Do zalewy dodałam pół paczki mieszanki ziołowej do żeberek i gotowałam trochę dłużej.
Mięsko bez pieczenia
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mięsko wg. przepisu Figi rewelacyjne
Zrobiłam szyneczkę-kulke i boczuś.
Boczek wyszedł, eeee tłuuuusty jak diabeł, ale szyneczka pod wygotowanym sadełkiem - mniam, mniam.
I tym to sposobem z Xięciem Ukochanym , pożarliśmy cały bochenek świeżego chlebka z góralskim masełkiem i z plasterkami Twojej, oziębionej szyneczki.
Orgia zmysłów, Figo

Zrobiłam szyneczkę-kulke i boczuś.
Boczek wyszedł, eeee tłuuuusty jak diabeł, ale szyneczka pod wygotowanym sadełkiem - mniam, mniam.
I tym to sposobem z Xięciem Ukochanym , pożarliśmy cały bochenek świeżego chlebka z góralskim masełkiem i z plasterkami Twojej, oziębionej szyneczki.
Orgia zmysłów, Figo
- ewkapaw

- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
WITAM!!!
Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .
Mam prośbę , chcę zrobić karkówkę wg. przepisu FIGI . Mięska mam 1kg , czy proporcję wody ,soli ,cukru i pozostałych składników też zmniejszyć o połowę . Boję się , że jak dam tak jak jest na 2kg ,to karkówka będzie zasłona .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
77malinka
- 200p

- Od: 17 maja 2007, o 20:57
Ja właśnie wcinam powyższy schabik, pychotka! Przypomniałam sobie, że moja mama robiła coś takiego, ale nie pamiętam, czy były takie same składniki.
Ewo, miałam mniejszy kawałek schabu i dałam mniej soli. Też targały mną wątpliwości, ale z solą lepiej nie przesadzac - dosmaczyc można na chlebku, jeśli ktoś woli "słońsze".
Ewo, miałam mniejszy kawałek schabu i dałam mniej soli. Też targały mną wątpliwości, ale z solą lepiej nie przesadzac - dosmaczyc można na chlebku, jeśli ktoś woli "słońsze".
Pozdrawiam, Małgosia
-
rezygn0101
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
ewkapaw pisze:WITAM!!!
Od dawien dawna ustalone jest, że na 1 kg. mięsa dać 18 - 20 gram soli.
-
77malinka
- 200p

Pewnie masz na myśli peklowanie, a to jest przepis na mięsko gotowane - w przepisie FIGI jest 1/2 szklanki soli na 2 kg mięsa, to "trochę" więcej, niż podajesz, waw. 21 gramów to jest 1 łyżka.waw pisze:ewkapaw pisze:WITAM!!!
Od dawien dawna ustalone jest, że na 1 kg. mięsa dać 18 - 20 gram soli.
Pozdrawiam, Małgosia
-
77malinka
- 200p

Wody musi byc tyle, aby zakryła mięsko, i proporcjonalnie do jej ilości wszystkie przyprawy - ja dałam trochę mniej soli i cukru, pozostałe przyprawy mniej więcej w takich ilościach jak w przepisie. Bałam się - tak jak ty - żeby nie było za słone, więc w sumie tylko soli było mniej (no i cukru - żeby z kolei nie za słodkie). Miałam schab - dośc długi, więc gotowałam w sporym garnku, no i siłą rzeczy wody musiało byc więcej niż wynikałoby z ilości mięsa. Wypraktykuj sama, następnym razem będziesz wiedziała ile czego dac. Mój wyszedł bardzo dobry, więc soli nie było za dużo.
Pozdrawiam, Małgosia
- ewkapaw

- Od: 10 sty 2008, o 09:18
Małgosiu dziękuję za odpowiedź , jutro zabieram się za moje mięsko . Myślę , że w środę po południu będę mogła spróbować i podzielę się tym , jak mi smakowało . 
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków