Mały sucholubny zbiorek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mały sucholubny zbiorek
Buraki cukrowe mnie nie interesują. Mają kwiaty pozbawione kolorków. A że rosną często razem z lobiwkami to czasem pakują mi się pod obiektyw.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
blabla pisze:Buraki cukrowe mnie nie interesują.

blabla pisze: Mają kwiaty pozbawione kolorków. [/qoute]
Dla mnie kwiaty mogą nie istnieć w ogóle. Są tylko ulotnym gratisem. Zbieram roślinki dla nich samych, dla ich barwy, cierni, kształtów... Kwiatki cieszą krótko, a roślinka cały rok.
Tomek, z nasion to ja mogę sobie z powodzeniem co najwyżej szczypiorek wysiać...
Za zdjęcia bardzo dziękuję
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A w czym problem? Akurat G.armatum ma duże nasiona, które dobrze kiełkują. Gymnaki nie wymagają jakoś strasznie dużo światła, zwłaszcza jako siewki. Trzymane nawet w półcieniu wcale nie wyciągają się i rosną bez problemu. Jeśli masz warunki, by trzymać jakieś kaktusy to i masz warunki, by je wysiać. Temat skomplikowany jak wysiew szczypiorku tylko, że roślinki rosną nieco wolniej.sokolica pisze:Tomek, z nasion to ja mogę sobie z powodzeniem co najwyżej szczypiorek wysiać...
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Widzę, że w wielu kwestiach mamy podobne zdaniesokolica pisze: Dla mnie kwiaty (...) są tylko ulotnym gratisem. Zbieram roślinki dla nich samych, dla ich barwy, cierni, kształtów... Kwiatki cieszą krótko, a roślinka cały rok.

- sokolica
Jak się ma takie doświadczenie, jak Ty, to zapewne jest to proste jak przysłowiowa obsługa cepa, ja jednak już nieco nasion "zmarnowałam". Kiełkowanie wychodziło nawet nieźle, ale później siewki zaczynały gnić, nachodzić jakąś szadzią (czy jak to nazwać), albo się wysuszały. Nie mam patentu na nasiona, a dokładniej na podlewanie, gdy już wykiełkują. No i najważniejsze - nie mam chyba aż tyle cierpliwości, co Ty na przykład.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Przy kolekcji składającej się z około 100 dorosłych roślin w czasie sezonu praktycznie nie ma dnia, by któraś z nich nie kwitła. Wtedy kolorki kwiatków mają znaczenie. Jak wszystko kwitnie pastelowymi barwami to jest dość smutno. Faceci gorzej rozpoznają kolory niż kobiety więc dla nich kwiaty muszą mieć bardziej intensywne barwy 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
Przy kolekcji składającej się z kilku tys roślin kwitnących, to może wyłącznie pastelowe barwy byłyby smutne, jednak gdy ma się na parapecie naście, może dziesiąt roślin, zdolnych do kwitnienia, kilka białych czy bladoróżowych kwiatków to już jest coś niezwykłegoblabla pisze:Przy kolekcji składającej się z około 100 dorosłych roślin w czasie sezonu praktycznie nie ma dnia, by któraś z nich nie kwitła. Wtedy kolorki kwiatków mają znaczenie. Jak wszystko kwitnie pastelowymi barwami to jest dość smutno. Faceci gorzej rozpoznają kolory niż kobiety więc dla nich kwiaty muszą mieć bardziej intensywne barwy

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Magdo jeżeli interesują cię gymnole to na Adari znajdziesz i te wymarzone i wiele innych w niskich cenach, jedynie przesyłka troszkę droższa , ale jak weźmiesz ze 100 to już nie będzie miała takiego znaczenia
- sokolica
Dzięki, sprawdziłam, faktycznie tam jest dużo i wiele takich, które bym chciała. Jednak zamówienia realizują od 20 euro, to by wychodziło, że musiałabym zamówić ok 20 roślinek, a na razie chyba nie jest to na moją kieszeń, zwłaszcza gdy się spojrzy na koszta przesyłki plus opłaty bankowe.banditoo pisze:Magdo jeżeli interesują cię gymnole to na Adari znajdziesz i te wymarzone i wiele innych w niskich cenach, jedynie przesyłka troszkę droższa , ale jak weźmiesz ze 100 to już nie będzie miała takiego znaczenia
Ze 100 roślinek jednorazowo to w ogóle w grę nie wchodzi

Chyba, że byliby chętni na jakieś grupowe zamówienie, wtedy ja jak najbardziej jestem za.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
... może jeszcze nie ostatnie, ale przedniej jakości 

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- sokolica
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
Po prostu super Magdo nic dodać nic ująć 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Gymusie rewelka, śliczne mają kolce 

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Świetny kontrast uciernienia Gymnocalycium ritterianum vs. vatteri!