Ogródek pod dębami, cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek pod dębami, cz. 3
Wandziu piękne trawki sobie kupiłaś, jestem ciekawa jak będzie zimować ta odmiana Rozplenicy japońskiej bo podobno tylko nieliczne przetrwają nasze zimy. 

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu, masz już sporo trawek i bardzo pasują do Twojego ogrodu. Ukłony dla czcigodnego Czesława.
Rzadko robisz mu portrety a szkoda
Rzadko robisz mu portrety a szkoda
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu,a może jednak wybierzesz się do Rypina na agrę?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Majeczko, podobno rozplenica "Hameln" zimuje u nas bez problemów i dlatego ją kupilam. Ma piękne puchate kłoski.
Wiesiu, specjalnie dla ciebie zdjęcia mojego dębu Czesława, a właściwie tylko jego fragmentów. Nie mam dobrej perspektywy, aby uchwycić go w całej jego pełni. Powolutku zaczyna już zrzucać liście.

Małgosiu, na agrę nie dam rady. Wszystkie weekendy wrześniowe mam już niestety zajęte

Wiesiu, specjalnie dla ciebie zdjęcia mojego dębu Czesława, a właściwie tylko jego fragmentów. Nie mam dobrej perspektywy, aby uchwycić go w całej jego pełni. Powolutku zaczyna już zrzucać liście.

Małgosiu, na agrę nie dam rady. Wszystkie weekendy wrześniowe mam już niestety zajęte

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
COMCIU ,rabata trawiasta bez rozplenic ,to nie rabata.Comcia pisze:No właśnie źle zaplanowałam rabatę trawiastą bo zapomniałam o rosplenicach....

WANDZIU ,piękne trawiaste zakupy . :P

Czy jest jakaś różnica pomiędzy Strictusem ,a Zebrinusem .

- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
Cudowne ostatnie ujęcie, tajemnicze...i romantyczne ;:108Ten obrazek skojarzył mi się z jakimś dworkiem . Ale rozumiem , że to ujęcie z widoczkiem na werandę lub taras
Pozdrawiam Jola.

Pozdrawiam Jola.
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
Wandziu
, piszesz, że Czesła powoli traci liście. Czy wykorzystujesz je jakoś? Słyszałam, że można nimi otulać hortensje na zimę. I też że są dobre na kompost...

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00

Czesław wygląda bardzo majestatycznie

Powiem Ci, że z zachwytem przeglądałam fotki Twoich host !
Piękne okazy

Moje w tym roku strasznie zjedzone i podziurawione

Ja też bardzo lubię zdjęcia, na których widac twój dom. Bardzo podoba mi się projekt i ślicznie wygląda w otoczeniu zieleni. Czesław jest niesamowity! Ile może mieć lat?jola1010 pisze:Cudowne ostatnie ujęcie, tajemnicze...i romantyczne ;:108Ten obrazek skojarzył mi się z jakimś dworkiem . Ale rozumiem , że to ujęcie z widoczkiem na werandę lub taras![]()
Pozdrawiam Jola.
Pięknie kwitnie Ci rozplenica Hameln, ma tyle puchatych kłosków. 
Rośnie na słoneczku? Bo moja - w półcieniu - ma ich niestety tylko kilka...

Rośnie na słoneczku? Bo moja - w półcieniu - ma ich niestety tylko kilka...

- aleksanderk
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Piękne ujęcia ,budzą mój zachwyt ,ale jesieni jeszcze tak bardzo nie widać .Śliczna rozplenica -jakby pokryta sierścią .
.Gęściejsza mogło by uchodzić za ogon jakiegoś sierściucha . No może przesadzam . 

- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Wando, widzę, że zakupy baaardzo udane. Trawy pięknie już rozrośnięte, więc od razu dają efekt. Z tych które pokazałaś to mam tylko rozplenicę Hameln (ale to już wiesz). Mam też Zebrinusa, o którego pytała Jola Graj. Zebrinus i Strictus są bardzo podobne, ale jak na moje oko Strictus jest bardziej wyprostowany, a liście Zebrinusa bardziej się przewieszają. Mam też palczatkę czyli to Schizo... Prerie Blues, tylko moja jest bez nazwy i nie jest niebieskawa, raczej z takimi czerwonymi akcentami, ale to nowy nabytek, nawet jeszcze nie posadzony. Co do miskantów to strasznie zazdroszczę ci tego Africa, podobno pięknie się wybarwia w czerwieni. Chciałam go na wiosnę kupić od forumowego Mariusza, ale niestety nie było go w sklepie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
JoluGraj, zerknij, co na temat Zebrinusa i Strictusa odpowiedziałą igiełka
Jolu1010, masz rację. Jest to widok z zaplecza ogrodu na taras. Tarasu nie pokazuję, bo jeszcze nie został wyłożony płytkami i jest po prostu brzydki.
Działeczko, w tym cały problem, że liście dębu nie nadają się na kompost, gdyż jest w nich dużo garbnika, który spowalnia rozwój roslin. Palimy liśćmi w kominku, zimą i wczesną wiosną.
AgaNet, no więc ja w tym roku nie sypałam niebieskimi granulkami, bo slimaków nie było. Dopiero teraz pojawiły się takie maciupeńkie nie wiadomo skąd. I powoli pojawia się na hostowych liściach ażurek, ale już jesień, więc nie będę niczego sypać.
Izo, dąb Czesław ma już chyba z pięćdziesiątkę. Kiedy się budowaliśmy, był już całkiem spory. W tym roku przyrósł niesamowicie, a to z powodu wyjątkowo deszczowego lata i podniesienia się poziomu wód gruntowych. Zrzuci całe tony liści
Ostrozka, moją rozplenicę posadziłam parę dni temu w półcieniu, bo na słońcu już nie mam miejsca. Nie wiem, jak będzie kwitła po zimie. Mam nadzieję, że obficie.
Olu, rzeczywiście. Mi te puchate kitki rozplenicy także przypominają ogon na przykład wiewiórki. Muszę sobie jeszcze kupić do pary rozplenicę Moudry.
Igiełko, ten miskant Afrika jest rzeczywiście wyjątkowy, Już teraz, gdy go posadziłam, wygląda jak szczere złoto pomiędzy innymi otaczającymi go trawami. Mieszkasz dosyć daleko. Szkoda, bo w tej szkółce do której jeździmy jest ogromny wybór traw i jak sama zauważyłaś, są to od razu duże egzemplarze. Ja kupiłam Afrikę za 15 złotych. Imam jeszcze upatrzone inne odmiany. Przygotowałam miejsce dla najwyższego miskanta, któy dorasta do 2, 5 metra. Chcę go posadzić przy ogrodzeniu zamiast iglaka. W tym miejscu co roku spada sąsiadowi śnieg z dachu i iglak ciągle się załąmuje pod jego ciężarem. A miskantowi nic to nie zaszkodzi, bo będzie pod ziemią i nawet jeśli trawa siępołamie, to z wiosną wybije nowa. Co do Zebrinusa i Strictusa masz pewnie rację. Sama nazwa Strictus wskazuje na to, że jest wyprostowany

Jolu1010, masz rację. Jest to widok z zaplecza ogrodu na taras. Tarasu nie pokazuję, bo jeszcze nie został wyłożony płytkami i jest po prostu brzydki.

Działeczko, w tym cały problem, że liście dębu nie nadają się na kompost, gdyż jest w nich dużo garbnika, który spowalnia rozwój roslin. Palimy liśćmi w kominku, zimą i wczesną wiosną.
AgaNet, no więc ja w tym roku nie sypałam niebieskimi granulkami, bo slimaków nie było. Dopiero teraz pojawiły się takie maciupeńkie nie wiadomo skąd. I powoli pojawia się na hostowych liściach ażurek, ale już jesień, więc nie będę niczego sypać.
Izo, dąb Czesław ma już chyba z pięćdziesiątkę. Kiedy się budowaliśmy, był już całkiem spory. W tym roku przyrósł niesamowicie, a to z powodu wyjątkowo deszczowego lata i podniesienia się poziomu wód gruntowych. Zrzuci całe tony liści

Ostrozka, moją rozplenicę posadziłam parę dni temu w półcieniu, bo na słońcu już nie mam miejsca. Nie wiem, jak będzie kwitła po zimie. Mam nadzieję, że obficie.
Olu, rzeczywiście. Mi te puchate kitki rozplenicy także przypominają ogon na przykład wiewiórki. Muszę sobie jeszcze kupić do pary rozplenicę Moudry.
Igiełko, ten miskant Afrika jest rzeczywiście wyjątkowy, Już teraz, gdy go posadziłam, wygląda jak szczere złoto pomiędzy innymi otaczającymi go trawami. Mieszkasz dosyć daleko. Szkoda, bo w tej szkółce do której jeździmy jest ogromny wybór traw i jak sama zauważyłaś, są to od razu duże egzemplarze. Ja kupiłam Afrikę za 15 złotych. Imam jeszcze upatrzone inne odmiany. Przygotowałam miejsce dla najwyższego miskanta, któy dorasta do 2, 5 metra. Chcę go posadzić przy ogrodzeniu zamiast iglaka. W tym miejscu co roku spada sąsiadowi śnieg z dachu i iglak ciągle się załąmuje pod jego ciężarem. A miskantowi nic to nie zaszkodzi, bo będzie pod ziemią i nawet jeśli trawa siępołamie, to z wiosną wybije nowa. Co do Zebrinusa i Strictusa masz pewnie rację. Sama nazwa Strictus wskazuje na to, że jest wyprostowany

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Dąb o imieniu Czesław nie jest jedynym na naszej działce, choć niewątpliwie jest najmocarniejszym i najstarszym. Blisko domu rośnie drugi spory dąb, bezimienny. Z tyłu natomiast mamy dwa młodziaki, które nie są rozłożyste, lecz rosną raczej w górę i podglądają, co dzieje się u sąsiadów.
Pod dębem "przydomowym" założyłam rabatę z host, liliowców i żurawek. Panuje tutaj świetlisty półcień i rośliny czują się bardzo dobrze. Tymczasowo znalazła się tutaj też skrzynka z begoniami, która zwykle stoi na tarasie. Pod parasolem dębowej korony stoi ława piwna i leżaczki.
Na zdjęciu widać, jak dwa duże dęby podają sobie na niebie silne ramiona, jakby tęskno im było do braterskiego uścisku.

Korzystając z pięknej słonecznej pogody, posadziłam dzisiaj do gruntu dwa miskanty, z lewej, za dzbankiem, rośnie już sobie srebrna "Sirene", a z prawej złota Afrika w towarzystwie irysów. W promieniachc słonecznych jest po prostu złocista.

Pod dębem "przydomowym" założyłam rabatę z host, liliowców i żurawek. Panuje tutaj świetlisty półcień i rośliny czują się bardzo dobrze. Tymczasowo znalazła się tutaj też skrzynka z begoniami, która zwykle stoi na tarasie. Pod parasolem dębowej korony stoi ława piwna i leżaczki.

Na zdjęciu widać, jak dwa duże dęby podają sobie na niebie silne ramiona, jakby tęskno im było do braterskiego uścisku.

Korzystając z pięknej słonecznej pogody, posadziłam dzisiaj do gruntu dwa miskanty, z lewej, za dzbankiem, rośnie już sobie srebrna "Sirene", a z prawej złota Afrika w towarzystwie irysów. W promieniachc słonecznych jest po prostu złocista.

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Wandziu, piękna kolekcja traw
zapowiadają się ciekawe zmiany w Twoim ogrodzie.
Mnie jednak najbardziej urzekają hosty ,a jest u Ciebie na co popatrzeć

Mnie jednak najbardziej urzekają hosty ,a jest u Ciebie na co popatrzeć