Czarna rzodkiew,czarna rzepa (Raphanus sativus)
Re: Czarna rzepa
Rzepa ścierniskowa jest biała o lekko fioletowej skórcr. jest pyszna, niestety nasiona nie do zdobycia.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rzepa
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re:
Ja z pobytów u babci pamietam taką żółtawą rzodkiew. Babcia mówiła na nią karpiele ale sądzę, że to była brukiew. Jadły ją krowy i my. Była pyszna.ketjow pisze:Ale to jest czarna rzodkiew a nie czarna rzepa. Z pamięci pozostaje mi obraz dużego buraczka tylko w kolorze białym a nie czerwonym ani czarnym.
Barbara
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
No więc mam właśnie taką rzepę ...ścierniskową ,jak na zdjęciu w linku. Pani w ogordniczym sprzedała mi na wagę nasiona czarnej rzepy. Posiałam ...a dzisiaj obejrzałam ją. Ma dużo jaśniejsze liście ,niż rzodkiew murzynka (czarna rzepa ..dzisaj zjadłam pierwszą),a korzonki właśnie ma jasne takie białawe,z fioletowym odcieniem. Do kiedy można siać taką rzepę. To potem się przekopuje ? czy jak ..skoro sieje się jo jako poplon? A może jeszcze teraz można posiać i zostawić przez zimę?regina16 pisze:Rzepa ścierniskowa jest biała o lekko fioletowej skórcr. jest pyszna, niestety nasiona nie do zdobycia.

Będę wdzięczna za odpowiedź...bo lubie wiedzieć co rosnie mi w moim ogródku.
Asia
Wysiewa się jak najwcześniej po żniwach, szyli sierpień. Wtedy jeszcze zdąży urosnąć przed zimą.
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Może ktoś mi pomoże....
Ponieważ bardzo lubię czarną rzepę, uradowałam się kiedy zobaczyłam jej nasionka w sklepie i chociaż na opakowaniu napisano (wysiew 30.V-VII), jednak nie wytrzymałam i wysiałam ją do gruntu ok.15 maja. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że owe nasionka wykiełkowały jako pierwsze ze wszystkich innych nasion, jakie posiałam na mojej działce. Na dzień dzisiejszy moje siewki mają ok.5 cm wzrostu, a ja nie wiem co dalej z nimi robić? Pikować, rwać czy jest szansa że z tych roślinek urośnie mi prawdziwy korzeń czarnej rzepy? Czy lepiej wrócić do sklepu kupić sobie nowe nasiona i posiać je w póżniejszym terminie?

Ponieważ bardzo lubię czarną rzepę, uradowałam się kiedy zobaczyłam jej nasionka w sklepie i chociaż na opakowaniu napisano (wysiew 30.V-VII), jednak nie wytrzymałam i wysiałam ją do gruntu ok.15 maja. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że owe nasionka wykiełkowały jako pierwsze ze wszystkich innych nasion, jakie posiałam na mojej działce. Na dzień dzisiejszy moje siewki mają ok.5 cm wzrostu, a ja nie wiem co dalej z nimi robić? Pikować, rwać czy jest szansa że z tych roślinek urośnie mi prawdziwy korzeń czarnej rzepy? Czy lepiej wrócić do sklepu kupić sobie nowe nasiona i posiać je w póżniejszym terminie?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Czy jeśli czarna rzepa wypuszcza pędy kwiatowe to mam powód do zmartwienia?
Czy może to mieć zły wpływ na wielkość lub smak korzenia?
Proszę o pomoc, bo w temacie owej czarnej rzepy to jestem ciemniejsza niż ona sama
Czy może to mieć zły wpływ na wielkość lub smak korzenia?
Proszę o pomoc, bo w temacie owej czarnej rzepy to jestem ciemniejsza niż ona sama

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
dzięki pelasia
- Xavierka
- 500p
Na początku sierpnia posadziłam rzepę, aby cieszyć się plonem na jesień. Pomimo przerzedzania, urosła mi rzepka średnicy 1-3 cm.
Powiedżcie mi proszę, czy jest jeszcze szansa, że ona nabierze bardziej przyzwoitych rozmiarów?, Wyrwać ją czy zostawić?, Czy niskie temperaty będą jej szkodzić?
Powiedżcie mi proszę, czy jest jeszcze szansa, że ona nabierze bardziej przyzwoitych rozmiarów?, Wyrwać ją czy zostawić?, Czy niskie temperaty będą jej szkodzić?
Pozdrawiam
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
U mnie mrozów niestety nie przetrzymała 

- Xavierka
- 500p
Jak "wyprodukować" sobie nasiona z czarnej rzepy!!!
Już drugi rok sadzę z nasion kupionych i nici z plonów.
Już drugi rok sadzę z nasion kupionych i nici z plonów.

Pozdrawiam
Za mało miała jedzonka. Rzepę trzeba mocno nawozić, to warzywo z rodziny kapustnych. Własne nasiona nic tu nie pomogą.
Z selerami miałaś ten sam problem, poczytaj o nawożeniu, bez tego nic nie urośnie.
Z selerami miałaś ten sam problem, poczytaj o nawożeniu, bez tego nic nie urośnie.
- Xavierka
- 500p
Obok czarnej rzepy rosła rzodkiew i ta dała radę urosnąć, a ta pierwsza nawet kulki nie zrobiła.
Dziękuję za pamięć o moich selerach.
, ale te były nawożone rzędowo, na kompoście. Przynajmniej liście miały wielgachne. 
Dziękuję za pamięć o moich selerach.

Pozdrawiam
Rzodkiew ma mniejsze wymagania.
To w końcu były kulki 3 cm średnicy, jak pisałaś wcześniej, czy nie było zgrubienia, jak piszesz teraz?
Kompost dla selerów to przystawka, a gdzie główne danie? Poczytaj forum, na pewno dasz radę uprawiać warzywa.
To w końcu były kulki 3 cm średnicy, jak pisałaś wcześniej, czy nie było zgrubienia, jak piszesz teraz?
Kompost dla selerów to przystawka, a gdzie główne danie? Poczytaj forum, na pewno dasz radę uprawiać warzywa.
- Xavierka
- 500p
Kulki 3 cm były w 2012 roku, a w tym roku były szczurze ogonki nawet na 1 kanapkę nie starczy. 
Jakie to danie główne dla selerów? - Jakiego zwierzaka mam szukać?

Jakie to danie główne dla selerów? - Jakiego zwierzaka mam szukać?
Pozdrawiam