Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu, jak zwykle piękne zdjęcia z charakterystyczną dla Twojego ogrodu grą światła z cieniem - to tworzy piękny, nieco tajemniczy klimat...

super ujęcia rozchodników...

cieszę się, że i Ciebie porywają różane księżniczki... czytałam że zamówiłaś m.in Heritage - mnie ona wyjątkowo zachwyca, chociaż czytałam, że należy ją dobrze zabezpieczyć na zimę (okopoczykować i okryć pędy)... jej uroda warta jest wszelkich zabiegów pielęgnacyjnych.

miłego!
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

O tak Wandziu i ja zrezygnowałam z wielkokwiatowych i mam chętkę na inne :D U was był śliczny Piruette ale to dawno jak byłam u brata.
Stachu 1956

Post »

Piękne fotki kończącego się lata .
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawiązując do problemów z begonią, myślę, że w każdym roku są problemy z jakąś grupą roślin, a innym sprzyjają warunki.
Przyjemnie, czytaj dobrze się patrzy na twoje zdjęcia. Oddziaływają pozytywną energią.
Zdjęcie ogrodu z domem w tle na mnie działa relaksująco.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wandziu, piękne te zdjęcia widokowe i teraz też, gdy jesień nadchodzi przyjemnie spędza się czas w Twoim ogrodzie.
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wanda kupiłam taki sam karmnik dla ptaszków jak u Ciebie w ogrodzie! To mój pierwszy karmnik, lecę go gdzieś przytwierdzić i będę czekać na pierwsze ptaszki ;:47
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Myślałam że tylko moje begonie w tym roku szwankują , w donicach wyrosły że aż się wyłamywały a na rabacie stale kwitnące są bardzo mizerne ,widocznie ten rok był zły dla begonii .. .
Pogoda u mnie słoneczna tylko w nocy trochę pokropi więc miło się porządkuje ogród ,, Dalie też wykopuję w październiku jak jest słonecznie i ciepło .. nie znoszę paplać się w deszczu więc już teraz przygotowuję ogród do zimy ,,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziupiękne zdjęcia,a co szczawika to mam 2 gatunki i z nim robi sie jak zdaliami,z tym,że z jednego sa małe cebulki,a drugi ma takie szyszeczki.Trzeba przesuszyć i przechowac jak wszystkie cebule.Koleusy w większej części przeniosłam juz do domu.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Cudowne te tajemnicze, świetlisto - cieniste zakątki...

Piszesz o swoich perypetiach z begoniami - ja nie mam z nimi doświadczenia, aczkolwiek tak bardzo mi się podobają. W tym roku właśnie mam podobnie jak Ty piszesz - duże i grube łodygi, które łamią siępod własnym ciężarem. Zastanawiam się, jak to robią ci, którzy produkują sadzonki, oni muszą chyba jakoś sztucznie powstrzymywać u begonii wzrost wegetatywny, żeby miały więcej kwiatów, a mniej masy liściowej.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aguniado, ja z kolei czytałam, że Heritage lubi rosnąć na pełnym słońcu i jako różyczka pierwszoplanowa. A jeśli chodzi o zabepieczenie, to w tym roku muszę szczególnie dobrze przykryć moje nowe nabytki, żeby dobrze przetrwały zimę. A ty zdaje się też masz Heritage kupioną w tym roku?
gosiu07, mnie z mojego centrum najbardziej się podoba Pastella. Jest to chyba moja pierwsza wielokwiatowa różyczka i od razu się w niej zakochałam :D Pirouette nigdy tu nie widziałam, ale jak tylko będzie, natychmiast kupuję ;:108
Stachu, miło mi że wpadłeś :wit
Krysiu, no właśnie jest tak jak mówisz. Tylko że ja mam akurat takiego pecha, że problemy w danym roku występują w związku z tymi roślinami, na któe się nastawię. W tym miałam mieć ganek pięknie obstawiony begoniami i właśnie kłopoty spadły na begonie. Teraz ukierunkowałam się na trawy i róże i już się boję, że przyszły rok będzie okrutny dla traw i róż :(
AniuDS. dziękuję. Jeszcze do tego mojego ogrodu brakuje mi róż i postanowiłam to w końcu zmienić. Od przyszłego roku będzie bardziej kolorowo.
Ula, a więc mamy takie same karmniki. Ja do swojego nic nie wsypuję, a więc ptaszków w nim nie było. Ale za to jest dekoracja. :)
Maniusika, w takim razie ja też nie będę czekać z daliami do przymrozków.
Małgosiu spróbuję z tym szczawikiem tak jak mówisz. A koleuski też stopniowo robię szczepki i wsadzam w domu do doniczek. Przeważnie rosły w dużych donicach, któych nie wtacham do chałupy, muszę więc bawić się ze szczepkami ;:108
100krotko, ja też się wielokrotnie zastanawiałam nad tymi sztuczkami, jakie robią producenci, aby uzyskać wygląd rośliny, który spodobałby się ewentualnym nabywcom. Nie wiem, co można by jeszcze wymyślić. Przecież my też stosujemy nawozy, odpowiednią ziemię itd. i jakoś to nam nie wychodzi. Begonie w handlu są zgrabniutkie, nasze powyciągane, Ech...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu widzę, że zbliżasz się do setki i to w całkiem dobrej kondycji :wink:
Jeżeli chodzi o begonie, to posadziłam trochę tego w tym roku i zauważyłam, że w zależności od odmiany miały różny pokrój.
Oczywiście najbardziej zadowolona byłam z tych, które tworzyły zgrabny, gęsty krzaczek.
Niestety i mnie trafiły się giganty, ale dotyczyło to odmian zwisających.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Witaj Wandziu :wit ,
masz przepiękny ogród (ale na pewno już o tym wiesz :wink: ). Taki bogaty w treść, tajemniczy, fantazyjny, refleksyjny. Ogromnie cieszę się, że także zagoszczą w nim róże.
Angielki? Wspaniały wybór!!! Już Ci zazdraszczam 8-) i widoku i zapachów. Będzie pięknie w czerwcu ... ;:224 .

Obiecuję wpadać cześciej ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Wandziu urzekło mnie zdjęcie liście dębu i pajęczyna... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Wandziu ale dałaś po oczach tą różnorodną zielonością i do tego ta gra świateł między listowiem, jak zwykle ogród pełen uroku zapraszający w swoje czeluści. ;:138
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ale zieloniutko i pełno kwiatów ,, u mnie po przeróbce rabatek dużo miejsca pustego ..znowu muszę dzielić i nasadzać ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”