Asia
Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
-
Pelasia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wioenne..
Asia
- majs

- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro już mowa o truskawkach,nawożeniu organicznym i grzebaniu w ziemi, to dodam od siebie ze wszystko zależy od rodzaju gleby. Na glebach ciężkich przed posadzeniem truskawek wystarczy przekopać ziemie z obornikiem na głębokość 20 cm na glebach lekkich min 60 cm. Zbyt płytkie przekopanie obornika, kompostu może spowodować wypalenie sadzonek lub ich nadmierny wzrost, mowa tu u przygotowaniu zagonu na jesien pod nowo wysadzane truskawki wiosna. Oprócz ; organiki; sypnąć można troszkę fosforu i potasu. Ilości obornika to +/- 600 kg na 100mkw kompost z ptasiego g.... w ilości 2m.szesc/100mkw
Co do grzebania w ziemi. Najpóźniej możemy wpaść w truskawki z motyka we wrześnio, późniejsze motykowanie może spowodować wymarzniecie roślin. Przy krzakach motykujemy nie głębiej niż 3 cm, głębsze grzebanie spowoduje jak powiedział forumowicz uszkodzenie masy korzeniowej która znajduje się bardzo płytko, a co za tym idzie osłabienie sadzonek zmniejszenie plonu i nawet wypadnięciem roślin.
Ten post mial być pierwszy, ale musiałem Panu Tadeuszowi/
Pozdrawiam
Co do grzebania w ziemi. Najpóźniej możemy wpaść w truskawki z motyka we wrześnio, późniejsze motykowanie może spowodować wymarzniecie roślin. Przy krzakach motykujemy nie głębiej niż 3 cm, głębsze grzebanie spowoduje jak powiedział forumowicz uszkodzenie masy korzeniowej która znajduje się bardzo płytko, a co za tym idzie osłabienie sadzonek zmniejszenie plonu i nawet wypadnięciem roślin.
Ten post mial być pierwszy, ale musiałem Panu Tadeuszowi/
Pozdrawiam
brak polskich znaków
-
Pelasia

- Kontakt:
Powtarzam pytaniePelasia pisze:Jako ,ze w zeszłym roku jesienią ,zasiliłam glebę obornikiem po pieczarkach,zastanawiam się ,kiedy mam znowu powtórzyć nawożenie. Z kolei wiosną ,tego roku,zasiliłam grządkę pod pomidory obornikirm gołębim. I też się zastanawiam ,kiedy (za jaki czas) mam zasilić glebę?
Asia
Asia
To jest pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli ma się pod dostatkiem dobrze rozłożonego obornika można go dawać nawet co roku . Jeżeli są problemy z pozyskaniem trzeba kombinować. Uzupełniać nawożenie kompostem, nawozami zielonymi, nawozami sztucznymi. Oczywiście uwzględnić należy typ gleby. Na glebach piaszczystych, bielicowych, gdzie spalanie materii organicznej i wypłukiwanie składników mineralnych jest szybkie wskazane są duże dawki nawozów lub coroczne nawożenie. Ja stosuję coroczne nawożenie kurzeńcem,bo glebę mam piaszczystą a kłopotów z nabyciem nawozu nie mam. Szczególnie pod pomidory i ogórki. Te rośliny na pewno się nie obrażą jeżeli dostaną obornik co roku. I , żeby nie karmić chwastów stosuję uprawę na redlinach dając nawóz rzędowo bezpośrednio pod rośliny. Jest to najbardziej efektywne nawożenie obornikiem. Przekonałaś się z reszta sama podziwiając uprawiana przez sąsiada na redlinach marchew.Pelasia pisze:Powtarzam pytanie
Pozdrawiam
PS
A mówiąc prosto bez zawiłości. Warzywa uprawiasz co roku. I co roku wynosisz z plonami z działki ileś tam azotu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i innych mikroskładników. Zatem gleba ubożeje co roku o tą ilość, którą wyniesiesz z działki. Nie bądź więc samolubna i daj tej glebie co roku to ,co z niej wyniosłaś.
Dzisiaj właśnie zakupiłem za jedyne 3,50 zł kilogram nasion gorczycy i dolomit i jadę na działkę przygotowywać już poletko pod przyszłoroczne pomidory. Gorczyce po wyrośnięciu ścinam kosiarką , daję na to Fruktus przekopuję pozostawiając w ostrej skibie i na to rozsiewam dolomit. Na wiosnę pójdzie rzędowo kurzeniec no i...sadzonki pomidorów. Paliki odkażam malując je Drewnochronem. Jak ktoś chce skorzystać- licencja za darmo
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- majs

- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Rośliny jak ludzie umierają z głodu, albo z przejedzenia.
Tak jak my potrzebują do życia odpowiedniej ilości składników pokarmowych, żeby nie były głodne, i nie aż tyle żeby się przejadły.
Odpowiednie dawkowanie nawozów, wybór stanowiska, dobry przedplon to ponad polowa sukcesu.
Pozdrawiam.
Tak jak my potrzebują do życia odpowiedniej ilości składników pokarmowych, żeby nie były głodne, i nie aż tyle żeby się przejadły.
Odpowiednie dawkowanie nawozów, wybór stanowiska, dobry przedplon to ponad polowa sukcesu.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Podziwiam Tadeusza48 za skrupulatność w wykonywaniu prac w ogrodzie, ja po prostu rozrzucałem obornik po ziemi i przekopywałem szpadlem. Użycie czasu przeszłego wynika z tego, że już nie stosuję nawożenia obornikiem bo go nie mam, w mojej okolicy już bardzo mało ludzi hoduje zwierzęta. Zamiast obornika daję duże ilości kompostu. Niestety efekt jest widoczny w postaci słabszego wzrostu roślin. Wykonana analiza gleby wykazała duże niedobory azotu ( pomimo poplonów z roślin strączkowych ) i całkiem sporą ilość pozostałych pierwiastków. Wniosek jest taki, że muszę przezwyciężyć swoje lenistwo i załatwić trochę obornika, najlepiej kurzego.
-
Alembik
Ja też przygotowuję w tym roku ziemię pod ogródek. Powstanie wprost na łące. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Czy lepiej przed przetalerzowaniem opryskać chwasty, czy skosić jak trawnik? (większość to trawa)
2. Czy najpierw przerzucić jakimś nawozem/ kompostem a następnie wysiać gorczycę, czy odwrotnie?
3. A może wcale niczym nie nawozić? Wszak rosła tam łąka, więc ziemia pod trawą musi być sama z siebie żyzna i tylko posiać gorczycę?
1. Czy lepiej przed przetalerzowaniem opryskać chwasty, czy skosić jak trawnik? (większość to trawa)
2. Czy najpierw przerzucić jakimś nawozem/ kompostem a następnie wysiać gorczycę, czy odwrotnie?
3. A może wcale niczym nie nawozić? Wszak rosła tam łąka, więc ziemia pod trawą musi być sama z siebie żyzna i tylko posiać gorczycę?
Ad 1.
Lepiej nie zaczynaj od chemii. Skoszenie jest obowiązkowe i jeżeli jest to trawa wykłoszona lub chwasty z nasionami ten pokos trzeba sprzątnąć. Na siano, bądź spalić. Następnie wapno/ kredowe/,glebogryzarka i zaorać . Zabronować i posiać żyto lub wykę ozimą. Na wiosnę skosić żyto, rozrzucić obornik i zaorać. Zabronować pod siew i sadzenie warzyw i ewentualnie dać przedsiewnie saletrę potasową lub siarczan potasu i saletrę amonową .. Jeżeli gleba nie jest kwaśna po skoszeniu trawy nie wapnować lecz rozsiać superfosfat i saletrę amonową pod glebogryzarkę i zaorać.Reszta jak wcześniej.
ad 2. Nie wysiewać gorczycy ,bo będziesz ją musiał przed zimą przyorać i wyciągniesz na wierzch ponownie fragmenty darni. Odpada.
ad. 3 Nie kombinuj. Nie dasz nic to możesz i nic nie zebrać. Ja pamiętam, dostałem działkę na zaoranej łące. Przez pierwsze lata nic nie chciało rosnąć. W glebie musi się wytworzyć odpowiednia flora bakteryjna by zamknąć cykl pokarmowy.
Pozdrawiam
Lepiej nie zaczynaj od chemii. Skoszenie jest obowiązkowe i jeżeli jest to trawa wykłoszona lub chwasty z nasionami ten pokos trzeba sprzątnąć. Na siano, bądź spalić. Następnie wapno/ kredowe/,glebogryzarka i zaorać . Zabronować i posiać żyto lub wykę ozimą. Na wiosnę skosić żyto, rozrzucić obornik i zaorać. Zabronować pod siew i sadzenie warzyw i ewentualnie dać przedsiewnie saletrę potasową lub siarczan potasu i saletrę amonową .. Jeżeli gleba nie jest kwaśna po skoszeniu trawy nie wapnować lecz rozsiać superfosfat i saletrę amonową pod glebogryzarkę i zaorać.Reszta jak wcześniej.
ad 2. Nie wysiewać gorczycy ,bo będziesz ją musiał przed zimą przyorać i wyciągniesz na wierzch ponownie fragmenty darni. Odpada.
ad. 3 Nie kombinuj. Nie dasz nic to możesz i nic nie zebrać. Ja pamiętam, dostałem działkę na zaoranej łące. Przez pierwsze lata nic nie chciało rosnąć. W glebie musi się wytworzyć odpowiednia flora bakteryjna by zamknąć cykl pokarmowy.
Pozdrawiam
Doradźcie proszę co dać do gleby bardzo zasadowej? Baaardzo.Siarczan magnezu?Na jesień , na wiosnę?
Pomocy 
Mówmy konkretnie. Jakie pH ?.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
forumowicz kochany, skala się skończyła na pH metrze....Ostatni kolor jaki pasował to 8 
aniaop
Jeżeli nie jest to efekt przewapnowania to masz glebę o szkielecie kredowym lub o niskiej miąższości na podkładzie ze skały wapiennej lub dolomitu.. Na pewno nie wolno stosować na niej wapnowania. I żadnych nawozów fosforowych typu superfosfatu. Psu na budę.Jeżeli to jest mała powierzchnia jesienią zamiast obornika trzeba dawać kwaśny torf lub siarkę. Na wiosnę przedsiewnie siarczan potasu i siarczan amonu. Trzeba być przygotowanym na systematyczne nawożenie dolistne warzyw mikroelementami i fosforem.
Pozdrawiam
Jeżeli nie jest to efekt przewapnowania to masz glebę o szkielecie kredowym lub o niskiej miąższości na podkładzie ze skały wapiennej lub dolomitu.. Na pewno nie wolno stosować na niej wapnowania. I żadnych nawozów fosforowych typu superfosfatu. Psu na budę.Jeżeli to jest mała powierzchnia jesienią zamiast obornika trzeba dawać kwaśny torf lub siarkę. Na wiosnę przedsiewnie siarczan potasu i siarczan amonu. Trzeba być przygotowanym na systematyczne nawożenie dolistne warzyw mikroelementami i fosforem.
Pozdrawiam
-
11krzych
Mam nieprzepuszczalną glebę, która z czasem siada i robi się twarda jak skała. Powinienem wymieszać ją z gruboziarnistym piachem, ale nie wiem ile by go było trzeba (przypuszczam, że dużo). Jak myślicie, czy w zastępstwie piachu (w celu spulchnienia)mogę zastosować obornik koński z dużą zawartością słomy?
-
Pelasia

- Kontakt:
Ale niech wypowiedzą się fachowcy
Asia