Zielone parapety Maribat... cz.4.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielone parapety Maribat... cz.4.

Post »

Moje Flebodium może maleńką szczepką nie było/ tu ukłony w kierunku Ani- APe ;:180 ;:196 /ale w ciągu roku niezmiernie przyrosło, ostatnio z racji wielkości zmieniłam mu miejsce pobytu, zobaczymy czy to nie wpłynie źle na jego kondycję. Wcześniej mieszkało w łazience, na widnym stanowisku..
Rhipsalis.. tylko porównując fotki z ubiegłego roku można spostrzec jak wiele urosło.. a jeśli dodać, że wiele razy je cięłam.. jest bardzo dzielne ;:63 ;:63

Dzisiaj może odrobinę lata w donicach.. Na żółto.. i na niebiesko..
lato tak szybko umyka, niechaj na fotkach pozostanie..

Jejmość Datura:

Obrazek Obrazek

oraz Ołowniki:

Obrazek Obrazek

................................................................................................w parze z hibiskusem
Obrazek Obrazek

Słonecznego ostatniego dnia wakacji ;:100

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
wszystko moje jest tu:
zapraszam
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martus piękne przypomnienie lata będzie co oglądać podczas długich, zimnych i ciemnych wieczorów jesienno-zimowych
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Nie było mnie tylko przez 2 strony a tu tyle nowości ;:138 I paczucha, i kaktusy, sukulenty, ołowniki, datury, ze nie mozna tego jednorazowo ogarnąc. Muszę po mału delektować się każdą stroną ;:224 wtedy dopiero może napisze cos sensownego ;:180
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Piękne kwiaty i widać, że u ciebie są konkretne przestrzenie, żeby sobie rosły. Moje datury na razie stoją na tacce plastikowej i o ile w ogóle wykiełkują może za dwa lata też będą takie.
Czy twoja datura pachnie? Ostatnio miałam okazję jedną wąchać, zapach powalający.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Kasiu tak jak mówisz, za chwile będziemy wspominać ;:3 ;:3
Agniesiu delektuj się ;:196 Jeszcze troszkę słońca przed nami to i fotek mnóstwo będzie :D
rapunzel przestrzenie powiadasz.. no tak, przestrono jest, mój ogród `produkuje się` dopiero od zeszłego roku.
A roślin tarasowych w donicach kilka mam. Datura.. tak, masz rację , pachnie oszałamiająco, zwłaszcza wieczorem. Na szczęście posadzona kilka kroków od domu, bo ciężko byłoby przewąchać. Moja datura zimowana dopiero dwa razy, młoda jeszcze, ale po każdej zimie dość mocno przycinam.
Twoja z pewnością urośnie :uszy
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Co nieco o daturach wiem, bo miałam kiedyś trzy na balkonie, co roku przycinałam prawie do dołu i zimowałam w zimnym pomieszczeniu. Kwitły wg mnie dość późno, bo dopiero w sierpniu, więc jak wyczytałam w czasopiśmie, żeby przycinać tylko trochę, to badyle były za długie, żeby pod stół wstawić i poszły datury do piwnicy, gdzie zapleśniały i tak skończyła się moja przygoda z daturami, którą postanowiłam w tym roku rozpocząć na nowo i stąd pomysł z wysiewem. :)
Fajne musi być takie zakładanie ogrodu, zazdroszczę, bo ja tylko balkon i trochę zieleni w domu.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

rapunzel pisze:Fajne musi być takie zakładanie ogrodu..
No fakt, to wielka frajda , ale i ogrom pracy.. właśnie w pleckach czuje `produkcję` kolejnej rabaty.. ;:60 ale ile potem zadowolenia ;:170
Na szczęście na balkonie teraz tez można stworzyć oazę zieleni, jest wiele możliwości i roślin do wyboru.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Martusiu, jak wiesz ostatnio rzadko gościłam na FO no i zaowocowało to mnóstwem zaległości. ;:223
Staram się wszystko jakoś teraz ogarnąc, ale niestety brak czasu na dłuższe wpisy i głębsze wczytanie się we wszystkie posty.
Dlatego i przez Twój wątek niestety przeleciałam, jak strzała. Mam nadzieję, że na jesień uda mi się wrócic do tego i owego.
Muszę jednak napisac, że mnóstwo roślin pięknie Ci rośnie, aż miło popatrzec. ;:63
A jeżeli chodzi o hojki to muszę Ci powiedziec, że coś znowu zaczynam podążac podobną ścieżką do Twojej. ;:224
I sama zupełnie nie wiem w którym momencie zaczęłam spoglądac na nie bardziej "pożądliwym" okiem. :;230
A teraz już wiem, że zamieszkają u mnie kolejne. ;:170
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Obok Twojego wątku nie można przejść obojętnie. :)
Dziś zauroczyłaś mnie ślcznymi roślinami rosnącymi na zewnątrz. No i prześlicznymi fotkami. Rewelacja! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Eluś tak to już jakoś na tym FO bywa, że nabywamy nowe chciejstwa.. siedząc po cichutku w domu, bez dostepu do sieci to przecież o istnieniu wielu roślin pojęcia nie mieliśmy.. a teraz? hm :D bywa , że nierzadko rarytaski goszczą na naszych parapetkach ;:170 A jakie to miłe, gdy gość w domu zauważy ''niespotykaną'' jemu dotąd roślinę?! A proszę, my tu mamy silne wsparcie- myślę o zielonym zapleczu i wielu możliwościach zdobywania roślin.
I ja mam tę radość, że posiadam kilka roślin wyjątkowych, nie spotykanych- a jeśli jeszcze idzie z tym w parze łatwość w uprawie? wielka frajda ;:11 Hojeczki powiadasz.. hę, mialabym i ja jeszcze ochotę na kilka, ale chyba odezwał się rozsądek.. A może to się lekko zmieni, jeśli ładnie przetrzymają zimę te, które już mam? Zobaczymy..

Henryku miłe słowa ciepło się czyta ;:170 Mówisz "śliczne roślinki na zewnątrz?" No tak, kilka rośnie :wink: to moja kolejna miłość(a może bzik?) /tylko nie wiem, która na pierwszym miejscu 8-) Tego bzika dzisiaj już w pleckach czuję, a ogród dopiero powstaje.. Na razie to takie .. początki, wiele jeszcze przede mną, marzeń i planów sporo. Ale powolutku, mam nadzieję, po kilka roczków do przodu ;:65
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

Piękne kwiatuszki za oknem rosną a ten hibiskusik ma cudowny kolorek ;:138
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
julita20
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lip 2010, o 16:42

Post »

Ołowniki

Obrazek

Ale cudeńko ;:167
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Ołowniki się okazuje to piękne rośliny i u Ciebie wyjątkowo dorodne , motyli już coraz mniej .
Datury też trochę zabarwiają świat - ale kwiatów coraz mniej - jesień za pasem - niestety :(
Egzemplarze masz pokazowe - piękne i widać kochacie się z wzajemnością. ;:63 ;:63 ;:63 ;:108
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Cieszę się Martuniu ,że flebodium w takie dobre ręce trafiło :tan Jestem bardzo zadowolona,że tymi "blaszanymi"listkami sprawiłam Ci tyle radości,niech Ci rośnie jak najpiękniej :D
Masz tak piękne rośliny,że patrząc na nie aż dech zapiera ;:196
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Ależ piękny ten ołownik.Obsypany kwiatami nieco podobnymi kształtem do floksów :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”