Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Rozpoczyna kwitnienie kwiat związany z jesienią -chryzantema.
Obrazek
Teraz jest m.in. czas na wysadzanie młodych bylin (na zdjęciu goryczki) i przesadzanie iglaków. Z przesadzaniem to u mnie było nieraz tak że przesadzałam parę razy jedną roślinę po to by wróciła na swoje pierwsze w moim, ogródku miejsce :;230 Teraz się wzięłam na sposób i dopóki nie mam pewności gdzie co posadzić, nie sadzę tylko dołuję donicę w ziemi. Zdarza mi się jeszcze przesadzanie ale jest to już raczej reakcja na złą kondycję rośliny w określonym miejscu.
Tu żywotnik Hoseri świeżo posadzony (z donicy,wcześniej wysadzony z innej części ogródka do niej) na dawne miejsce.
ObrazekObrazek
Trzeba będzie o niego trochę zadbać, np. położyć ściółkę i zrobić barierę przeciwko psu, którego trasa przebiega w pobliżu niego.

Paciorecznik okazał się różnym od tego na którego wskazywało opakowanie kłącza. Miał to być Pink Sunburst o różowym kwiecie i kolorowych liściach, nie wiem czy komukolwiek udało się kupić/otrzymać tę odmianę. Tu na forum parę osób rozczarowało się podobnie jak ja. Nie miej, moja kanna jest dla mnie interesująca.
Obrazek
Obrazek

Mini rabata z (a właściwie część większej różnorodnej) z tawułami Bumalda Crispa, Golden Princess (chyba) i Gold Flame. Widoczny biały dzwonek brzoskwiniolistny pojawił się tu na własne życzenie, sadziłam te dzwonki nieco dalej, niestety wszystkie one przemarzły (odbiły później, ale nie kwitną) w tym roku poza tym jedynym.
Obrazek

I na koniec inna rabata z tegoroczną lawendą francuską, ciekawe czy przezimuje? Ostatnio posadziłam tu zatrwiana perezii, jeżówkę (nie wiem jeszcze jaki to będzie kolor, gdyż w paczce nasion był mix) i przesadziłam tu firletkę chalcedońską oraz żagwina.
Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu dereń jadalny jest też ozdobnym, to piękne drzewo-krzew.
Jesienią zdobi zawiązkami kwiatów, wiosną pięknie kwitnie.
Tylko owoce jak dojrzeją to spadają.
Widzę śliczne zakątki u ciebie, a lawendę chyba musisz okryć.
Jeśli chcesz mojego chmielu to ci wyślę kasztanka. :D
Napisałam u siebie jak to pnącze się nazywa, juz nie pamietam.
Pozdrawiam.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olka dobry pomysł w tym wsadzaniem w doniczkach roślin na które nie mamy pomysłu ;) też mam często problem gdzie wsadzić..canna bardzo ładna mimo, że nie ta co powinna. Moje chryzantemy już kwitną od lipca :shock:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko. Moje derenie nie dają jadalnych owoców, owszem tworzą może grona (jak dereń biały) ale nimi żywią się tylko ptaki.
Musowo przykryję lawendę francuską, ale nie wiem czy to jej pomoże przetrwać zimę. Przy okazji mała historyjka. W ubiegłym roku przesadzałam lawendy zwykłe (niestety wymarzły zimą mimo mimo zabezpieczenia, jak kilka innych roślin). Jednakże nieoczekiwanie wyrosła ona w miejscu w którym rosła przed przesadzeniem. Dziękuję Ci Marylko za propozycję, ja jednak pwoli będę się rozglądać za pnączami wieloletnimi.

Iwonko ciekawe czy uda się ją przezimować. Dziękuję Ci za przepis.

Niektóre pnącza tworzą kwiaty już od ziemi (np.thunbergia) a inne dopiero gdy podrosną (np.wilec trójbarwny)
Obrazek

Obrazek

Inne pnącza mają atrakcyjne owoce (tykwa Bird House), a inne "sprężynki" (passiflora)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdaje się że to rozwar miniaturowy :|
Obrazek

Delikatnie pachnące smagliczki nadmorskie, powtarzają kwitnienie. Powtórnie kwitnie także sasanka
Obrazek

Obrazek

Zakwitł także tegoroczny (wieloletni) hyzop
Obrazek

Jest pomocny przy zaparciach i niestrawności, jako środek wykrztuśny i przeciwpotny.
Dodaje się go do mięs, wędlin, ryb, zup, sosów, pomidorów i jaj.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięciorniki, które czekają na wysadzenie, czekają gdyż zabrakło agrowłókniny
Obrazek

Najpierw zasadziłam te w mniejszych doniczkach, które szybciej przesychały
Obrazek

To moja kompozycja jesienno-zimowa do podskubywania. Składają się na nią następujące zioła: bazylie, cząber, rozmaryn, estragon, hyzop, szałwia lekarska i melisa cytrynowa (którą kupiłam niedawno w hipermarkecie..)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Dawno u Ciebie Olu nie byłam. Posadziłaś już żywopłot i podsadziłaś go pięciornikiem. Pięknie się razem będą prezentowały. Niebieskie igły i niebieskie kwiatki.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu właściwie myślałam że te pięciorniki będą wielokolorowe, jakoś tak wyszło że są jednokolorowe, cieszę się że akurat niebieskie (lubię ten kolor kwiatów). Ciekawa jestem czy przezimują i wyrosną w przyszłym roku. Dziękuję Ci za miłe słowa.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Dobry sposób z dołowaniem roślin. Ja ostatnio podołowałam doniczki z młodymi sadzonkami które uzyskałam z dzielenia rozrośniętych roślin. Wiosną trafią na nową rabatę.
Bardzo mi się spodobała twoja kompozycja jesienno-zimowa z ziół do podskubywania. Chyba też się skuszę na podobną. Wprawdzie zamierzam sobie zrobić zapas suszonych i mrożonych ziół, ale co świeże, to świeże.
Nie wiedziałam, że są niebieskie pięciorniki, do tej pory widziałam tylko białe, różowe i żółte. Będą ładnie wyglądały na tle żywopłotu.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuję, mam podobne podejście jak Ty do świeżych ziół, wolę je niż te suszone, może mają mniej aromatu, ale za to suszone nie mają nic poza aromatem..Ja też nigdy wcześniej nie widziałam niebieskiego pięciornika, dlatego obawiam się czy przezimuje zwłaszcza że nie drewnieją mu pędy (ale są dość mocne). Może na to trzeba po prostu czasu?

Z ogródka:
- jakiś dzwonek (nie wiem jaki, ale długo kwitnie), aksamitka, bratek (o ładnym dla mnie kolorze) oraz pajęczyna.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze spaceru
- okolica i ptasia rodzina
Obrazek

Obrazek
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Olu ale masz ładną okolicę... :) A dlaczego piszesz, że suszone zioła nie mają nic poza aromatem? myslisz, że lepiej je mrozić? myślałam że mają jeszcze swoje właściwości..ale ja się nie znam..
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Lubię takie bezproblemowe, długokwitnące roślinki. U mnie dzwoneczki też kwitną cały czas. Okolicę mamy ładną, bo to też moje okolice ;:108 . A łabędzia rodzinka piękna. Czy pływa na naszym wspólnym jeziorze?
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Iwonko może Oli chodziło o wygląd ziół suszonych? Że w porównaniu ze świeżymi wyglądają nieatrakcyjnie? Bo to, że utrzymują swoje właściwości jest chyba bezsprzeczne.
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, gdzieś to wyczytałam, ale nie wspomnę gdzie.. Nie ma wielkiego wyboru utrwalania warzyw i ziół i ja planuję zrobić jeszcze kostki w których będą zioła w lodzie (susz też mam).
Lusiu, pływają na jednym ze stawów.
Ulciu, ja chyba się nie zgodzę z tym, że suszone warzywa, owoce i zioła to to samo co świeże..zwyczajnie nie mieści mi się to w głowie.
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Ojej, żeby nie było zbędnych nieporozumień! Oczywiście, że suszone to nie to samo co świeże. To pewne jak słońce. Ale nie do tego stopnia, że nie mają nic poza aromatem- jak napisałaś Olu. Gdyby tak było pilibyśmy te wszystkie ziółka tylko dla aromatu. A właściwości lecznicze?
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm te lecznicze zioła to pewnie takie mini bombki - tzn. duże koncentraty, słyszałam że aby leczyć się ziołami trzeba je stosować dłuższy czas
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”