rany co ci mężczyźni mają, że tak bronią trawnika.......
Pasja
Re: Pasja
hmmmm musisz go jakoś przekonać, powiedz i pokaż mu jak tu pięknie bedzie wyglądało, pokaż roślinki a może się uda......a jak nie po dobroci to.......
przecież to tylko taka, paskudna roślinka jest, jak się ją wysieje to włazi wszędzie....a oni jej bronią czasami z narażeniem życia....dziwne 
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zaraz zaraz, mówicie, żeby tu po prawej stronie pergoli postawić drzewo?
O rany jaka ja ciemna....

Uploaded with ImageShack.us
O rany jaka ja ciemna....

spoko ciemna nie jesteś, już tłumaczymy
nie raczej nie drzewo ale jakieś niskie krzewy - krzewuszki, coś kwitnącego albo zrobić przedłużenie tej rabatki co już tam masz czyli jakieś hortensje albo niskie iglaki a pod nimi jakieś byliny, wrzosy, zaś przy samej pergoli posadzić powojnik lub jakieś kwitnące pnącze by się sie pięło na pergolę
będzie cudnie
nie raczej nie drzewo ale jakieś niskie krzewy - krzewuszki, coś kwitnącego albo zrobić przedłużenie tej rabatki co już tam masz czyli jakieś hortensje albo niskie iglaki a pod nimi jakieś byliny, wrzosy, zaś przy samej pergoli posadzić powojnik lub jakieś kwitnące pnącze by się sie pięło na pergolę
będzie cudnie
Kasia, obsadź tę część albo krzewinkami i wyróżniającym się wyższym iglakiem, albo samymi krzewami - jak radzi Marta - w towarzystwie bylin. A na pergolę pnącza (róże i powojniki?). To wszystko powinno być wsadzone w rabacie, którą fajnie byłoby wyciągnąć aż do pergolowej ścianki.
- magenta

- Kontakt:
Dzień dobry,
no to ja już połknęłam haczyk
Mało tego, puściłam wodze wyobraźni i widzę tam nawet maleńkie oczko wodne obsadzone trawami
Duży iglak też mi się podoba, taki soliter.
Problem w tym ,że mam zamontowane zraszacze na trawę i jak sama pergola to pikuś, ale jakby były takie zmiany, to bez fachowca się nie obejdzie. Trzeba by je inaczej ustawić, boję się czy nie trzeba by ich wygrzebywać z ziemi?
Na pewno w tym roku się za to nie zabiorę, ale będę miała o czym myśleć w zimie
Dziękuję Agu i Marto za podsunięcie pomysłu
Ten długi plac od dłuższego czasu mnie denerwował
A wywalenie tych irg to naprawdę była dobra decyzja.
Spróbuje na zdjęciu narysować taki plan i go wkleić, ale najpierw muszę zgłębić tajniki mojego kompa
a teraz kilka moich bukietowych
limonka

vanilka

grandiflora, jakies piegi jej wyszły /grzyb?/

i nn , myślałam ,że to grandiflora, ale chyba jednak nie...

no i śpiąca królewna ogrodowa

no to ja już połknęłam haczyk
Mało tego, puściłam wodze wyobraźni i widzę tam nawet maleńkie oczko wodne obsadzone trawami
Duży iglak też mi się podoba, taki soliter.
Problem w tym ,że mam zamontowane zraszacze na trawę i jak sama pergola to pikuś, ale jakby były takie zmiany, to bez fachowca się nie obejdzie. Trzeba by je inaczej ustawić, boję się czy nie trzeba by ich wygrzebywać z ziemi?
Na pewno w tym roku się za to nie zabiorę, ale będę miała o czym myśleć w zimie
Dziękuję Agu i Marto za podsunięcie pomysłu
Spróbuje na zdjęciu narysować taki plan i go wkleić, ale najpierw muszę zgłębić tajniki mojego kompa
a teraz kilka moich bukietowych
limonka

vanilka

grandiflora, jakies piegi jej wyszły /grzyb?/

i nn , myślałam ,że to grandiflora, ale chyba jednak nie...

no i śpiąca królewna ogrodowa

-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu nie ma wyjścia...musisz przekonać męża
Pergola, to takie umowne drzwi w ogrodzie. W tej chwili można je ominąć, a pomyśl, jaka będzie radość przejść pod łukiem wypełnionym...sadź, co tam Ci w duszy gra. Wybór masz naprawdę spory
No i jeszcze ten element tajemniczości...ciekawe dokąd te "drzwi" prowadzą ? co jest za tym 'żywopłotem"?
Też chciałabym taką pergolę, bo mi się pnącza gniotą
Pierwszy wyrzuciłabym groszek wieloletni.
Pergola, to takie umowne drzwi w ogrodzie. W tej chwili można je ominąć, a pomyśl, jaka będzie radość przejść pod łukiem wypełnionym...sadź, co tam Ci w duszy gra. Wybór masz naprawdę spory
No i jeszcze ten element tajemniczości...ciekawe dokąd te "drzwi" prowadzą ? co jest za tym 'żywopłotem"?
Też chciałabym taką pergolę, bo mi się pnącza gniotą
- Aancyk
- 1000p

- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z pergolą super pomysł, ja też mam ją w planie może w przyszłym roku... Hortensje cudne, coraz bardziej przekonuję sie do bukietowych, bo niestety z ogrodowych tylko mi dwie kwitły w tym roku.
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
z milinem, to trzeba uważać, bo jak się rozkrzewi to go ciężko później opanować-nigdy nie wiadomo gdzie spod ziemi odnogę puści. Co innego jak pod płotem rośnie, ale Twoje pnącze na środku prawie będzie;:108 . Mnie się też pergolka marzy, ale jakoś nie widzę u siebie-chyba mam za mało przestrzenny ogródek 
- magenta

- Kontakt:
Iwonka poszło łatwiej niż myślałam
, oczywiście padło słowo, będzie mniej trawnika
a ja na to , no to chyba lepiej bo i mniej koszenia
, wspomniałam coś o oczku i był błysk w oku
Czemu wywaliłabyś groszek? Ja właśnie posadziłam pod płotem
Aniu bukietowe są cudne, naprawdę nie wiem czemu ich do tej pory nie doceniałam. Ogrodowych mam 6 i tylko dwie kwitną i to dość marnie, dlatego zacznę powolną eliminację, już dwie obiecałam sąsiadce
Magda no właśnie , dużo już przeczytałam na ten temat i chyba zrezygnuję, ale kompletnie nie wiem co wybrać.
Agu proponuje różę, ale jakoś nie jestem przekonana, sama nie wiem dlaczego. Róże to trzeba by teraz wsadzać , a nie na wiosnę? Muszę to jeszcze przemyśleć. Masz u siebie fotkę na całość ogrodu, jak nie to wstaw. Chętnie pomożemy postawić i u Ciebie pergolę
Pozdrówki wszystkim.
Czemu wywaliłabyś groszek? Ja właśnie posadziłam pod płotem
Aniu bukietowe są cudne, naprawdę nie wiem czemu ich do tej pory nie doceniałam. Ogrodowych mam 6 i tylko dwie kwitną i to dość marnie, dlatego zacznę powolną eliminację, już dwie obiecałam sąsiadce
Magda no właśnie , dużo już przeczytałam na ten temat i chyba zrezygnuję, ale kompletnie nie wiem co wybrać.
Agu proponuje różę, ale jakoś nie jestem przekonana, sama nie wiem dlaczego. Róże to trzeba by teraz wsadzać , a nie na wiosnę? Muszę to jeszcze przemyśleć. Masz u siebie fotkę na całość ogrodu, jak nie to wstaw. Chętnie pomożemy postawić i u Ciebie pergolę
Pozdrówki wszystkim.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Witaj Kasiu 
Trafiłam do Ciebie przez przypadek, ale bardzo mi się podoba. Z ciekawością oglądałam kolejne etapy prac ogrodowych, podziwiałam roślinki i projektowanie zakątków. A teraz czytam, że będziesz robiła oczko.... będę obserwowała też i te prace
Trafiłam do Ciebie przez przypadek, ale bardzo mi się podoba. Z ciekawością oglądałam kolejne etapy prac ogrodowych, podziwiałam roślinki i projektowanie zakątków. A teraz czytam, że będziesz robiła oczko.... będę obserwowała też i te prace
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Kasiu, myślę, że warto podjąć próbę stworzenia 'drzwi' do kolejnej części ogrodu... cieszę się, że podłapałaś temat, a i M. wydaje się być do przekonania 
zobacz, u mnie np wygląda to tak:
http://img40.imageshack.us/img40/52/dsc06401pr.jpg
ale jest oczywiście mnóstwo sposobów na stworzenie czegoś innego i atrakcyjnego w sensie ogrodowego akcentu tajemniczości. Jestem przekonana, że poinspirujesz się i wymyslisz coś ciekawego
zobacz, u mnie np wygląda to tak:
http://img40.imageshack.us/img40/52/dsc06401pr.jpg
ale jest oczywiście mnóstwo sposobów na stworzenie czegoś innego i atrakcyjnego w sensie ogrodowego akcentu tajemniczości. Jestem przekonana, że poinspirujesz się i wymyslisz coś ciekawego
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Kasiu ja bardzo lubię mój groszek, więc nie pozbyłabym się go z ogrodu
"Wywaliłabym" go jedynie na inną pergolę, bo w tej chwili zarasta różę i powojnik rosnące razem z nim.
Ciesze się, że M. "przyklasnął" Twojemu pomysłowi
Będzie to na pewno z korzyścią dla ogrodu.
"Wywaliłabym" go jedynie na inną pergolę, bo w tej chwili zarasta różę i powojnik rosnące razem z nim.
Ciesze się, że M. "przyklasnął" Twojemu pomysłowi
Będzie to na pewno z korzyścią dla ogrodu.
- magenta

- Kontakt:
Madziu właśnie co do róży nie jestem zdecydowana, chociaż jedna z dwóch które mam właśnie będzie powtarzać kwitnienie. Jakby chciała mnie przekonać
W ogóle to mam wątpliwości czy ona jest pnąca, jak głosi etykietka. Ma sztywne, twarde łodygi, pnąca powinna być chyba bardziej giętka. Mam ją dwa sezony, rośnie wolno raz przemarzła i znowu rosła od podstaw mimo ,że była w snopku. A ja jestem paskudnie niecierpliwa i czekać kilka lat aż obrośnie pergolę
Chyba że są jakieś szybko rosnące.
Jagusiu bardzo mi miło gościć Cię u mnie
Zapraszam serdecznie 
Marta sama jestem zdziwiona, że tak gładko poszło
Muszę to solidnie przemyśleć, żeby nie naćkać wszystkiego:)
Agu to był rzeczywiście dobry pomysł
teraz jak o tym myślę, to się dziwię, że sama tego nie wymyśliłam
Pamiętam u ciebie ten fragment ogrodu, nawet pytałam co tam za pnącza się wiją. Czy wymieniłabyś je na pnącą różę?
Muszę zerknąć na Twoje oczko
To mojemu M najbardziej się podoba
Myślę o takiej kałuży raczej
i o trawach przy nim. Ale pomału, za dużo pomysłów na raz.
Iwonko też mam gdzie nie gdzie taki misz-masz
Ale taki nieład też jest potrzebny
A to moja radosna twórczość

Jagusiu bardzo mi miło gościć Cię u mnie
Marta sama jestem zdziwiona, że tak gładko poszło
Agu to był rzeczywiście dobry pomysł
Muszę zerknąć na Twoje oczko
Iwonko też mam gdzie nie gdzie taki misz-masz
A to moja radosna twórczość