Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

Ostatnia sadzonka to sierpniowe ukorzenienie odrostu, dlatego taka mniejsza.
Pojadę na działkę z lupą i dobrze przyjrzę się tym liściom :) Fakt, że podłoże jest bardzo piaszczyste... ale taką mam niestety działkę. Drzewka też słabo rosną.
Wielkie dzięki.
rianoks
100p
100p
Od: 12 lip 2011, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

może mi ktoś polecic jakies szkółki w Polsce z województw: wielkopolskie łodzkie, opolskie, dolno śląskie?
ehh ta ortografia
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

grazka100
Sierpniowe czy inne to i tak dziwnie wygląda, zbita w kupę troszkę jakby karłowata. A czy otworek w prześcieradle nie jest zbyt mały i stad takie moje ;zwidy;? Nie są zbyt ściśnięte?
Ja sadze tylko na ziemiach piaszczystych, główny powód to czas dojrzewania, niestety ; konewki; lekko nie maja.
brak polskich znaków
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

grazka100
U mnie przy roztoczach był inny rodzaj zwijania liści- mianowicie od nerwu głównego a nie od zewnętrznych krawędzi jak u Ciebie.
Tak jak pisał majs, możliwe że jest to spowodowane suszą. U mnie też wystąpiło w sierpniu takie zwijanie jak na zdjęciach a teraz mam objawy mączniaka prawdziwego- biały nalot na wierzchniej stronie liści, tak jakby mąką delikatnie posypał.
rianoks
100p
100p

Post »

Mam pytanie. Otóż jak już pisałem dużo wcześniej i wstawiłem zdjęcia nie wiem czy ktoś pamięta... Otóż mam posadzone truskawki w rzędzie cos okolo 20-25cm a miedzy rzędami 45cm i teraz jak bym posadził w systemie pasowo rzedowym pod 30 czyli mi chodzi o dwie sadzonki w rzedzie... oto zdj hehe
Obrazek

a mi chodzi o to czys jak ja mam tak gesto posadzone i jak sie rozrosnie i bendą owoce w 1 roku to czy w normalnych warunkach... istnieje możliwośc ze bende mial małe owoce i ich bendzie mało?? Czy też plon bendzie normalny ale za to sie trusniej bendzie zbierać bo za gesto....
Obrazek

I pytanie czy jak posadze pasowo rzedowym systemem.... to czy tez istnieje taka mozliwośc ze bende miał bardzo mało owoców i małe owoce?? czy też plon sie zwiekszy??
ehh ta ortografia
rianoks
100p
100p

Post »

a to fotka tych lisci "schnących"
Obrazek
ehh ta ortografia
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rianoks Na pewno jest tam mączniak, a tak usychają liście przy wertycyliozie, od najstarszych a na końcu samo serduszko.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

suzana Jeśli chodzi o zwijanie liści to bardziej obstawiam przędziorka niż roztocza. Jeśli się przypatrzysz ostatniej fotce to sadzonka wygląda na skarłowaciała, kształt liści i jej zwartość a to może być roztocz, mowie może bo bez szkła pow. nie można tego zdiagnozowawszy.
brak polskich znaków
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Z dojrzeniem roztocza jest problem, ja u siebie go nie znalazłam( z lupą) ale były widoczne pod słońce punkty żerowania, wysysania na najmłodszych liściach jeszcze zwiniętych. Ogólne objawy były o wiele silniejsze jak u grazki, deformowana była blaszka od nerwów.
Być może u grazki to przędziorek. Rianoks, masz bardzo zagęszczone międzyrzędzia.Obawiam się, że będą kłopoty z szarą pleśnią.Na przyszłość nie sadż tak blisko rzędów. To u Ciebie to raczej wygląda na system zagonowy.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Dzisiaj zeżarłem dwie dojrzałe i smaczne poziomki, więc nie wszystkie moje samosiejki są truskawkami.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Dzisiaj zrobię fotę z dalszej odległości, żebyście widzieli, że nie jest wcale gęsto. Sadziłam co 50-60 cm, więc nie tak znowu blisko, ale krzaczory bardzo się rozrosły i na dodatek odrosty pchają się między starsze rośliny.
Jadę z lupą i aparatem fotograficznym. Zdjęcia wstawię pewnie jutro (chyba, że dzisiaj będę miała jeszcze siły)
Dziękuję Suzana i Majs, przyda się profesjonalna informacja :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka100[/b Ten post o zagęszczeniu to raczej kierowany był do kogoś innego.
brak polskich znaków
marzenakal98
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 wrz 2011, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zamierzam zasadzić zagonek truskawek na działce.
Czy jesień to najlepszy czas na sadzenie małych sadzonek czy poczekać z nimi do wiosny i wtedy dopiero sadzić?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ja tydzień temu posadziłem truskawki na czarnej włókninie i przypuszczam ,że lepiej na jesień to się ukorzenią i będzie trochę owoców , chociaż optymalny termin to początek sierpnia.
rianoks
100p
100p

Post »

Mam pytanie. Otóż jak już pisałem dużo wcześniej i wstawiłem zdjęcia nie wiem czy ktoś pamięta... Otóż mam posadzone truskawki w rzędzie coś okolo 20-25cm a miedzy rzędami 45cm i teraz jak bym posadził w systemie pasowo rzedowym pod 30 czyli mi chodzi o dwie sadzonki w rzedzie... oto zdj hehe

a mi chodzi o to czys jak ja mam tak gesto posadzone i jak sie rozrosnie i bendą owoce w 1 roku to czy w normalnych warunkach... istnieje możliwośc ze bende mial małe owoce i ich bendzie mało?? Czy też plon bendzie normalny ale za to sie trusniej bendzie zbierać bo za gesto....

na to chciałbym wiedziec...

a majs co do tej wertycyliozy to walczyc z nią juz czy po zimie:/ i wiesz co zauważyłem nie liczne młode pędraki gdzie niegdzie tam gdzie mam wkopaną folie te co znalazłem zniszczyłęm ale tagże tam gdzie są truskawki na agro :( :? :twisted:
ehh ta ortografia
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”