Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Meggi, winobluszcze rosną u mnie baaardzo długo. Ponad 10 lat. Ten trójklapowy kilka lat temu, przy okazji robienia elewacji domu był przycięty prawie do korzeni, teraz dekarz usunął go c całego dachu i rynien, ale nadal pięknie wspina się po ścianie domu:
Obrazek

Małgosiu, ja mam klon jesionolistny, ale odmianę Flamingo, więc chyba jednak trochę inny od Twojego. W najbliższym czasie spróbuję zrobić mu fotkę, co nie jest łatwe, bo jest dość duży i nie mam jak go ująć w całości.

Marzenko, tak ,to hortensja bukietowa Kyushiu; ona nie przebarwia się na różowo - długo jest biała, potem robi się limonkowa, a na końcu zasycha.

Moniko, wyjazd był sympatyczny, ale krótki, gdyż zaczął się już rok szkolny i związane z tym nasze belferskie obowiązki. Ja w tym roku mam nawet sporo uczniów; czyżby renesans francuskiego?
Końcówka lata jest piękna i słoneczna i już nawet przydałoby się trochę deszczu, bo n.p. hortensje wyraźnie zwiędły.

Dorotko, ja też coś tam kupiłam w Biedronce, chociaż co roku powtarzają się te same odmiany. Ale te ceny!
Piękne są pełne narcyzy, czy bardzo ciemne tulipany. Cebulowych nigdy za dużo :P

Mało kwiatów kwitnie teraz w ogrodzie :( Może dlatego cyklamenki, choć malutkie i niepozorne tak cieszą :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, cyklameny śliczne w takiej masie :!: Niemal konkurentki zimowitów :wink: U mnie są jakieś cebulki cyklamenów ale nigdy jeszcze nie kwitły więc nie wiem, czy wiosenne, czy jesienne :roll:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To prawda Dalu, że hortensja Kyushiu długo opiera się różowieniu,
mam inne odmiany i porównuję, daje się zauważyć różnicę.
Mam pytanie na temat trójklapowca: piszesz, że przed remontem elewacji był przycięty.
Rozumiem, że teraz wspina się po nowej elewacji. A czy pod tynkiem macie ocieplenie?
Chcę wiedzieć, czy winobluszcz nie jest zbyt ciężki na ocieploną ścianę?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-d-a

Post »

Elu, co ciekawe - niektóre kwiatostany Kyushiu zaczęły niedawno leciuteńko się różowić, a inne pozostają śnieżno białe :roll:
Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Mój winobluszcz pnie się po nowej elewacji. Przy okazji jej robienia ocieplaliśmy też dom. Jeżeli tynk jest nieuszkodzony, bez szpar i dużych nierówności, nie ma żadnego problemu z winobluszczem trójklapowym; on przyczepia się do muru bardzo mocno takimi malutkimi przyssawkami i nie ma mowy o tym, żeby spadł, tak jak to się czasami zdarza winobluszczowi pięciolistkowemu ;:108

Jacku, cyklamenki są dosyć kapryśne i przede wszystkim nie znoszą nadmiaru wilgoci; dobrze więc jeżeli rosną pod jakimś daszkiem, albo drzewem; o tej porze ładnie wyglądają w ogrodzie, latem w masie kwiatów prawdopodobnie w ogóle by się ich nie zauważało...
Podobnie zresztą jak ziemowity. Chociaż ja uwielbiam krokusy wiosenne, a za tymi jesiennymi i zimowitami w swoim ogrodzie jakoś nie przepadam...

No i co jeszcze zdobi późnoletni ogród? Oczywiście trawki!
Obrazek Obrazek

...no i oczywiście moje dwa małe białe kwiatuchy :P (fotka na specjalne życzenie Ali - Gucio i Ptyś w ogrodzie).
Obrazek
Awatar użytkownika
Ala58
100p
100p
Od: 7 sie 2011, o 14:31

Post »

Dalu wielkie dzięki ;:180 Białe kwiatuchy cudne ;:138 fajnie razem wyglądają ;:63
Podobają się mi też te trawy.Może i ja posadzę u siebie kilka??Muszę coś poczytać o nich,bo zupełnie nic nie wiem o trawach,gdzie sadzić i jakie ,i jak z nimi postępować.
Wymiziaj ode mnie Ptysia i Gucia,oczywiście od Kubusia też ;:168
pozdrawiam Ala
Witam w ogrodzie Ali http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród botaniczny https://picasaweb.google.com/5810alicja ... directlink" onclick="window.open(this.href);return false;
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2011, o 13:32

Post »

:wit Fajniusie te trawki i czuprynki piesków-nawet podobne :D
Pozdrawiam. Yvonne
Awatar użytkownika
Meggi
100p
100p
Od: 12 lut 2008, o 21:21

Post »

Ogrod przecudowny, psy slodziasy. Uwielbiam takie kudlate!!!! Bluszcz zachwycajacy, juz dlugo u Ciebie rosnie. Mam nadzieje ze moj szybko bedzie oblazil mury, bo mam ambitne plany co do niego. :heja
Moj ogrod czyli potrzebna mi dobra rada
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Teraz nastała chwila dla cyklamenów ;:108 Wyglądają przeuroczo ! Moje niestety wygniły... nie dla nich ciężka ziemia i deszczowa pogoda :roll:
Bardzo je lubię i z tym większa przyjemnością podziwiam je u Ciebie :D
x-d-a

Post »

Aguś, cyklamenki są śliczne choć malutkie i takie kapryśne. Szkocki, wilgotny klimat rzeczywiście może im nie służyć :(

Meggi, na fotce, po murze domu pnie się winobluszcz trójklapowy - piękny, ale w przeciwieństwie do bluszczu tracący liście na zimę. Bluszczu w ogrodzie też mam sporo, też już bardzo rozrośniętego...
Pieski dziękują za miłe słowa i merdają ogonkami :P

Yvonne, ;:196

Alu, też od niedawna mam trawy w ogrodzie, oczywiście pod wpływem forum :D Wyglądają one pięknie, zwłaszcza późnym latem i jesienią, kiedy ogród staje się już mało atrakcyjny...Jest mnóstwo gatunków i odmian i można je sadzić samodzielnie, albo na rabatach z innymi roślinami, świetnie rozluźniają i uatrakcyjniają każdą kompozycję :D

Ostatnie późno letnie kwiaty:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś różyczka po prostu bajeczna.....to jest Augusta jeśli się nie mylę :?:
Liliowiec Stella jest niesamowicie żywotny, u mnie też wciąż powtarza :D
Twoje widoki zapierają dech.....są wspaniałe ;:180 ;:196
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:wit Tak świeżo, niejesiennie wyglądają Twoje kwiaty. A różyczka po prostu smakowita ;:136
Iwa
x-d-a

Post »

Agnieszko, Iwo, macie rację - ta różyczka (Augusta Luiza) wygląda na tej fotce baardzo smakowicie, jak jakiś krem waniliowo-malinowy z pianką ;:224

Dzisiaj zimno, ciemno i wilgotno :( Ale roślinki już były bardzo spragnione; chyba ze trzy tygodnie nie padał deszcz...Dobrze, że wczoraj zebraliśmy jabłka z jednego drzewa - teraz leżakują sobie na strychu...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu to dziś masz tak jak u mnie w Belfaście wilgotno ,pochmurno , ale już jutro ma być znów słoneczko cały dzień w środę też do południa a po południu wyjazd na lotnisko.

Ładne zdjęcie te z Tobą na schodach no i śliczne pieski ;:196
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:wit Figurka wdzięczna i urocza - a gdzie się takie znajduje? :idea:
Iwa
Awatar użytkownika
malgocha1960