia na całej długości występuje u wszystkich thuj ale u niektórych wyłazi na zewnątrz i kończy się jak na obrazku. Pryskałem wczesnym latem Topsin M500 SC. Nawozu troszkę azofoski bo w ubiegłym roku przesadziłem z dolistnym i była strata. Opisana sytuacja utrzymuje się od kilku lat. Wymienione rośliny na inne również zakończyły żywot na tym odcinku. Czy czymś pryskać jeszcze w tym roku?
http://img855.imageshack.us/img855/2865/dsc1123d.jpg
http://img190.imageshack.us/img190/3786/dsc1125np.jpg
http://img692.imageshack.us/img692/7557/dsc1127l.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/1037/dsc1129d.jpg
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Re: Choroba Thuja sunkist

Post »

jak wyglądają korzenie wyrwanych umarłych tui, zeskrob korę u podstawy uschniętych drzew oraz przetnij pień na pół. Napisz, czy widoczne są jakieś uszkodzenia, może nawet pęknięcia pni czy widoczne grzyby, zgnilizna, czerwone zabarwienie wiązek przewodzących.
Poczytaj o fytoftorozie, choroba idzie od korzeni, z gleby, oprysk jest z założenia nieskuteczny. Po usunięciu uschniętych drzew należy odkazić glebę (a nawet wymienić, ale to technicznie może być niełatwe i kosztowne)i nie sadzić drzew wrażliwych na fytoftorozę. Pozostałe żywe podlej roztworem środka na fytoftorozę, np. Aliette, albo innych rekomendowanych. Podlewanie Bioseptem może dodatkowo zapobiec ewentualnemu zarażeniu.
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

uszkodzone, podgnite korzenie i szyja korzeniowa. Coś siedzi w glebie. Czy tam akurat nie stoi woda, nie jest błotnisto-gliniaście w przeciwieństwie do reszty gleby? Może to odpowiadać fytoftorze, albo innej zgniliźnie korzeni, bo kolejne rośliny też chorują. Nie sadziłbym tam nic wrażliwego na te rośliny, odkaził glebę i odczekał, a potem ewentualnie. coś niewrażliwego.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kiedyś szkółkarz mi powiedział, że nie wystarczy odkazić gleby, trzeba ją wymienić gdy choroba atakuje w danym miejscu.U mnie usechł ok.2 metrowy 5 letni świerk serbski, mam glebę dość zwięzłą.Posadziłam młody i tego trafiło już po roku, bo patogeny szybko zaatakowały.Gdy wymieniłam ziemię jest w porządku, następny na razie rośnie zdrowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”