Na zachód od Wisły
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Na zachód od Wisły
Do gotowania wolę świeże zioła, są bardziej intensywne w smaku i aromatyczne i większą przyjemność sprawia mi krojenie ich niż sypnięcie suszonych. Dodatkowo ładna kompozycja w doniczce na parapecie będzie zimą cieszyć oko. Ale używam w różnych postaciach, suszone i mrożone też. Myślę, że obojętnie w jakiej postaci, właściwości leczniczych nie tracą.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu także wolę świeże zioła, weźmy taki majeranek - świeży jest rewelacyjny, suszony taki sobie, podobnie bazylia. Ale np. tymianek (który należy stosować bardzo umiarkowanie, gdyż podobnie jak rozmaryn, ruta, szałwia i lubczyk, jest w nadmiarze szkodliwy), suszony ma znacznie intensywniejszy aromat niż świeży. Niektóre zioła przy suszeniu tracą aromat: estragon, melisa, hyzop. Zioła należy dobierać do stanu swojego zdrowia, gdyż niektóre zioła nie nadają się, a są nawet niebezpieczne dla osób o o konkretnych schorzeniach i tak np. cząbru nie można stosować gdy ma się problemy sercowe, nerkowe lub wątrobowe, z kolei olejku rumiankowego nie powinny stosować kobiety w ciąży (pobudza skurcze macicy).
- Bufo-bufo
Bratki, w tym roku podobają mi się ciemne kolory

Mieczyk - biały z kilkoma fioletowymi smugami

Tegoroczny przyrost trzmieliny, czyżby postanowiła "przefarbować się na blond" ?
Nasiona rącznika w "kolczastej" osłonce wybarwiają się na ten kolor gdy pada na nie słońce, z drugiej strony nasiono jest znacznie jaśniejsze, a półcieniu jasno-zielonkawe

Późno letni pąki neriny i mieczyka abisyńskiego

Na brzegu rośnie lawenda którą zabrałam stąd w ubiegłym roku, na wiosnę zaskoczyło mnie to że wyrosła w tym miejscu

w między czasie posadziłam blisko widoczne trawy i żurawkę, chyba jest i będzie teraz zbyt ciasno..
I dalsza część rabaty

Mieczyk - biały z kilkoma fioletowymi smugami

Tegoroczny przyrost trzmieliny, czyżby postanowiła "przefarbować się na blond" ?

Nasiona rącznika w "kolczastej" osłonce wybarwiają się na ten kolor gdy pada na nie słońce, z drugiej strony nasiono jest znacznie jaśniejsze, a półcieniu jasno-zielonkawe

Późno letni pąki neriny i mieczyka abisyńskiego

Na brzegu rośnie lawenda którą zabrałam stąd w ubiegłym roku, na wiosnę zaskoczyło mnie to że wyrosła w tym miejscu

w między czasie posadziłam blisko widoczne trawy i żurawkę, chyba jest i będzie teraz zbyt ciasno..
I dalsza część rabaty

- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
Piękne maluchy na ostatniej fotce. No i zapowiada się piękny busz na przedostatniej fotce. Jak będzie za ciasno to przesadzisz. Irysek w pięknym kolorze, neriny i mieczyka abisyńskiego nie znam. Pokaż fotki jak się pąki rozwiną. A bratki też mi się podobają. Jeszcze u Ciebie bardzo kolorowo.
- Lusia 57
- 1000p
- megi1402
Olu, bardzo ładne kolory bratków. Jak długo będą kwitły?
Twój dzwonek wygląda mi na dzwonek brzoskwiniolistny.
Lusiu, a twój to może być dzwonek karpacki.
Twój dzwonek wygląda mi na dzwonek brzoskwiniolistny.
Lusiu, a twój to może być dzwonek karpacki.
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
zimujesz w gruncie swoje mieczyki abisyńskie? ja zostawiłam moje zimą bo tak mi powiedziano, ale nie przetrwały
ładnie pachną nie?
pozdrawiam

pozdrawiam
- Bufo-bufo
Małgosiu dziękuję Ci, ale wiesz mam dzwonka brzoskwiniolistnego - białego, jest na zdjęciu z tawułami, ma on większe kwiaty i jest o połowę wyższy od tego fioletowego (on jest na zdjęciu makro). Co do dzwonka Lusi, mi także wygląda na karpackiego. Wydaje mi się że niektóre z moich bratków będą kwitły do października, a może nawet listopada, z tym że jest ich znacznie mniej niż tych które kwitły w środku lata...
Iwono, wykopuję (taka informacja znajduje się na opakowaniu) a czy pachną? Nie zauważyłam, jutro to sprawdzę.
Iwono, wykopuję (taka informacja znajduje się na opakowaniu) a czy pachną? Nie zauważyłam, jutro to sprawdzę.
- megi1402
Olu, to może dzwonek okrągłolistny? ten rośnie tylko do 30 cm.
Więcej nic mi nie przychodzi na myśl.
Więcej nic mi nie przychodzi na myśl.
- Bufo-bufo
Małgosiu bingo
to właśnie ten kwitnący całe lato do jesieni dzwonek.
Iwono - nie pachną wcale..

Iwono - nie pachną wcale..
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
Ola a moje pięknie pachniały
może to inna odmiana, albo ktoś tu węch stracił 

- Lusia 57
- 1000p
Witaj Olu.
Godecje moje też jeszcze kwitną. Zaatakował je jakiś grzyb, te zagrzybione liście oberwałam i teraz pięknie się zazieleniły i dalej kwitną. A mój groszek jest wieloletni i już przekwitł. Jeszcze tylko pojedyncze kwiatki zdobią płot. Powiesz coś więcej o miechunce pomidorowej? Bardzo fajny portrecik jej zrobiłaś.

-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
fajne masz warzywa i fajny masz zielnik, zioła rosną u Ciebie w pełnym słońcu?