Nie można popadać w pesymizm. Zwłaszcza teraz, gdy tyle jeszcze kwiatów. Mnie ogród cieszy do listopada, a pod koniec lutego zaczynam szukać wiosny. Tak patrząc na sprawę - nie jest długo
Nowy ogród Jacka 2010/11
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Grażynko, dziękuję
Nie można popadać w pesymizm. Zwłaszcza teraz, gdy tyle jeszcze kwiatów. Mnie ogród cieszy do listopada, a pod koniec lutego zaczynam szukać wiosny. Tak patrząc na sprawę - nie jest długo
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie.
Zwłaszcza, ze prognozy na końcówkę roku nie są optymistyczne.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1cf5e
Zwłaszcza, ze prognozy na końcówkę roku nie są optymistyczne.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1cf5e
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

Grażynko, przeczytałem te prognozy pogody (nigdy tego nie robię) i trochę tego żałuję . To bardziej przypomina wróżby niż prognozy. Tym bardziej dla tak dużego obszaru jak Polska i tak zmiennej materii jak pogoda. Wystarcza mi pogoda na jutro
I radość ze słońca, ogrodu, ulotnego piękna, kolejnych zakwitających kwiatów (sporo jeszcze zakwitnie), intrygujących zapachów (funkia babkolistna - cudo!), przebarwiających się liści, kłoszących traw, stad motyli na rozchodnikach, ogromnych pajęczyn, rechoczących żab i rześkiej rosy 
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Jacku
ależ Ty te fotki cudne robisz 
- kogra
- Przyjaciel Forum

Takie wróżby stawiali na ten rok i przyznam, że nie do końca, ale się sprawdziły.
Też mam nadzieję, że jeszcze będzie ładnie do końca pażdziernika, bo mam sporo pracy w ogrodzie.
Ale gdyby........lepiej nie myśleć.
Też mam nadzieję, że jeszcze będzie ładnie do końca pażdziernika, bo mam sporo pracy w ogrodzie.
Ale gdyby........lepiej nie myśleć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP

Halinko dziękuję. Miło się czyta takie wpisy
Grażynko, będzie dobrze
Grażynko, będzie dobrze
- JacekP

Ogólne widoki. Jeszcze bardziej letnie niż jesienne. To bardzo ładny czas i nareszcie sucho. Ziemia jednak u mnie cały czas trzyma wilgoć, bo dobrze się napiła więc byliny korzystają z tych zapasów

- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Jacku - świetne ujęcia! Na przekór nieciekawym prognozom. Chociaż widać już delikatnie schyłek lata. Jednak słoneczna aura "oszukuje" troszkę oczy. Bardzo mi się podobały kolorystyczne portrety roślin. Białe kwiaty uwielbiam, a do różowych przekonuję się coraz bardziej. Zauważyłam, że prawie u wszystkich króluje zawilec Pamina. Jest śliczny! Też go mam
Chociaż do niedawna żyłam w przeświadczeniu, że posiadam odmianę Prinz Heinrich.
Gdyby udało Ci się zebrać nasiona z asclepias "Ice Ballet" to jestem na nie chętna mimo całej swojej niechęci do siania
Gdyby udało Ci się zebrać nasiona z asclepias "Ice Ballet" to jestem na nie chętna mimo całej swojej niechęci do siania
- JacekP

Witaj Izo
Kwitnące zimowity i rozchodniki, wykłoszone trawy, czy ostrzejsze niż zwykle słońce - tak to przełom lata i jesieni. Co nie zmienia faktu, że to piękna i bardzo bogata pora roku
Z 'Ice Ballet' łatwiej będzie zrobić sadzonkę, bo nasion zawiązuje bardzo mało. Tylko trojeść bulwiasta jest obsypana nasiennikami.
Ja też może zrewiduję swoje mniemanie o posiadaniu 'Paminy'. Zaraz będę porównywał i liczył płatki wg instrukcji Babopielki
Z 'Ice Ballet' łatwiej będzie zrobić sadzonkę, bo nasion zawiązuje bardzo mało. Tylko trojeść bulwiasta jest obsypana nasiennikami.
Ja też może zrewiduję swoje mniemanie o posiadaniu 'Paminy'. Zaraz będę porównywał i liczył płatki wg instrukcji Babopielki
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Przepiękne kompozycje z kwitnącymi rozchodnikami
Szczególnie te ciemne z trawą ''Red Baron''
Czy na jednym ze zdjęć widać słoneczniki wierzbolistne ? Nigdy nie widziałam ich kwiatów
Jacku pięknie piszesz o schyłku lata w ogrodzie
Przepiękne kompozycje z kwitnącymi rozchodnikami
Szczególnie te ciemne z trawą ''Red Baron''
Czy na jednym ze zdjęć widać słoneczniki wierzbolistne ? Nigdy nie widziałam ich kwiatów
Jacku pięknie piszesz o schyłku lata w ogrodzie
- JacekP

Dziękuję Agnieszkoza tyle miłych słów
Staram się utrwalać na zdjęciach to, co najpiękniejsze w ogrodzie, warte pokazania, a w pisaniu zwracać na pozytywne strony rzeczy, tak jak z tą porą roku. Za dużo czytam narzekań na zbliżającą się jesień, a za mało radości z chwili obecnej, z drobiazgów, z wszystkiego, co niesie ta pora roku. Próbuję inaczej podejść do sprawy
Tak, w tle majaczą słoneczniki wierzbolistne. Piękne liście i pokrój, a kwiaty takie sobie - maleńkie, ledwo widoczne na trzymetrowych łodygach.
Tak, w tle majaczą słoneczniki wierzbolistne. Piękne liście i pokrój, a kwiaty takie sobie - maleńkie, ledwo widoczne na trzymetrowych łodygach.
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Jacku. Przepięknie prezentują się Twoje rabatki. Zarośnięte, pełne życia i kolorów. Przepiękne ujęcie żółci - tu muszę z przykrością stwierdzić, że poza różami mam jej mało w ogrodzie. Również ujęcie rozchodników z red baronem kapitalne. Co ja będę wymieniać - każde Twoje zdjęcie to mistrzostwo świata, ale jak się ma tak poetycką duszę jak Ty to nie ma się co dziwić. 
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- kogra
- Przyjaciel Forum

Jacku pięknie wszystko jeszcze kwitnie u Ciebie.
Dojrzałe lato masz w ogrodzie i jesieni jeszcze nie widać.
Takie zdjęcia napawają optymizmem.
Dojrzałe lato masz w ogrodzie i jesieni jeszcze nie widać.
Takie zdjęcia napawają optymizmem.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- mariasen

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, zdjęcia optymistyczne, ale te zimowity .... 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku ależ bajeczne widoki....ogarnia czysty zachwyt. Niesamowicie piękny jest schyłek lata.....pełen kolorów, słońca......Mnóstwo kwiatów u Ciebie kwitnie, rabaty pełne barw, wesołe......tylko podziwiać i cieszyć się pięknymi pogodnymi chwilami