Rabatka na kwiaty, jak ją zrobić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Bartek1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2011, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Rabatka na kwiaty, jak ją zrobić?

Post »

Witam

Nie jestem ogrodnikiem, po prostu muszę kobiecie wykopać rabatkę kwiatową bo sama tego zrobić obecnie nie może. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. (pracuję w lesie i jak powiedziałem jej, że wykopię jej rabatę leśną, tj. rów po którego obu stronach sadzone są drzewa, to aż na mnie dziwnie spojrzała). Pomocy!
majkamaj
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sie 2011, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatka na kwiaty, jak ją zrobić?

Post »

Najpierw dowiedz się w którym miejscu i jakiego kształtu ma być rabatka.
Jeśli w miejscu, gdzie obecnie rośnie trawa, to musisz ją usunąć, powybierać chwasty i przekopać.
Jeżeli rabatka ma być obsadzona jeszcze teraz, to proponuję nałożyć lepszej ziemi i przemieszać i sadzić. Jeżeli ma czekać do wiosny, to nawieźć obornika, przekopać i zostawić.
Pozdrawiam, Marzanna
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Podstawą jest właśnie oczyszczenie podłoża - z chwastów, korzeni, pozostałości trawy, ew. gruzu i kamieni. Dobrze jest nawieźć ziemi urodzajnej (ok. 30 cm) - jeżeli dla bylin bez specjalnych wymagań - to standardowej. Po posadzeniu roślin - obficie podlać. Teraz jest jeszcze dobry moment na wysadzenie bylin kwitnących - zanim ziemię pokryje śnieg :).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Kobieta pokazuje palcem gdzie, a Ty bierzesz do ręki widły amerykańskie i kopiesz.. i jednocześnie za każdym 'wykopem' :D wstrząsając widłami wywalasz na bok wszytkie chwasty z korzeniami. Kobieta ew w STARANNYM wybieraniu zielska może pomóc. Potem jak ziemia jest ok, to trzeba tylko zagrabić, jak kiepska sypnąć czegoś lepszego (człowiek lasu pewnie wie co to dobra próchnica, zwłaszcza spod drzew liściastych), lekko łopatą przekopać i zagrabić
Bartek1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2011, o 22:46

Post »

Dziękuję za odpowiedzi! Myślę, że sobię poradzę!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”