Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bananowiec

Post »

jeśli chodzi o Colocasie to ma niecały rok jeszcze, a jeśli chodzi o moją kolekcje to większość roślin jest z zeszłego bądź tego roku :D więc młodziaki a już tyle wyciągnąłem z nich wzrostu. ten największy Ensete ventricosum maurelii co ma aktualnie koło 2,7m (około gdyż ostatni pomiar na 252cm dokonałem 3 liście temu) kupiłem w Tesko we wrześniu zeszłego roku i oceniałem go wtedy na max 3miesięczną siewkę, po wszystkich zabiegach ratunkowych z poziomu ziemi odbił w grudniu a teraz proszę jak przy szalał (z kaczątka w łabędzia) :wink:
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Także jestem ciekaw odpowiedzi na pytanie KaRo dotyczące ziemi oraz zimowania :D

Ja tam mam jednego bananka Musa.sp , dolne liście troszkę podparzone przez wschodnie okno :evil:
Przy okazji wiecie może jaki to gatunek? Ostatnią zimą zimowałem go w mieszkaniu.
Obrazek
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Amorphophallus pisze: aktualnie udzielam się aktywnie (znaczy się prawie codziennie jak czas pozwala) na dwóch forach a to może się stać trzecim gdyż uradował mnie ruch w wątku który wystarczyło zainicjować małą "iskierką"
No brawo,brawo!
Zapraszamy do aktywności na forum :wit
Ja osobiście bardzo liczę na Wasze doświadczenia.
Mam drugi raz w życiu Musa basjoo i bardzo jestem chłonna wiedzy jak go uprawiać.
Pierwszego uśmierciłam hodując go w mieszkaniu i próbując rozdzielić odrosty.
Teraz jednak nie zamierzam go stracić, dlatego bardzo potrzebuję Waszych informacji jak mam go zimować by wiosną nie płakać po nim ;:14
Otrzymałam go pocztą jako młodą sadzonkę,posadziłam w ogrodzie i rośnie super. ;:138

Obrazek

Obrazek

[
To powiedzcie proszę coś o ziemi w jakiej lubi rosnąć,o nawożeniu- czym,kiedy i ile razy ale przede wszystkim jak go zimować w ogrodzie. ;:180
Skoro Wasze przetrwały tę ostatnią zwariowaną zimę i wiosnę to musicie znać dodkonałe metody ich zabezpieczania :roll: :D

Dziwidło zaskoczyłeś mnie strelicją w ogrodzie...Ona też tam zimuje?
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

luczek95: Twój bananowiec to Musa accuminata ale odmiany nie rozpoznam niestety

KaRo:
Po pierwsze niestety nie jest tak pięknie i jeszcze nic w gruncie nie zimowałem gdyż miałem za mało egzemplarzy żeby ryzykować, ale w tym lub przyszłym roku przejdziemy i do takich testów.
Co do nawożenia: Ja używam nawozu YaraMila garść pod mniejsze, dwie garści pod większe rośliny, z 1/5 garści do małych doniczek i 1/2 garści do dużych donic (30-40L). Nawożę co dwa tygodnie czyli w okolicach 14-16 i 29-2 każdego miesiąca.
Ziemia jest bardzo ważna gdyż gleby ciężkie gliniaste spowodują szybko zgniliznę korzeniową zwłaszcza w chłodniejszych okresach.Z drugiej strony gleba nie może przesychać. najlepszy do naszych celów jest SUBSTRAT TORFOWY (czyli torf odkwaszony i uzupełniony w makro i mikro składniki) ja osobiście używam konkretnej firmy (przy okazji jednej z tańszych) i sprawdza się najlepiej. Tu moje pytanie czy mogę podać nazwę firmy czy złamię regulamin forum?

A tak wygląda aktualnie mój odratowany Ensete ventricosum który kiedyś był największą ozdobą.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Możesz podać nazwę ,to przecież porada.
Twoje banany są tak zaaklimatyzowane w tym ogrodzie,że wyglądają,jakby tam rosły już kilka sezonów.
Nie szkodzi im takie jesienne wykopywanie czy to tez odbędzie się pierwszy raz?
No nic ,będziemy eksperymentować zatem.
Nasz forumowy kolega (Markus),wprawdzie w Niemczech ale uprawia bananowca na działce i mam nadzieję,że podszkoli nas jak to zrobić najbardziej prawidłowo.

Ensete ventricosum jest ślicznie potężny :D
A Ensete maureli tom_mix jest piękniście kolorowy :D
Trudno mi sobie wyobrazić,że mój może urosnąć np. do 3 m.
Ale chciałabym ;:138
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

ależ z wykopywaniem ich to już mam doświadczenie. robię to w trzecim tygodniu września w przypadku mniejszych żeby miały czas się dobrze ukorzenić jeszcze w naturalnym świetle. w przypadku dużych jak ten czerwono listny widoczny na zdjęciach bądź kiedyś ten Ensete v. jak miał 3,5m to jest śledzenie prognozy pogody i jak zapowiadają że noc ma być koło 3-4stopni to znaczy że pora kopać.
małe to nie problem za to z dużymi jest zabawa :D ale później satysfakcja jaka
2008
Obrazek

2009
Obrazek

Obrazek

2010
Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS.Ensete ventricosum maurelii (czerwono listne) rosną nieco szybciej i osiągają większe rozmiary niż zwyczajne Ensete ventricosum

co do podłoża jego cena waha się od 14-16zł za 70L
Obrazek
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Tutaj widzę że masz pasję ;:108 Troszkę roboty przy tym masz co? :;230
A z takim dość radykalnym przycinaniem, to z powodów gabarytów?

Korzystając z obecności speca od bananowców prosiłbym o jakieś rady dot. zimowania w mieszkaniu..
Mam do dyspozycji półki przy południowym oknie, południowy parapet, korytarz z oknem od północnej strony na pierwszym piętrze (więc mogą być przeciągi) oraz piwnicę z małym okienkiem(ale tutaj jeszcze nie wiem jak z temperaturami zimą).
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Luczek tak jest przy tym trochę roboty ale im więcej tym się bardziej ciesze bo oznacza to że jest ich więcej bądź są większe :wink: , czemu był raz tak radykalnie przycięty? testowałem inną metodę zimowania która jak widać po zdjęciach z następnego roku powiodła się równie dobrze jak i wcześniejsze

Musa basjoo i większe Ensete dobrze znoszą zimowanie w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. najlepiej wtedy z grubsza otrząchnąć bryłę korzeniową, ściąć wszystkie liście, wstawić w jakiś karton lub miskę i czekać na wiosnę. ważne: temperatura około 3-8stopni, nie podlewać, pozycja rośliny pionowa (tak jak rosła)

Dla bardziej ambitnych, chcących mieć szybszy start wiosną, lub mających bardziej delikatne odmiany polecam jak najbardziej widny pokój, lecz nie za ciepły około 17stopni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46

Post »

Piszesz żeby ściąć wszystkie liście. Czy najmłodszy liść też masz na myśli?

A co z zimowaniem w średnio jasnej piwnicy w której temp. utrzymuje się na poziomie 7-13 stopni? I ani kropelki przez całą zimę :shock: ?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

tak ściąć wszystkie i nie podlewać ale w niższych temperaturach niż podałeś jakie posiadasz.

może pomyśl o jakimś doświetlaniu i wtedy normalnie w doniczkach trzymaj?
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

Niższej temp nie zapewnię, chyba że -5 :;230 a i doświetlanie odpada, bo mi datury nie zasną :roll:

Ostatnią zimę trzymałem je w przedsionku( tzn basjoo i ensete) gdzie temp wynosi ok 15 stopni. Były w doniczkach i całkiem nieźle przezimowały. Jednak chcę tej zimy się ich stamtąd pozbyć, zajmują dużo cennego miejsca.
Pozdrawiam Tomek
kknd3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2011, o 15:34

Re: Nowy Bananowiec pomocy.

Post »

Dzięki za odpowiedź na pewno skorzystam z rad. ;:138
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

a to mój najmłodszy podopieczny który wykiełkował 26dni temu

Obrazek
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p

Post »

A jak dziecinka się zwie? Widać że dobrze się ma ;:108
Pozdrawiam Tomek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Amorphophallus, Twojego ensete już kiedyś podziwiałem na innym forum. To że jest (ma chwilowo problemy) piękny już pewnie nie raz słyszałeś ;-)

Jak sam przyznałeś próbujesz hodować bananowce z nasion. Jakieś specjalne warunki, miejsca gdzie sie zaopatrujesz? Bo z kiełkowalnością bananowców u mnie było zawsze krucho.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”