Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Agata świetne zakupy ;:63

Ja miałam na myśli cały front Twojej posesji łącznie z pergolą i pnączem .
Pozdrawiam i życzę przyjemnego sadzenia .
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też bym chwaliła przechodząc obok tak romantycznie wyglądającego domu ;:138 a jak przeczytałam ile zainwestowałaś w cebulowe ,to wyobrażam sobie wiosenne widoki :shock:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Ja w ogóle romantyczka jestem, niepoprawna, w głowie mi tylko sielskie widoki, tajemnicze zakątki, gęstwiny, barwne kobierce, a tu boisko w realu :;230

Sadzenie będzie po południu :).

Mirko, krokusy kosztowały naprawdę niedużo, to były dwie paczki, jedna mieszanka bylinowych i wielkokwiatowych 50 szt. za 15 złotych, druga 25 bylinowych za 6 złotych ;), reszta trochę droższa - po około 8 złotych za paczkę, 4 paczki.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Agata, boisko musi zostać jak ma się trzech chłopców. A może przywiozę Ci moje Grzyby, młody lubi grać w nogę, młoda w siatkę, a ja z M pójdziemy w miasto... :wink:
Powojnik cudny, w pierwszej chwili myślałam że to summer snow, ale on jest mniej ozdobny. Nie martw się o Symptie, mam 2 i radzą sobie świetnie, a przynajmniej nie gorzej niż inne pnące.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21

Post »

Udane zakupy jak widać, ale będzie pięknie wiosną. Czy irysom trzeba teraz tak ścinać liście? Ma jedną kępę i niektóre listki zaczynają już usychać.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dołączę do chóru zachwytów nad powojnikiem, bardzo plenna ta Anita, to aktualne zdjęcie?
Jednocześnie ośmielam się wątpić, czy Twoja Limelight na pewno z prawego łoża,
ona nawet młode kwiaty ma zielonkawe, nie białe. Jakoś bardziej wygląda mi na Grandiflorę :roll:
Moje hortensje są bardziej posunięte w kwitnieniu, praktycznie wszystkie już poróżowiały a zdecydowanie wolę je w tej pierwszej, jasnej fazie :P .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

:wit Agatko dawno mnie u Ciebie nie było miałam trochę zaległości ale już nadrobiłam ;:108 zakupowe szaleństwo trwa i piękne roślinki przybywają do ładnego ogrodu i miłej właścicielki ;:196 a na brak czasu ja też narzekam i z pierwszym przedszkolnym przeziębieniem walczyłyśmy cały tydzień :roll: rabata nowa już zapowiada się super ale bardzo spodobał mi się szpaler obok wejścia domu z paprocią, berberysem , hortensją po prostu rewelacja :shock: :shock: :shock: różnorodność nasadzeń i przenikające się kolory prezentują się bombowo ;:138 ;:138 ;:138
Miłego i ;:3 dnia ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu-ellap75 - boisko chyba zostanie ostatecznie zlikwidowane już niedługo, drzewka czekają ;), mamy teren rezerwowy dwie działki dalej (właścicielka mieszka za granicą i jeszcze latami nie ma zamiaru jej zagospodarowywać, więc dała zgodę na teren dla dzieci), nawet w tym roku próbowaliśmy tam już coś zrobić, ale okazało się, ze samo wykoszenie trawy nic nie da, trzeba będzie podziałać jakąś glebogryzarką, bo jest nierówno :roll:
Oczywiście zapraszam serdecznie, mieszkam na wsi, więc pójście "w miasto" byłoby trudne, ale w niedalekiej okolicy są dwie szkółki, czemuż by nie pospacerować po nich ;:224 :D
Summer Snow też mam, przy tarasie, faktycznie ma pojedyncze kwiatki, a nie w takich bukiecikach.

Aniu, irysy ze zdjęcia maja przycięte liście, żeby je łatwiej było przetransportować, ja swoim w ubiegłym roku nie ścinałam, nie wiem, może to źle, poczytam i Ci dam odpowiedź :)

Elu-elsi - zdjęcie Anity sprzed dwóch dni, więc aktualne. Dzięki za opinię w sprawie hortensji ;:196 , cóż, będę ją obserwować i pokazywać Wam co jakiś czas, ale pierwsze przeczucie mnie nie myliło, za jasna i nie ma zamiaru limonkowieć :evil:

Bożenko, miło Cię widzieć, niestety u nas od kilku lat zaraz na początku września jest zbiorowe kichanie, dzieciaki bardzo łatwo łapią różne zarazy w szkole, Franek nie najlepiej, na razie obserwuję, ale chyba jutro wizyta u naszego miłego pana pediatry nas czeka :( .
Dzięki za miłe słowa, ale paproci już nie ma, zostały przeniesione na kompostownik, kiedy odkryłam, że szykują się do przyszłorocznej ostatecznej rozgrywki z resztą roślin - pod ziemią miały dziesiątki nowych pędów :twisted: . Miło, że moje szydło, mydło i powidło oceniasz jako pozytywną różnorodność :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Przeziębienie nie wybiera, dopadło i mnie :evil: Na razie reszta zdrowa, ale nie wiadomo, jak długo to potrwa. Irysy raczej przycinam, choć nie zawsze. Miewają chore liście. Wcale nie wiem, czy dobrze robię.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agato, dawno u Ciebie nie byłam, śliczne roślinki. Oczywiście moja uwaga padła na jeżówki :twisted: Gdzie zamawiałaś?
Ja szukam strawberry shortcake i coconut lime. Zreorganizowałam jeden kąt i mam troszkę miejsca ;:138
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Francesco, witaj. Pięknie u ciebie. Zakupy ;:224
Tez mam romantyczną duszę i marzy mi się czarodziejski ogród, ale na to przyjdzie poczekać jeszcze pół życia ;:108 .
Tez przycinam liście irysom, gdy zaczynają żółknąć i obsychać.
Z tymi choróbskami, to jakieś fatum. u mnie podobnie. Chłopaki niedomagają, ja nie lepsza :(
Zdróweczka zyczę ;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Francesko, uściski dla chorego Frania od trochę-chorej cioci Agi ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, zdrowia życzę ;:196 Co do irysów - jednak trzeba poczytać ;:132

Kasiu, dziękuję :D. Jeżówki zamawiałam przez allegrowe konto sklepu ogrodkomercyjny.pl (julka_ula), rozmawiałam z właścicielem telefonicznie (były problemy z firmą kurierską) i powiedział, że w sprawie konkretnych zamówień trzeba wysłać do nich maila z zapytaniem, bo mają bardzo dużo odmian, których w sklepie nie wystawiają.

Justynko
, ja na swój czarodziejski ogród tez jeszcze poczeeeeekam :lol: . Zakupów już koniec w tym roku, jak zrobiłam podsumowanie finansowe to niezła jak na nasze możliwości finansowe kaska poszła na roślinki :roll: :lol: Zdrowia życzę Wam wszystkim! ;:196

Aguniu, przekazałam ;:196 Dla Ciebie zdjęcie derenia Spaethii:

Obrazek

Mam jeszcze taki krzaczek, póki co nie ustaliłam, czy to Sibirica czy Elegantissima

Obrazek

Zakwitła moja różowa nn, nie jest zbyt efektowna jeśli chodzi o kwiat ale bardzo zdrowa:

Obrazek

Na koniec zdjęcie fioletowego zakątka, z licznym udziałem traw (wyrastają w środku lawendowych krzaczków ;:14 :evil: ), stwierdziłam ostatnio, że pójdzie na nie oprysk na jednoliścienne :twisted:

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Francesko, piękne zdjęcia :)
tak patrzę na Twojego Spaethii i w porównaniu z moim wygląda jakby czas się dla niego zatrzymał ;) mój tak wyglądał latem ;)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

ależ ten dereń zielono żółty śliczne listki ma... chyba się za takim rozejrzę :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”