Moja Nostalgia cały czas niska, tzn. nie przekroczyła nawet 50 cm ( stanowisko półcieniste).
Abraham drugi sezon - ok. 80 cm ( światło rozproszone). Graham T. - rósł ładnie jak climber, ale zmarzł do ziemi i próbuje nadrobić straty ( światło rozproszone). Haendel na podobnie jak Westerland - rośnie jak głupi do 2 m rocznie, a potem przemarza do ok. 30 cm nad ziemią ( światło rozproszone). Eden R. - ma tak samo, ale mnie to nie dziwi, bo to dziecko Haendla - mamy lub taty ( swoją drogą, to nigdy nie wiem - kogo najpierw podają w rodowodzie: mamę czy tatę ?).
O Golden Showers podają, że to pnąca - 2 - 3 m - u mnie rok w rok marznie do ziemi i potem odbija do ok. 130 cm ( słoneczne). Lichtk. Lucia miała być 1,6 - 1,8 m, a na stan. słonecznym osiąga rocznie max. 140 cm ( przemarza do ziemi).
Wielkokwiatowe zachowują się u mnie normalnie, tzn. po silnym cięciu wiosennym ( 2-3 oczka) dorastają co roku do podobnej wysokości, r. j. ok. 130 cm ( słoneczne).
Remontantki dopiero poznaję - są u mnie pierwszy sezon. Bardzo mi urosły w tym roku - S. du Dr. Jamayne, A. de William Wood, Ferdinand Pichard maja już ok. 170 cm wys. Ferdinand mi w ogóle nie zakwitł, S. du Dr. J. zaś kwitł tylko raz. Czytałam u pana M. Sołtysa, że hibrid perpetuals ( remontantki) tak dorastają i że nie należy ich mocno ciąć, a nawet w ogóle oraz że lubią półcień. Mają to u mnie zapewnione, a co będzie potem - zobaczymy.
Adam Chodun - r. rugosa miał osiagnąć od 1,2 do 1,5 m, a u mnie drugi sezon w pełnym słońcu dorasta do maks. 50 cm.
Madame Isaac Pereire - pnąca do 2 m - u mnie drugi sezon ma zaledwie 1 m i bardzo słabo kwitnie - właściwie tylko raz w roku ( stanowisko półcieniste).
Elmshorn - 1,5 - 2 m - u mnie w świetle rozproszonym ledwo dorasta do 80 cm.
Martha -1,5 - 2 m - zgadza się - u mnie w św. rozpr. ma ok. 180 cm.
Rosarium Uetersen -200 do 365 cm , a u mnie w św. rozpr. - max. 80 cm.
Alexander McKenzie - 1,5 - 2,4 m i taki jest . W tej chwili jest wyższy ode mnie, a więc ma ok. 180 cm. Ponieważ prawie w ogóle nie wymarza, jest szansa na te 2,5 m.

warto podac w niej wymiary podawane w opisie przez producenta i te osiągane u nas. Rubryczka z powodem "odmienności" byłaby mile widziana...
  warto podac w niej wymiary podawane w opisie przez producenta i te osiągane u nas. Rubryczka z powodem "odmienności" byłaby mile widziana... i jakoś nie chce się zagęszczać.
 i jakoś nie chce się zagęszczać. startowała właściwie z 30 cm... ale tylko 2 pędy tej wielkości, reszta niższa.
 startowała właściwie z 30 cm... ale tylko 2 pędy tej wielkości, reszta niższa. musowa jesienna przeprowadzka.
  musowa jesienna przeprowadzka. bo już się poddaję
 bo już się poddaję   

) i nie uśmiecha mi się, żeby róża przy niej przez kilka lat stała na wysokości 50 cm... raczej zależy mi, żeby dość szybko tę pergolę zakryła... Co robić
 ) i nie uśmiecha mi się, żeby róża przy niej przez kilka lat stała na wysokości 50 cm... raczej zależy mi, żeby dość szybko tę pergolę zakryła... Co robić  Brać te edenki, czy lepiej celować w inną odmianę? Ale jaką
  Brać te edenki, czy lepiej celować w inną odmianę? Ale jaką  

(waham się między Rosanną, Jasminą i New Dawn)
 (waham się między Rosanną, Jasminą i New Dawn)