Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 76  
Autor Wiadomość
Anna29
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2011, o 08:56 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 590
Skąd: Górny Śląsk

 0 szt.
Pelasiu u góry jest wyszukiwarka wątku jak wpiszesz "cukinię na słodko" to wyskoczy parę przepisów.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2011, o 09:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3828
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Kiedyś robiłam cukinię ala ananas,ale wyszła mi ciapowata,za to wszyscy moi domownicy uwielbiają taką 146. sałatkę z cukinii

1 kg cukinii obrać,wydrążyć nasiona,zetrzeć na tarce jarzynowej
0,5 kg marchwi,też startej
0,5 kg cebuli w półplasterki
1,2 czerwone papryki,w paski
-wszystkie warzywa wymieszać,
zalewa:
0,5 szkl. octu
0,5 szkl. cukru
3,4szkl. oleju
1 łyżka soli-składniki zalewy zagotować,do gotującej zalewy wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować 10,15 minut ciągle mieszając,gorące przełożyć do słoików,krótko zapasteryzować.
Co prawda nie jest ona na słodko,ale warto spróbować
W tej śledziowej zastanawia mnie też ilość octu-aż 0,5 l?

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2011, o 19:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3828
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Dziś popełniłam paprykę marynowaną,zawsze robiłam tak jak ogórki konserwowe,ale zeszłym roku dostałam przepis od sąsiadki,i teraz on u mnie króluje.I jeszcze robiłam suszone pomidorki-koszt duży,ale smak..i wiem co mam w słoiku :)Jeśli jest chętna na te przepisy,dajcie znać :wink:

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Miiriam
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2011, o 21:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 6276
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Ja mam zamówiona paprykę na poniedziałek ... bardzo poproszę o przepis :)

Pomidorków w tym roku już pewno nie zrobię ... ale przepis chętnie zapiszę :)

_________________
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-U-ie
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2011, o 22:19 
Offline
---
Postów: 2864

 0 szt.
To się muszę pochwalić za odwagę.
Oprócz zrobienia dżemu jabłkowego (takiego min do ciasta) do którego dodałam podwiędnięte 3 gruszki i 2 przejrzałe banany - jakimś takim impulsem, zrobiłam dżem z cukinii ala pomarańczowy. Spróbowałam u koleżanki, i przerobiłam czekające po zbiorze 3 cukinie.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 8 wrz 2011, o 22:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3828
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ulka,a gdzie przepis na ten dżem z cukinii?

147. Papryka konserwowa
ziele
gorczyca
pieprz w ziarnach
liście laurowe
czosnek
sól1,5 Łyzki
olej
1szkl octu
1szkl cukru
4szkl wody
paprykę umyć usunąć nasiona,pokroić w cząstki,wkładać do słoików przyprawy i po 3 łyżki oleju(około na słoik)
zagotować wodę z solą, cukrem i octem
zalać paprykę, pasteryzować 20 minut.
smacznego;)

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-U-ie
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 06:32 
Offline
---
Postów: 2864

 0 szt.
Nie wiedziałam, czy kogo kolwiek zainteresuje.

148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)

5kg obranej i startej na tarce o większych oczkach
2/3 kg cukru ( ja na oko i na smak dałam)
10-20 dkg skórki pomarańczowej
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego

Gotować pół godziny, gorące nakładać o słoików, zakręcać i do góry nogami i pod kocyk.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 14:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1235
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 0 szt.
Dwie trzecie kilograma cukru ? Ok. 650 gram ?

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-U-ie
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 14:55 
Offline
---
Postów: 2864

 0 szt.
Tula, jak napisałam, co do cukru to proponuję elastycznie dopasować względem siebie, czyli na smak. Ja naprawdę robiłam na oko, bo nie lubię za słodkich, z 2 strony pewne minimum musi byc zachowane. Z kolei jak dasz więcej cukru to i odrobinę wtedy więcej kwasku, będzie wyrównane.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Tula
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 9 wrz 2011, o 15:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1235
Skąd: Wyższe Partie Apeninów

 0 szt.
Dzięki, chciałam się upewnić że nie chodzi o dwa - trzy kilogramy cukru. Spotkałam się już na forum z zapisywaniem tego za pomocą "/" więc dla pewności pytam.

_________________
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.


Góra   
  Zobacz profil      
 
romaszka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 19:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1411
Skąd: Lubelskie. Wola Uhruska

 0 szt.
Dziewczyny możecie mi jak dziecku, od początku, napisać jak się kisi kapustę? To będzie mój pierwszy raz ;:137 Mam już naszykowaną beczkę plastikową, szatkownicę i kamień...nu i kapustę oczywiście :D co teraz?!

_________________
Wiocha, tu się narodziłam na nowo.
Wiocha, tu się narodziłam na nowo. Część II- aktualna
Pozdrawiam. Ałła


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Anna29
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 20:03 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 590
Skąd: Górny Śląsk

 0 szt.
Podpisuje się pod prośbą romaszki.
Ja bym chciała ukisić ale w słoikach litrowych. Nie planuję dużo, tylko kilka słoików na próbę.


Góra   
  Zobacz profil      
 
gienia1230
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 20:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 4393
Skąd: Podkarpacie, wakacje w NJ

 więcej niż 1 szt.
Romaszka, przepisów w necie sporo, do wyboru do koloru; w beczce albo w słoikach.
W rodzinnym domu kisiliśmy kapustę cieniutko poszatkowaną (czasami ale raczej rzadko z dodatkiem kilku marchewek na całą beczkę), szczegółów takich jak ile soli się dodaje, nie pamiętam. Pamiętam za to, że wtedy ubijaliśmy w beczce kapustę nogami, dotąd aż pokazał się sok , oj zimno było w nogi okropnie. Mama dociskała czystą deską i ciężkim kamieniem. Co jakiś czas zbierała z wierzchu pianę .
I na naszym forum też coś znalazłam;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2110941

_________________
Pozdrawiam! Gienia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
kasik 69
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2011, o 20:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3828
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Ja też nie pamiętam ile soli,jutro sprawdzę,ale na pewno trzeba tę beczkę i kamień dobre umyć i wyparzyć,a soku nie wylewać,bo potem czasem trzeba dolać.

_________________
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Kazmierz i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *