Kompost,kompostownik,pryzma,preparaty itd.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost - 2cz.

Post »

Dobra, kompostownik stworzony i wypełniony - przez sezon uzbierało mi się trochę pryzmy.
Kompostownik ma wymiary 1.3mx1.3m i metr wysokości. No i teraz mam zagwostkę - pisaliście, że co pare miesięcy należy ten kompost przerzucić. No i jak patrzę na tę kupę kompostu co mam w kompostowniku, to nie wyobrażam sobie jak ja niby mam ją przerzucić/wymieszać. Jeszcze wierzch kompostownika to i by się dało, ale całość? Jak wy tę sztukę magiczną robicie?
sylwekw

Post »

To nie sztuczka magiczna :) tylko trzeba albo mieć drugi "kompostownik" i do niego przerzucić kompost (w ten sposób to co było na górze teraz będzie na dole), albo wyrzucić wszystko z tego na pryzmę obok i z powrotem wrzucić do kompostownika.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

I nikt nie pisał, że będzie łatwo.... :)
treborx
200p
200p

Post »

A kurcze.... czytałem tyle postów i nie było mowy, że warunkiem koniecznym do przerzucania jest drugi kompostownik.
Myślałem, że da sie to bez problemu przerzucać, ale jak właśnie wczoraj wypełniłem swój kompostownik, to stwierdziłem, że nijak się nie da.

Rzucanie na pryzme poza kompostownik a potem z powrotem to znowu wszystko będzie tak jak było. Trzeba będzie to bardziej rozrzucać na powierzchni a potem zbierać z powrotem.... ech... no nic, zobacz jak to wyjdzie w praktyce
sylwekw

Post »

treborx pisze:......

Rzucanie na pryzme poza kompostownik a potem z powrotem to znowu wszystko będzie tak jak było. .....
Nie będzie tak jak było, bo wybierasz z kompostownika przez dolny otwór, czyli na dół pryzmy trafi to co było na dole w kompostowniku. A potem z powrotem do kompostownika to już wrzucasz normalnie od góry czyli góra trafi na dół.
treborx
200p
200p

Post »

Człowiek uczy się całe życie. A myślałem, że mam z góry wyjmować :) Będę walczył z kompstem do końca. Albo ja albo on ;)
treborx
200p
200p

Post »

Czy do kompostownika można wrzucać duże pestki np. ze śliwek?
Bo skórki od banana to raczej na pewno można?

edit:
a i jeszcze czy można wrzucać chleb? Niestety zdarza się, że nam trochę chleba zostanie, to wywozimy na wioskę dla kur. A na kompost można?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Na kompost, wszystkie odpadki kuchenne też.
treborx
200p
200p

Post »

Dziękuję Moniko. A te większe pestki np. od śliwek też sie rozłożą w kompoście?
Czytałem, żeby raczej skórek cytrusów nie wrzucać, ale od banana to można?
x-xm-a

Post »

Ja od lat wyrzucam wszystko to co wymieniłeś na kompost, jakoś nie zauważyłam problemów.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z pestkami to może być tak, ze Ci ni z tego ni z owego śliwka wyrośnie w miejscu podsypanym kompostem. :lol:
Mam natomiast pytanie.
Kupiłam plastykowy kompostownik z ulotką informacyjną, na której napisano, że zawartości tego kompostownika nie trzeba przerzucać tylko posypywać bakteriami twórczymi i dokładać nowe warstwy.
Czy ktoś ma doświadczenie z takimi ustrojstwami ?
Naprawdę nie trzeba miąchać czy to tylko takie gadanie ?
treborx
200p
200p

Post »

Z pestkami to może być tak, ze Ci ni z tego ni z owego śliwka wyrośnie w miejscu podsypanym kompostem.
Mam natomiast pytanie.
A i dobrze, drzewek owocowych nigdy za dużo :D
Kupiłam plastykowy kompostownik z ulotką informacyjną, na której napisano, że zawartości tego kompostownika nie trzeba przerzucać tylko posypywać bakteriami twórczymi i dokładać nowe warstwy.
Czy ktoś ma doświadczenie z takimi ustrojstwami ?
Naprawdę nie trzeba miąchać czy to tylko takie gadanie ?
Ja póki co doświadczenia w tej sprawie nie mam, ale czytając na tym forum wiele wątków o kompostowaniu, to padały też i takie sformułowania, że właśnie wystarczy odpowiednim preparatem kompost traktować i wówczas nie trzeba przerzucać.
Awatar użytkownika
x_M-l
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Kompostownik mam od ponad 15 lat. Co roku mam około 1 metra sześciennego kompostu. Zasady są następujące:

1. Wrzucamy wszystkie odpadki kuchenne jakie nam zostają i wszystkie inne organiczne. Wszystkie skórki itp. Generalnie kompostownik to maszyna do przerobu tkanki organicznej w kompost, im więcej różnych składników tym kompost lepszy.
2. Staramy się nie wrzucać kości bo się nie rozkładają w kompoście.
3. Nie wrzucamy zdechłych zwierzaczków domowych, typu kotek czy piesek. Ale myszkę to już można.
5. Pestki wszelakie wrzucamy i się nie przejmujemy nimi, czasem z jakiejś coś wykiełkuje ale generalnie rozkładają się one po dłuższym czasie.
6. Jeżeli zależy nam na kompoście dobrze rozłożonym takim jak ziemia kupiona w ogrodniczym to należy go przerzucić co najmniej raz w roku, a jak już dojrzeje to przesiewa się go przez sito z oczkiem ok 2 cm. Grubsze nierozłożone kawałki gałązek i innych wrzucamy do następnego kompostownika jako świetny "zaczyn".
7. Jak chcemy kompost na grządkę warzywną to szkoda roboty z przerzucaniem i przesiewaniem i można go wysypać w postaci nie całkiem rozłożonej na jesień pod przekopanie, do wiosny zniknie w ziemi.
8. NIE WRZUCAMY żadnych nawozów sztucznych i innej chemii! To często niszczy naturalną florę bakteryjną i całą masę pożytecznych zwierzaczków które ciężko pracują nad przetworzeniem naszych odpadków w kompost.
9. W celu przyśpieszenia rozkładu wszelakich traw i liści warto dodać trochę obornika jakiegoś.
10. Obornik co prawda czasem przyśpiesza rozkład przy pomocy bakterii ale jednocześnie źle działa na dżdżownice które go nie specjalnie lubią. Więc jak masz dużo namieszanych różnych wilgotnych treściwych odpadków to obornik lepiej wykorzystaj osobno jako świetny nawóz.
11. Nie ubijamy pod żadnym pozorem pryzmy!
12. Pod pryzmą musi być warstwa gałązek w celu drenażu i napowietrzania pryzmy.
13. Chwasty w każdej postaci łącznie z perzem WRZUCAMY na kompost i nie martwimy się tym więcej. Generalnie perz ginie w 100% w kompoście a nasiona w dużej części.
14. Odchodów piesków i kotków NIE WRZUCAMY gdyż są nośnikami pasożytów i chorób które mogą razem z kompostem dostać się na nasze warzywa a potem do buzi naszych.
15. Pióra, wytłoczki po jajach, szary papier, kawałki surowego drewna, grubsze gałązki, wszystko to WRZUCAMY na kompostownik.
16. Wszelakie bakterie "twórcze" to fajny gadżet i może nawet coś szybciej zdziałają ale i tak trzeba kompost przerzucić jeżeli zależy ci na jednorodnej dobrze rozłożonej strukturze. To się wiąże głównie z potrzebą natlenienia i rozluźnienia masy kompostowej. Szczególnie ważne jest przerzucanie przy dużych kompostownikach gdzie niższe warstwy osiadają i są prasowane przez ciężar warstw górnych.
17. Jak jest sucho to podlewamy a jak czasem pada to NIE PODLEWAMY bo od suchego kompostownika jest tylko gorszy kompostownik stojący w wodzie.

Myślę iż temat wyczerpałem :)
x-xm-a

Post »

Ja tylko dodam do tego co napisał Mikel, że nie wrzucam kłączy podagrycznika, u mnie nie giną w pryzmie, sprawdziłam nawet oddzielnie kompostując, nic się nie rozkłada a jak pięknie rośnie :wink: http://awe.mol.uj.edu.pl/~jjb/podagrycznik.html
i warto wrzucić w wyszukiwarkę 'Idealne proporcje, czyli kilka słów o szybkości robienia kompostu, jak tym można zarządzać i jak to można wykorzystać.' (niestety link nie może być pokazany na forum)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wyczytałam, że na kompost nie nadaje się popiół z drewna. Czy nawet w niewielkiej proporcji nie można go dodać?
Czy herbatę w torebkach należy rozpruwać i wsypywać tylko zawartość czy woreczek też się nada? Ostatnio niektóre torebki wydają mi się takie "plastikowe". Jak jest z herbatą smakową, np cytrynową?
Czy warto przesypywać kompost ziemią z kopców krecich?
Czy zimą także można dokładać resztki na pryzmę?

Jak widzicie pytań mam wiele, pomimo przeczytania wątku i linków w nim zamieszczonych, ale jestem w tym temacie zupełnie zielona.... :oops: :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”