Mój ogród 07 - leosta
Witaj Lesiu, imienniku mojego dziecka
Przyszłam z rewizytą i napatrzeć się nie mogę na Twoje śliczności ogrodowe. Cała działka jest stylowa a drewniane płotki wprost fantastyczne. Sprawiają, że ogród zyskuje głębię. Piękna kolekcja host i piwonii, wielka rozmaitość dorodnych roślin. No, ale te 10 lat robi swoje, prócz osobistej dbałości oczywiście. Co do różaneczników, ich hodowla jest łatwa, chociaż ja jednak nie mam w tym względzie szczególnych sukcesów. Należy wymienić ziemię na kwaśną na głębokość 50-70 cm. wrzucić tak krzewy i podlewać obficie. Niestety, rosną b. powoli. Pewnie dlatego są takie drogie. Ale czymże jest kilka brudnych papierków naprzeciw cudnego, majowego kwiecia tych krzewów
.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale Cię wrobilileosta pisze:Muszę coś wyznać. Otóż forum to otworzyli mój syn z wnuczką za namową mojej żony. Skoro sprawiono mi taką niespodziankę to muszę kontynuować.
Ale przyznaj się, teraz już "nie musisz" a "chcesz", bo już wsiąkłeś w życie forum
Masz piękną, zadbaną działkę, dorodne funkie (nie jedzą Ci ich ślimaki?), przecudną azalię (na pierwszej stronie ta płomienie-pomarańczowa), konkursowe paprocie, które aż rwą oczy, wspaniała róża, bosko kwitnąca kalina (te białe kule kwiatów to kalina, czy dobrze widzę?), rozchodniki oooolbrzymie, przepiękna hortensja (ten krzew z białymi czubatymi kwiatostanami to hortensja, czy tak?), kapitalne płotki (skąd masz tyle materiału na te plecionki z brzozy?), cudny basen z wanny
Myślisz o zajęciu kawałka trawnika pod rabaty? No to masz już chorobę roznoszoną za pośrednictwem naszego forum
A i zdjęcia chyba już umiesz wklejać
Oooo, widzę, że odkryłeś emotikonki
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- leosta
- 500p

- Od: 29 sty 2008, o 08:43
Witaj Nalewko. Te pytania to trochę żart a trochę mnie podpuszczasz. Nie chce mi się wierzyć że nie odróżniasz kaliny od hortensji. Ale skoro piszesz że może się przydać początkującym działkowcom to postaram się spełnić prośbę.
Co do funki to jedzą mi ślimaki, ale cóż one też mają prawo żyć. Co prawda stosuje pewne zabiegi zapobiegawcze.
hortensja drzewiasta przed deszczem
hortensja drzewiasta po deszczu

te białe z czubkami to hortensja bukietowa
a te fioletowe to pierwszy raz kwitnące Ketmia Syryjska(hibiskus)
a
;:49 to radocha wnuczki.
Pozdrawiam Leszek.
Co do funki to jedzą mi ślimaki, ale cóż one też mają prawo żyć. Co prawda stosuje pewne zabiegi zapobiegawcze.
hortensja drzewiasta przed deszczem
hortensja drzewiasta po deszczu

te białe z czubkami to hortensja bukietowa
a te fioletowe to pierwszy raz kwitnące Ketmia Syryjska(hibiskus)a
Pozdrawiam Leszek.
-
hanna_1962
- 500p

- Od: 2 lut 2008, o 17:12
-
hanna_1962
- 500p

-
hanna_1962
- 500p

- leosta
- 500p

- Od: 29 sty 2008, o 08:43
Witaj Hanno.
Czy piwonie zakwitną? To trudne pytanie.Piwonie są bardzo kapryśne. Piwonie sadzi się na taką głębokość aby szyjka korzeniowa znajdowała się 2-3 cm. pod ziemią. Ktoś pisał że na głę bokość 10cm, to zo głęboko,tak nie sadź bo nigdy nie zakwitną. Przesadź z możliwie jak największą bryłą ziemi i staraj się jak najmniej ją zruszyć i obowiązkowo podlej. Nie ugniataj nigdy ziemi z góry a tylko lekko od obwodu w stronę bryły, resztę woda załatwi. Podchodź do nich z sercem one to czują. Życzę powodzenia, trzymam kciuki. W razie wątpliwości pytaj.
Pozdrawiam Leszek.
Czy piwonie zakwitną? To trudne pytanie.Piwonie są bardzo kapryśne. Piwonie sadzi się na taką głębokość aby szyjka korzeniowa znajdowała się 2-3 cm. pod ziemią. Ktoś pisał że na głę bokość 10cm, to zo głęboko,tak nie sadź bo nigdy nie zakwitną. Przesadź z możliwie jak największą bryłą ziemi i staraj się jak najmniej ją zruszyć i obowiązkowo podlej. Nie ugniataj nigdy ziemi z góry a tylko lekko od obwodu w stronę bryły, resztę woda załatwi. Podchodź do nich z sercem one to czują. Życzę powodzenia, trzymam kciuki. W razie wątpliwości pytaj.
Pozdrawiam Leszek.