Truskawki amatorska uprawa - cz.1
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
a jeszcze pytanko co do posadzenia pod ta 30 lepiej posadzić pasowo rzedowo czy też pojedynczo w rzedzie chodzi mmi o to ze 2 sadzonki blisko siebie w poziomie w rzedzie czy 1? jaki lepszy sposub by był.
ehh ta ortografia
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Rianoks, pomimo że posadziłeś gęsto owoce będziesz miał normalnej wielkości, duże bo w pierwszych latach po posadzeniu truskawki rosną duże, mają obfitość składników.Dopiero z biegiem lat drobnieją.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 wrz 2011, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też tak słyszałam, że w drugim roku po posadzeniu jest najlepszy plon, a potem już coraz mniej. Czy wystarczy je potem podsypać troche nawozem czy koniecznie trzeba przesadzać w inne miejsce?
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
marzenakal98
Truskawek nie powinno się trzymać dłużej niż 4 lata, tzn. sadzone wiosna zbieram dopiero w roku następnym. Największe polony są z plantacji 2 letniej. Czasami jeżeli poletko ładnie wygląda, nie jest zachwaszczone zostawiam 4 letnie jako rezerwę na wszelki wielki, i zbieram je max 3 razy potem owoce są drobne i jest ich mało.
Na stare truskawy nawet nawoź nie pomoże, Trzeba wyrwać chwasta i posadzić nowe w nowym miejscu.
rianoks
Nie zagęszczaj tak plantacji, będziesz miał problemy z szara plecha, taka gęstwina będzie potrzebować dużo więcej wody, owoce będą wolniej dojrzewać, Istnieje tez ryzyko, ze krzaki zajmą się walka o światło, będą sobie pięknie rosły w gore zamiast zając się owocowaniem.
Na wertycyliozę nie ma lekarstwa, walka z nią to usuwanie porażonych sadzonek z plantacji i ewentualnie Aliette, w celu spowolnienia rozwoju grzyba.
Truskawek nie powinno się trzymać dłużej niż 4 lata, tzn. sadzone wiosna zbieram dopiero w roku następnym. Największe polony są z plantacji 2 letniej. Czasami jeżeli poletko ładnie wygląda, nie jest zachwaszczone zostawiam 4 letnie jako rezerwę na wszelki wielki, i zbieram je max 3 razy potem owoce są drobne i jest ich mało.
Na stare truskawy nawet nawoź nie pomoże, Trzeba wyrwać chwasta i posadzić nowe w nowym miejscu.
rianoks
Nie zagęszczaj tak plantacji, będziesz miał problemy z szara plecha, taka gęstwina będzie potrzebować dużo więcej wody, owoce będą wolniej dojrzewać, Istnieje tez ryzyko, ze krzaki zajmą się walka o światło, będą sobie pięknie rosły w gore zamiast zając się owocowaniem.
Na wertycyliozę nie ma lekarstwa, walka z nią to usuwanie porażonych sadzonek z plantacji i ewentualnie Aliette, w celu spowolnienia rozwoju grzyba.
brak polskich znaków
- hancik30
- 50p
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
Wczoraj dostałam od koleżanki odmianę Darselecta. Nie planowałam tak późnych nasadzeń. Proszę o opinię czy jak je posadzę to nie będzie za późno? Może warto przykryć ja na parę dni agrowłókniną?
- majs
hancik30
Wrzesień nie jest najlepszym miesiącem do sadzenia truskawek, wszystko zależy od pogody, kiedy zrobi się zimno, zacznie padać i przyjdą pierwsze mrozy. To taka mal loteria uda się albo nie. Co do okrywania agro. jest to sprawa dyskusyjna, ja uważam, za należy okryć dopiero jak zaczną się mrozy inni maj inne zdanie i okrywają jesienią.
Jeśli sadzonki są duże i maj dobrze rozwinięty system korzeniowy to chyba nie powinno im się nic stać jak powędrują teraz do gruntu, natomiast jeżeli są male i źle ukorzenione to maga nie zdarzyć rozwinąć się na tyle aby zima nie zrobiła im krzywdy.
Moje zdanie jest takie, ładne to do gruntu, male w doniczkę, pod dach i poczekać do wiosny, a teraz przygotować zagon pod truskawy.
Sadząc teraz proponuje mieć agro w :apteczce pierwszej pomocy: i przykryć w razie mrozu, lub dużych przymrozków jeżeli zagonek mamy w naszym ogródko a nie gdzieś daleko na działce odkrywać na dzień (tylko w razie przymrozków)
Wrzesień nie jest najlepszym miesiącem do sadzenia truskawek, wszystko zależy od pogody, kiedy zrobi się zimno, zacznie padać i przyjdą pierwsze mrozy. To taka mal loteria uda się albo nie. Co do okrywania agro. jest to sprawa dyskusyjna, ja uważam, za należy okryć dopiero jak zaczną się mrozy inni maj inne zdanie i okrywają jesienią.
Jeśli sadzonki są duże i maj dobrze rozwinięty system korzeniowy to chyba nie powinno im się nic stać jak powędrują teraz do gruntu, natomiast jeżeli są male i źle ukorzenione to maga nie zdarzyć rozwinąć się na tyle aby zima nie zrobiła im krzywdy.
Moje zdanie jest takie, ładne to do gruntu, male w doniczkę, pod dach i poczekać do wiosny, a teraz przygotować zagon pod truskawy.
Sadząc teraz proponuje mieć agro w :apteczce pierwszej pomocy: i przykryć w razie mrozu, lub dużych przymrozków jeżeli zagonek mamy w naszym ogródko a nie gdzieś daleko na działce odkrywać na dzień (tylko w razie przymrozków)
brak polskich znaków
- hancik30
- 50p
Tak czułam, że to za późno. Niestety to już ode mnie nie zależało. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
- majs
hancik30
Troszkę późno, ale może pogoda będzie życzliwa. Do odważnych świat należy, jak się boisz to jak pisałem w donice i na zimę do jakiegoś nieogrzewanego pomieszczenia, a wczesna wiosna na pole.
Pozdrawiam
Troszkę późno, ale może pogoda będzie życzliwa. Do odważnych świat należy, jak się boisz to jak pisałem w donice i na zimę do jakiegoś nieogrzewanego pomieszczenia, a wczesna wiosna na pole.
Pozdrawiam
brak polskich znaków
- hancik30
- 50p
posadzę i zobaczymy:) dzięki za rady
-
- 100p
aha czyli z tym grzybkiem nic sie nie da zrobić:/ ok co do tych sadzonek to skonczony temat szwagier dał dupy i tyle.....
Czyli ta wertycylioza opanuje całość??
A teraz mam pytanie majs jak posadzic pod tą 30 lepiej po 1 czyli rzędowym czy mogę pasmowo rzędowym systemem? jak lepiej
Czyli ta wertycylioza opanuje całość??
A teraz mam pytanie majs jak posadzic pod tą 30 lepiej po 1 czyli rzędowym czy mogę pasmowo rzędowym systemem? jak lepiej
ehh ta ortografia
- majs
Nie musi opanować całości, usuń porażone krzaki, może to wystarczy.
Co do 30ki to już Suzana pisała jak dobrze pamiętam jak jest najlepiej sadzić i chyba ja tez.
Co do 30ki to już Suzana pisała jak dobrze pamiętam jak jest najlepiej sadzić i chyba ja tez.
brak polskich znaków
Majs jak to robisz, że nie masz polskich znaków, a masz 

- majs
Wat25
Mam, tylko w tych wyrazach które są w słowniku.
Mam, tylko w tych wyrazach które są w słowniku.
brak polskich znaków
-
- 100p
a jak bym posadził mniejwiecej tak blisko ! rząd bendzie maadzonki oddalone w szerokośc 35cm a na długość 35 w ten sposub uzyskałbym taki zarośniety pas truskawek bylo by to dobre/?
ehh ta ortografia