Rabatka na kwiaty, jak ją zrobić?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rabatka na kwiaty, jak ją zrobić?
Witam
Nie jestem ogrodnikiem, po prostu muszę kobiecie wykopać rabatkę kwiatową bo sama tego zrobić obecnie nie może. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. (pracuję w lesie i jak powiedziałem jej, że wykopię jej rabatę leśną, tj. rów po którego obu stronach sadzone są drzewa, to aż na mnie dziwnie spojrzała). Pomocy!
Nie jestem ogrodnikiem, po prostu muszę kobiecie wykopać rabatkę kwiatową bo sama tego zrobić obecnie nie może. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. (pracuję w lesie i jak powiedziałem jej, że wykopię jej rabatę leśną, tj. rów po którego obu stronach sadzone są drzewa, to aż na mnie dziwnie spojrzała). Pomocy!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sie 2011, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabatka na kwiaty, jak ją zrobić?
Najpierw dowiedz się w którym miejscu i jakiego kształtu ma być rabatka.
Jeśli w miejscu, gdzie obecnie rośnie trawa, to musisz ją usunąć, powybierać chwasty i przekopać.
Jeżeli rabatka ma być obsadzona jeszcze teraz, to proponuję nałożyć lepszej ziemi i przemieszać i sadzić. Jeżeli ma czekać do wiosny, to nawieźć obornika, przekopać i zostawić.
Jeśli w miejscu, gdzie obecnie rośnie trawa, to musisz ją usunąć, powybierać chwasty i przekopać.
Jeżeli rabatka ma być obsadzona jeszcze teraz, to proponuję nałożyć lepszej ziemi i przemieszać i sadzić. Jeżeli ma czekać do wiosny, to nawieźć obornika, przekopać i zostawić.
Pozdrawiam, Marzanna
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Podstawą jest właśnie oczyszczenie podłoża - z chwastów, korzeni, pozostałości trawy, ew. gruzu i kamieni. Dobrze jest nawieźć ziemi urodzajnej (ok. 30 cm) - jeżeli dla bylin bez specjalnych wymagań - to standardowej. Po posadzeniu roślin - obficie podlać. Teraz jest jeszcze dobry moment na wysadzenie bylin kwitnących - zanim ziemię pokryje śnieg
.
Podstawą jest właśnie oczyszczenie podłoża - z chwastów, korzeni, pozostałości trawy, ew. gruzu i kamieni. Dobrze jest nawieźć ziemi urodzajnej (ok. 30 cm) - jeżeli dla bylin bez specjalnych wymagań - to standardowej. Po posadzeniu roślin - obficie podlać. Teraz jest jeszcze dobry moment na wysadzenie bylin kwitnących - zanim ziemię pokryje śnieg

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Kobieta pokazuje palcem gdzie, a Ty bierzesz do ręki widły amerykańskie i kopiesz.. i jednocześnie za każdym 'wykopem'
wstrząsając widłami wywalasz na bok wszytkie chwasty z korzeniami. Kobieta ew w STARANNYM wybieraniu zielska może pomóc. Potem jak ziemia jest ok, to trzeba tylko zagrabić, jak kiepska sypnąć czegoś lepszego (człowiek lasu pewnie wie co to dobra próchnica, zwłaszcza spod drzew liściastych), lekko łopatą przekopać i zagrabić

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 22:46
Dziękuję za odpowiedzi! Myślę, że sobię poradzę!