Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Przyznam się, że te krzyżowe odmiany coraz bardziej mnie intrygują, w przyszłym roku chyba pobawię się w miksy, szkoda, że na wyniki trzeba długo czekać. Zastanawiam się, które geny w dyniach są dominujące, jak zapanować nad kształtem, wybarwieniem, strukturą miąższu, wielkością, hmmm. Loeb, jesteś w stanie napisać, co z czym w tym roku skrzyżowałaś?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic z niczym nie krzyżowałam bo zepsułam sobie staw kolanowy i wszelkie schylanie sie, kucanie itp odpadało. A nie, zrobiłam juz pod sam koniec krzyżówki jednej maximy i jednej pepo z butternutem który do dziś kwitnie mi wyłącznie męskimi kwiatami.. Co z tego wyjdzie nie wiem. Ale jak chcesz to podrzuce na akcję trochę nasion z wolnego zapylenia, na bank trafia się krzyżówki. Nad cechami które wymieniłaś nie zapanujesz, możesz tylko pracować tylko nad zmianą właściwości w wybranym kierunku, mając nadzieję, że efekty uda ci się utrwalić;)
-
- 200p
Poczekam na efekty tego zapylenia
ale jak zobaczyłam czerwoną triamble (a właściwie pomarańczową w żółte ciapki) w katalogu Jansena to padłam 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Pokaż
a co do listy genów, to jest długa i część znajduje się na sieci, jak sie dobrze grzebnie po opracowaniach fachowych. Widziałam z pomidorów, arbuzów, z dyń na pewno tez coś jest. Np bezłupinowość jest z pewnością częściowo dominująca cechą. Problem w tym że cechy oczywiste typu kolor, wielkość, kształt, żebrowanie lub jego brak, oraz do pewnego stopnia jakość miąższu to jeszcze łatwo przewidzieć, natomiast smaki i aromaty to ruska ruletka 

-
- 200p
Tu jest, online:
http://www.kuerbis.net/shop/lagenaria.html
oczopląsu można dostać
Z krzyżowaniem pobawię się w przyszłym sezonie, jeśli zapału mi wystarczy
http://www.kuerbis.net/shop/lagenaria.html
oczopląsu można dostać

Z krzyżowaniem pobawię się w przyszłym sezonie, jeśli zapału mi wystarczy

-
- 200p
AniaD, masz może fotkę Futsu w zbliżeniu? Gdzie nie spojrzę, to wyglądają inaczej, a muszę porównać ze swoimi; tak się składa, że rosła obok innych podobnych, a pochodzi z kopniętej skrzynki z doniczkami; teściu kopnął, powkładał po swojemu by zatrzeć ślady i pomieszał mi w nasionach :/
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
świetna stronka wegetarianka, mnie najbardziej zainteresowały tykwy 

-
- Kontakt:

Asia
Wegetarianko, mąż robił zjęcia i pewnie coś ma. Jutro poproszę, by poszukał.
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Świetny ten katalog
Znalazłam Blue Hubbard, nie powiedziałabym, że niepodobna...
http://www.kuerbis.net/shop/43930.htm

Znalazłam Blue Hubbard, nie powiedziałabym, że niepodobna...
http://www.kuerbis.net/shop/43930.htm
-
- 200p
Ania, dziękuję z góry 
Lelumpolelum, Twoje są podobne, nawet takie było moje pierwsze skojarzenie, że przypominają Blue Hubbard, ale to krzyżówki, kształt jest inny, spójrz nawet na zakończenie Twoich i tej katalogowej, one wszystkie mają takie właśnie jak na fotce z Jansena; Twoje w większości są podłużne, a hubbardy zaczynają się wąsko, potem bania i zwężenie, zawsze; nie da się ich pomylić z innymi odmianami.

Lelumpolelum, Twoje są podobne, nawet takie było moje pierwsze skojarzenie, że przypominają Blue Hubbard, ale to krzyżówki, kształt jest inny, spójrz nawet na zakończenie Twoich i tej katalogowej, one wszystkie mają takie właśnie jak na fotce z Jansena; Twoje w większości są podłużne, a hubbardy zaczynają się wąsko, potem bania i zwężenie, zawsze; nie da się ich pomylić z innymi odmianami.
Lelumpolelum, uprawiałam Blue Hubbard. Jej owoce wyglądają jak wielkie figi, na Twoim zdjęciu są inne. Mogą być krzyżówką z Blue Hubbard, ale to nie jest ta odmiana.
-
- Kontakt:
Rozkroiłam swoją Justynkę. Miąsz ma pomarańczowy ,smaczny i pyszne pestki. ale to nie jest typowa Justynka ,taka jak na zdjęciach. Moja jest mała,spłaszczona i waży około 3 kg. Zbiorę pestki ,moze parę uda mi się schować na akcje ..bo już czekaja na nie ,żeby je zjeść. Jutro będzie ciasto z dyni i zupa.
Mam jeszcze pytanie ,jak pozyskuje się pestki z dyni? Jakieś specjalne techniki?
Asia
Mam jeszcze pytanie ,jak pozyskuje się pestki z dyni? Jakieś specjalne techniki?

Asia
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
No wlasnie, jak oddzielacie wloski od pestek?
Dzisiaj zrobilam placek drozdzowy wg przepisu Agusi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=56 pychotka
Dzisiaj zrobilam placek drozdzowy wg przepisu Agusi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=56 pychotka

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata