Poplon i przedplon pod warzywniak
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
No wlasnie....za pozno. Ledwo co zbiore zbiory to juz snieg spadnie
Chyba pozostaje mi suszony obornik, bo swiezy w tych mrozach sie nie przerobi do wiosny. Co proponujecie? 
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- czarna_dco
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 24 mar 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pelasia dzięki za radę z tym zborzem, a na wiosne wystarczy przekopać,czy trzeba jakoś skosić?
Wysokie to rośnie? i do kiedy moge wysiać,bo warzywa już sie konczą, ale jeszcze mam do nawiezienia ziemię i tak nie wiem ile czasu mi na to zejdzie
Wysokie to rośnie? i do kiedy moge wysiać,bo warzywa już sie konczą, ale jeszcze mam do nawiezienia ziemię i tak nie wiem ile czasu mi na to zejdzie
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
"Jako poplon ozimy najczęściej wysiewamy:
? żyto w ilości 200 kg/ha,
? rzepak i rzepik ozimy w ilości 10-12 kg/ha,
? żyto + wyka ozima w ilości 60 + 50 kg/ha,
? rzepak ozimy + wyka ozima w ilości 8-10 + 40-50 kg/ha.
Poplony ozime wysiewamy w I dekadzie września"
To jest cytat. Nigdy nie siałam takiego polonu. Ale wiem ,że moja koleżanka normalnie przekoywała takie zboże ,nie kosiła .
Myśle ,że i ja w tym roku też będę musiała pomysleć o poplonie ozimym ,bo moje grządki cały czas zajęte.
Asia
? żyto w ilości 200 kg/ha,
? rzepak i rzepik ozimy w ilości 10-12 kg/ha,
? żyto + wyka ozima w ilości 60 + 50 kg/ha,
? rzepak ozimy + wyka ozima w ilości 8-10 + 40-50 kg/ha.
Poplony ozime wysiewamy w I dekadzie września"
To jest cytat. Nigdy nie siałam takiego polonu. Ale wiem ,że moja koleżanka normalnie przekoywała takie zboże ,nie kosiła .
Myśle ,że i ja w tym roku też będę musiała pomysleć o poplonie ozimym ,bo moje grządki cały czas zajęte.
Asia
To zależy, kiedy się na wiosnę przekopuje poplon.Jeżeli zboże zdąży podrosnąć tak do 15 - 20 cm - to trzeba skosić ,bo i lepiej się przekopuje. Przed przekopaniem należy rozsiać nawóz azotowy, bo gnijąca w glebie masa zielona zabierze z gleby azot .Pelasia pisze:moja koleżanka normalnie przekoywała takie zboże ,nie kosiła .
Pozdrawiam
- Rybka

A macie jakies propozycje dla mnie?
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Chyba tylko rzeżuchę .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rybka

A powaznie? Zostaje tylko suchy obornik, albo NS?
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
No, niestety. Warunki klimatyczne wymagałyby wczesnego, letniego siewu poplonu i późnego wiosennego przekopania go. A tu trzeba na wiosnę szybko siać i sadzić , bo lato krótkie.

- Rybka

pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Jedno i drugie. Kurzeniec do gleby/ azot i fosfor przydadzą się młodym roślinom/ a bydlęcy do nastawiania gnojóweczki do zasilania pogłównego.

- czarna_dco

w sumie moj ogródek ma może 10 m kwadratowych, ale jak kupie zborze to tak na oko zasieje. Myślicieże ten zawóz wiosenny to taka koniecność,na razie unikam chemii jak mogę. Tak na chłopski rozum proces mineralizacji to rozkładanie skomplikowanych substancji na proste substancje,które mogą zostać przyswojone przez rośliny, nie wydaje mi sie,żeby ten proces pochłaniał azot.Prędzej rozkładające sie rośliny "zwrócą" azot,który uprzednio zabrały z gleby budując swoje tkanki.
To masz błędne wyobrażenie o mechanizmie mineralizacji materii organicznej w glebie.czarna_dco pisze:nie wydaje mi sie,żeby ten proces pochłaniał azot.
Mineralizacja dokonuje się przy współudziale mikroorganizmów, inaczej nie zajdzie. I te właśnie mikroorganizmy namnażając się potrzebują do budowy swoich komórek azot, który jest składnikiem aminokwasów z których z kolei zbudowane są białka ich komórek. I ten azot pobierają z gleby konkurując z roślinami. Zjawisko to nazywa się biologiczną sorpcją azotu
Pozdrawiam
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
czarna_dco, trzeba co roku wzbogacać glebę, nie łudż się, że przyroda zrobi to za Ciebie.
Dojdziesz sama do tych wniosków po kilku latach uprawy a może lepiej uczyć się na doświadczeniach innych.
Dojdziesz sama do tych wniosków po kilku latach uprawy a może lepiej uczyć się na doświadczeniach innych.
- czarna_dco

forumowicz dzięki za info,sprawdzę to:)
Suzana wiem że bez nawożenia się nie obędzie, ale jestem daleka od stosowania nawozów mineralnych, po to choduję swoje warzywa żeby nie truć mojej rodziny chemią, którą i tak mamy w nadmiarze we wszystkich produktach. Dlatego wole dodać obornik lub kompost, i wole to nawet jeśli rezultaty nie będą oszołamiające. Wole robaczywe i małe warzywa ale zdrowe:)
Pozdrowienia, właśnie ide sprzątać w ogródku:)
Suzana wiem że bez nawożenia się nie obędzie, ale jestem daleka od stosowania nawozów mineralnych, po to choduję swoje warzywa żeby nie truć mojej rodziny chemią, którą i tak mamy w nadmiarze we wszystkich produktach. Dlatego wole dodać obornik lub kompost, i wole to nawet jeśli rezultaty nie będą oszołamiające. Wole robaczywe i małe warzywa ale zdrowe:)
Pozdrowienia, właśnie ide sprzątać w ogródku:)
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I jaki zabieg (co można jeszcze zrobić) razem z ozimym poplonem?
Asia