Miejski ogródek Ani - moje początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
4mmmm
100p
100p
Od: 3 mar 2011, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miejski ogródek Ani - moje początki

Post »

:wit

Nadrobiłam zaległości, i powtórzę za poprzednikami: masz piękny ogród:)
Gdy wszystko się rozrośnie to naprawdę będzie co podziwiać.

I masz coś, czego zazdroszczę bardzooooo - ogrodzenie :wink:
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mojkwiatuszek witaj :wit , dziękuje i zapraszam ponownie.

4mmmm cieszę się że wróciłaś. Dziękuję bardzo za komplementy :oops: co prawda wszystko wygląda dużo lepiej niż w zeszłym roku, ale do mojego ideału jeszcze daleko. Tak naprawdę to na razie nie trzymam się swojego projektu i dopiero może w przyszłym roku zrobię część zgodnie z planem, musi być ogrodzenie i pomysł na prawdopodobnie betonowe donice, w których będę sadzić rośliny w tzw. pokoju ogrodowym.
Ogrodzenie drewniane jest dopiero w trakcie malowania (kupione w Nomi), idzie mi to straszenie wolno z powodu braku czasu ale muszę powiedzieć że kolor teak z drewnochronu wygląda bardzo ładnie i myślę że będzie pasował do istniejących już mat wiklinowych i okien.

Dzisiejsza porcja fotek
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

a co to za drzewka na trawniku? (przedostatnie zdjęcie)
Ewa
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

Sassanko to są brzozy odmiana Doorenbos (ukochane drzewa mojego M), polecona przez jedną z dziewczyn z forum, charakteryzuje się kredowobiałą korą i ma mi stworzyc namiastkę :;230 zagajnika brzozowego w przyszłości postawię obok nich ławeczkę.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiększyłam zdjęcie i tak mi się wydawało, że to brzoza, nawet taka sama, jaka sobie kupiłam i żałuję, że - głupia :roll: - tylko jedną. Teraz stwierdziłam, że tez powinnam zrobić minizagajnik - brzozy plus trawy i wrzosowate. Doorenbos podobno nie rośnie tak wysoka jak zwykłe brodawkowate, a to mi bardzo pasuje :).
Na pewno będzie "zagajnikowato" to wyglądać u Ciebie już niedługo :). Znaczy pięknie :D.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

chyba sobie potrafię wyobrazić tą ławeczkę z przyszłości wśród brzózek-będzie cudnie. Starsznie mi się podobają takie zagajniczki. Chociaż ja u siebie miejsca już nie mam-czekam aż porosną wierzby mandżurskie i zagęszczą swoje korony szczepione drzewka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

Francesca widziałam dorosłe egzemplarze i wyglądają super, a z tymi trawkami w ich pobliżu to bardzo fajny pomysł, jak będę miała już płot to pozwolisz że u siebie też go wykorzystam? Będą pięknie szumiały razem na wietrze, ale się rozmarzyłam ;:224

lulka u mnie też z drzewami koniec z powodu braku miejsca ;:223 , myślę jeszcze tylko o jakiejś niedużej choineczce w pobliżu domu, która by robiła za drzewko świąteczne. Mam dwa szczepione klony Royal red i też bym chciała żeby się zagęściły, czy Ty swoje szczepione jakoś specjalnie prowadzisz np. przycinasz ?
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46

Post »

ale nabrałam ochoty na takie brzózki. Jakiej wielkości jest ich docelowa korona?
może je upchnę przy ogrodzeniu? Nasz sąsiad zrobił sobie taki żywopłot i powiem Wam że mimo iż jest na wzniesieniu to nic a nic go nie widać. Z tym że on wpadł na pomysł :shock: przyciągnięcia przewodników do ziemi. W ten sposób jest tam bardzo gęsto od poziomu ziemi.

Aancyk ja na choinkę wybrałam białoboka, ale mi zależało żeby to nie urosło na 6 metrów.
Ewa
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

Sasanko polecam, one dorastają podobno maksymalnie do okołu 8 metrów wysokości i około 3-4 szerokości. Ja mam zamiar później poodcinać kilka tych dolnych gałęzi i zostawić naokoło 2-3 m wysokości sam biały pień, a wszystkie gałązki niech sobie rosną w górze. One mają taką ażurową koronę więc myślę że słonko będzie spokojnie docierało od zachodu pomiędzy nimi.
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

No, no pomysł z brzózkami i ławeczką wyśmienity , miło będzie posiedzieć w cieplutkie dni pod brzozkami :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na razie przycięłam wąsy mojej brzózce płaczącej i wierzbie hakuro (która przepięknie się zagęszcza-jeszcze ją raz ciachnę),a na wiosnę poprzycinam mandżurskie, migdałka i jabłonkę ozdobną-również szczepioną. Nie bardzo wiem jak tą ostatnią potraktować, jeszcze nie doczytałam ;:132
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

lulka nie tnij migdałka na wiosnę, bo ci nie zakwitnie, przytnij go dopiero na przełomie maja i czarwca po przekwitnięciu on kwitnie ne pędach zeszłorocznych :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p

Post »

Ja też często tnę hakuro i ostatnio ciachnęłam też wierzbę pendulę żeby jej wyrównać gałązki. Mam w planie zrobienie drugiej kulki na hakuro więc zostawiłam jedną dłuższą gazłązkę i zobaczymy co z tego wyniknie, gdzieś czytałam że można ją w ten sposób formować.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, masz moje pozwolenie na ściągnięcie pomysłu ;) :;230 . Mnie ostatnio trawki "kręcą", póki co w planach, jak mi się wyklaruje już zrąb rabaty-zagajnika to i trawy zacznę kupować. :lol:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Kropko, tak też miałam zrobić. W tym roku wsadziłam łysielca, ale nie zakwitł, więc nie wiedziałam czy przycinać, a teraz już za późno. Czy jakoś szczególnie opatulacie swoje migdałki na zimę? Oczywiście mówię o tych ogrodowych :;230
Podobno niektórzy trzon opatulają izolacją do rur i agrowłukniną-znacie taki sposób?
Francesco-ja też bardzo lubię trawki-na razie mam 3 w swojej kolekcji ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”