Kwitnienia masz cudne.
Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Asiu i ja się przyłączę do pytania Małgosi, co teraz robisz swoim sabotkom? Też mam ochotę na ponowne kwiatuszki na swoich.
Kwitnienia masz cudne.
Kwitnienia masz cudne.
- kasiunieczka_32
- 1000p

- Od: 19 maja 2010, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu piękne kwitnienia - jak zawsze
Restrepia jak zwykle mnie najbardziej zachwyca, moja contorta może się uda, że będzie równocześnie kwitła na 3 przyrostach, mam nadzieję, że już rozwinięte kwiaty poczekają na tego trzeciego
W końcu jakieś "spektakularne" kwitnienie by było, a nie kapanie po jednym kwiatuszku 
Restrepia jak zwykle mnie najbardziej zachwyca, moja contorta może się uda, że będzie równocześnie kwitła na 3 przyrostach, mam nadzieję, że już rozwinięte kwiaty poczekają na tego trzeciego
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Asiu bardzo lubię do ciebie zaglądać i podziwiać twoje oryginalne i rzadko spotykane okazy
wszystkie są piękne, a niektóre kwiaty to jak ze nie z tego świata
cudne.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Sylwio witam Ciebie i tu.
Masz rację wszystkie są cudowne. Trudno wybrać coś co nam bardziej przypada do gustu.
Iwonko też mam tą Miltonię Sunset. Przywiozłam z Polski z wymiany. A teraz się cieszę, że i ty piszesz, że są łatwiejsze. Mam nadzieję, że przeżyją.
Piotrze dziękuję.
dudus327 Piotrze i tobie dzięki.
Justus27 Justynko na pewno będzie dużo zdjęć Sabotków i Masdevalli i Draculi.
Jeśli chodzi o Oncidia to mają się dobrze. Te od Ciebie rozkwitło. Inne ładnie przyrastają.
Gosiu, Arletko Moje Masdevallie stoją na dużych tacach i nalewam im tam wody. W zależności od pogody czysami stały tak w wodzie cały czas. Są też rególarnie spryskiwane po liściach.
Co do sabotków, to postawiłam je w miejscu bardziej jasnym i też powsadzałam do osłonek dużo szerszych od doniczki w której są. W osłonce też często stoi woda, która raz paruje, a drugie podłoże utrzymuje stale wilgotne. Po wyschnięciu wody w doniczce zostawiam kilka dni, aż podłoże lekko podeschnie i znowu wlewam wodę. Wiele roślinek obłożyłam u góry sphagnum. Zwiększyłam też nawożenie. Zmiany te owocują niesamowitym wysypem pędów kwiatowych.
Na Masdevalliach odkrywam coraz to nowe pędziki i to u roślin, które długo nie kwitły. Na sabotkach pojawiaja się coraz więcej pochewek.
Kasiu cieszę się, że znalazłaś czas i zajrzałaś do mnie. U mnie tylko ta jedna restrepia kwitnie na okrągło, ale też tylko na jednym przyroście. Inne ładnie przyrastają. Widziałam już Twoją Restrepię. Piękna.
Ewa
To prawda niektóre są z mało nam znanego świata. Dobrze, że chociaż możemy je uprawiać w domu.
Miałam nie wstawiać już w tym wątku fotek, ale nie mam czasu założyć nowego więc kilka kwitnień.
Oncidium skromniutkie kwitnienie ale wydaje niesamowicie intensywny zapach. Ciekawe jak wytrzymuje ten zapach nasz Henryk mając tyle pędów.

Masdevallia Ted Khoe nieustannie produkuje pędziki i taki widok utrzymuje się już kilka miesięcy i jeszcze długo się zapowiada.

Miltonia honolulu w pełni rozkwitu.

Dracula gigas się otwiera

No i w cieplejsze dni moje storczyki w koszykach werandują się tak.

Miłego dnia.
Masz rację wszystkie są cudowne. Trudno wybrać coś co nam bardziej przypada do gustu.
Iwonko też mam tą Miltonię Sunset. Przywiozłam z Polski z wymiany. A teraz się cieszę, że i ty piszesz, że są łatwiejsze. Mam nadzieję, że przeżyją.
Piotrze dziękuję.
dudus327 Piotrze i tobie dzięki.
Justus27 Justynko na pewno będzie dużo zdjęć Sabotków i Masdevalli i Draculi.
Jeśli chodzi o Oncidia to mają się dobrze. Te od Ciebie rozkwitło. Inne ładnie przyrastają.
Gosiu, Arletko Moje Masdevallie stoją na dużych tacach i nalewam im tam wody. W zależności od pogody czysami stały tak w wodzie cały czas. Są też rególarnie spryskiwane po liściach.
Co do sabotków, to postawiłam je w miejscu bardziej jasnym i też powsadzałam do osłonek dużo szerszych od doniczki w której są. W osłonce też często stoi woda, która raz paruje, a drugie podłoże utrzymuje stale wilgotne. Po wyschnięciu wody w doniczce zostawiam kilka dni, aż podłoże lekko podeschnie i znowu wlewam wodę. Wiele roślinek obłożyłam u góry sphagnum. Zwiększyłam też nawożenie. Zmiany te owocują niesamowitym wysypem pędów kwiatowych.
Na Masdevalliach odkrywam coraz to nowe pędziki i to u roślin, które długo nie kwitły. Na sabotkach pojawiaja się coraz więcej pochewek.
Kasiu cieszę się, że znalazłaś czas i zajrzałaś do mnie. U mnie tylko ta jedna restrepia kwitnie na okrągło, ale też tylko na jednym przyroście. Inne ładnie przyrastają. Widziałam już Twoją Restrepię. Piękna.
Ewa
Miałam nie wstawiać już w tym wątku fotek, ale nie mam czasu założyć nowego więc kilka kwitnień.
Oncidium skromniutkie kwitnienie ale wydaje niesamowicie intensywny zapach. Ciekawe jak wytrzymuje ten zapach nasz Henryk mając tyle pędów.

Masdevallia Ted Khoe nieustannie produkuje pędziki i taki widok utrzymuje się już kilka miesięcy i jeszcze długo się zapowiada.

Miltonia honolulu w pełni rozkwitu.

Dracula gigas się otwiera

No i w cieplejsze dni moje storczyki w koszykach werandują się tak.

Miłego dnia.
Joasiu ty jak zwykle zachwycasz swoimy roślinkami i kusisz ze chce się miec takie u siebie w domu.
Pieknie ci kwitną:)Wszystkie są cudowne
Pieknie ci kwitną:)Wszystkie są cudowne
- sylvia_sirena
- 1000p

- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Po prostu cuda skąd ty bierzesz takie okazy ?
- nina1611
- 500p

- Od: 27 mar 2011, o 13:11
zatkało mnie
... takie cudeńka! ostatnie zdjęcie robi olbrzymie wrażenie! takie artystyczne 
-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu i znowu dałaś po oczach.
Masdevallia Ted Khoe jest urocza
i do tego taka chętna do kwitnienia, muszę więc sobie ją dopisać do listy chciejstw.
Miltonia Honolulu to następne cudo no i czekam niecierpliwie na rozkwit draculi. Okno z wiszącymi storczykami cudnie wyglada a tym storczykom to zazdroszczę widoków od Ciebie z okna.
Masdevallia Ted Khoe jest urocza
Miltonia Honolulu to następne cudo no i czekam niecierpliwie na rozkwit draculi. Okno z wiszącymi storczykami cudnie wyglada a tym storczykom to zazdroszczę widoków od Ciebie z okna.
Wszystkie kwitnienia godne pozazdroszczenia

- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Piękne kwitnienia, fantastyczny widok z okna ale mnie spodobało się oncidium, takie drobniutkie plameczkiki słońca i dodakowo zapach
Posiada obydwa atuty, które bardzo lubię 
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asieńko, czy Ty się cieszysz z tego, że nie masz pięciu pędzików na Oncidium ?
Jest piękne, a zapachu i tak zazdroszczę
Miltonia jest śliczna
, a ja przecież za tym kolorem nie przepadam
Widok to masz wspaniały, a storczyki w skrzyneczkach super
Jest piękne, a zapachu i tak zazdroszczę
Miltonia jest śliczna
Widok to masz wspaniały, a storczyki w skrzyneczkach super
Joasiu śliczne kwitnienia
a co do miltoni to są mniej kapryśne od miltoniopsis, moja nadal się trzyma, mam tylko problem by dobrać jej odpowiednie podłoże do moich warunków ale i tak nie grymasi, czekam na nowe podłoże i mam nadzieję że już niedługo nowe psb będą większe i wreszcie zakwitnie
a co do miltoni to są mniej kapryśne od miltoniopsis, moja nadal się trzyma, mam tylko problem by dobrać jej odpowiednie podłoże do moich warunków ale i tak nie grymasi, czekam na nowe podłoże i mam nadzieję że już niedługo nowe psb będą większe i wreszcie zakwitnie
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
rysia13, justysp26, sylvia_sirena, miau, nina1611, kasia74, Sylki3, goskle, Merghen, lucynaf, Petra
Kilka fotek z dzisiaj
Masdevallia n. r. Butterfly

Masdevallia hybrydka. Jest niesamowicie specyficzna. Na początku jest biało- żółta, potem ciemnieje i pod koniec kwitnienia przemienia się w lekki róż

Masdevallia Falcons Gold x Sugar Baby ujęcie z kilku stron

Wszystkie kwitnienia Masdevalli są moją zasługą. Kolejne pędziki są w drodze.
Kupuję u hodowców, na wystawach, różnych sklepach internetowych, na E-bay i też wiele mam z wymiany.sylvia_sirena pisze:skąd ty bierzesz takie okazy ?
Sylki3 pisze:a zdjęcie ze storczykami w koszykach mnie urzekło!
A ja długo się zastanawiałam czy go pokazaćnina1611 pisze:ostatnie zdjęcie robi olbrzymie wrażenie! takie artystyczne
Kasiu prawie każda Masdevallia jak jest rozrośnięta to tak kwitnie.kasia74 pisze:Masdevallia Ted Khoe jest uroczai do tego taka chętna do kwitnienia,
Lucynko z jednej strony to bardzo zazdroszczę obfitego kwitnienia innym i ciągle patrzę na fotki Henryka, ale ze względu na zapach, który mnie strasznie dusi Oncidium to spędziło kilka dni na balkonie bo nie mogłam oddychać.lucynaf pisze:Asieńko, czy Ty się cieszysz z tego, że nie masz pięciu pędzików na Oncidium ?
to życzę powodzenia w dobraniu odpowiedniego podłoża. Moja na razie produkuje nowy przyrost.Petra pisze:moja nadal się trzyma, mam tylko problem by dobrać jej odpowiednie podłoże do moich warunków
Kilka fotek z dzisiaj
Masdevallia n. r. Butterfly

Masdevallia hybrydka. Jest niesamowicie specyficzna. Na początku jest biało- żółta, potem ciemnieje i pod koniec kwitnienia przemienia się w lekki róż

Masdevallia Falcons Gold x Sugar Baby ujęcie z kilku stron

Wszystkie kwitnienia Masdevalli są moją zasługą. Kolejne pędziki są w drodze.
Joasiu śliczna masdevalia
jeszcze kilka takich kuszących fotek i nie odpowiadam za siebie