Ogród zwkwiat
- roza333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny zachód słońca. Jak tam liliowce trzymają się przy tych upałach??
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Zosiu
Masz bardzo ciekawy ogród z przyjemnością odbyłem po nim spacer.Cieszę się,że poznałem tak sympatyczną ogrodniczkę.Przede wszystkim Masz bardzo dużo zieleni co zbliża Twój ogród do naszego,kwiaty piękne,których nazw nie potrafię wymienić,po prostu nie mam do tego talentu.Szkoda,że nasze ogrody dzieli tak znaczna odległość.
Pozdrowienia Edward
Masz bardzo ciekawy ogród z przyjemnością odbyłem po nim spacer.Cieszę się,że poznałem tak sympatyczną ogrodniczkę.Przede wszystkim Masz bardzo dużo zieleni co zbliża Twój ogród do naszego,kwiaty piękne,których nazw nie potrafię wymienić,po prostu nie mam do tego talentu.Szkoda,że nasze ogrody dzieli tak znaczna odległość.
Pozdrowienia Edward

- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
Już widzę, że powinnam wprowadzić do siebie drewniane kratki, bo bardzo ładnie urozmaicają ogród,
podpisuję sie pod tym i tak zrobię
figę to pewnie na zimę zabierasz do domu ?
Zosia
podpisuję sie pod tym i tak zrobię
figę to pewnie na zimę zabierasz do domu ?
Zosia

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
roza 333, dziękuję za odwiedziny
Ewo, liliowce mają się dobrze, poniżej zdjęcie głównych bohaterów i scena na której będą rosły;

Rabata będzie przygotowana i liliowce posadzone w następnym tygodniu. Na razie wypuściły po 1 młodym listku.
Edwardzie, bardzo Ci dziękuję za wizytę w moim ogrodzie. Ciągle żałuję, że nie mogłam go uprawiać z 10 lat wcześniej
chociaż się urodziłam w tym miejscu. A odległość w dzisiejszych czasach już tak nie doskwiera jak onegdaj bywało. Zapraszam do mojego ogrodu codziennie i staram się dodawać po parę nowych zdjęć.

Zosiu, dziękuję za wizytę w mych skromnych progach, figa rośnie w gruncie już 3 lub 4 lata dokładnie nie pamiętam, na zimę zabezpieczam podstawę krzewu usypując kopczyk,tak jak przy różach, tyko jeszcze wyższy maksymalnie ile uda mi się usypać.
Wszystkie pędy z nad kopczyka przemarzają. Ale na wiosnę odbijają całkiem nowe pędy i przez 1 sezon tak potrafią wyrosnąć.
Na wiosnę porobię zdjęcia ponieważ dotąd tego nie robiłam.
Ewo, liliowce mają się dobrze, poniżej zdjęcie głównych bohaterów i scena na której będą rosły;

Rabata będzie przygotowana i liliowce posadzone w następnym tygodniu. Na razie wypuściły po 1 młodym listku.
Edwardzie, bardzo Ci dziękuję za wizytę w moim ogrodzie. Ciągle żałuję, że nie mogłam go uprawiać z 10 lat wcześniej
chociaż się urodziłam w tym miejscu. A odległość w dzisiejszych czasach już tak nie doskwiera jak onegdaj bywało. Zapraszam do mojego ogrodu codziennie i staram się dodawać po parę nowych zdjęć.

Zosiu, dziękuję za wizytę w mych skromnych progach, figa rośnie w gruncie już 3 lub 4 lata dokładnie nie pamiętam, na zimę zabezpieczam podstawę krzewu usypując kopczyk,tak jak przy różach, tyko jeszcze wyższy maksymalnie ile uda mi się usypać.
Wszystkie pędy z nad kopczyka przemarzają. Ale na wiosnę odbijają całkiem nowe pędy i przez 1 sezon tak potrafią wyrosnąć.
Na wiosnę porobię zdjęcia ponieważ dotąd tego nie robiłam.
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zosiu, ale zjawiskowa rabata będzie z liliowcami...
- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
Już widzę, że będzie piękna. Martwiłam się bo takie upały były jak wysłałam te sadzonki. Ale widzę, że dobrze się mają. Pozdrawiam i życzę obfitego kwitnienia w przyszłym roku, ja będę do ciebie zaglądać.
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Zosiu!
My również po założeniu ogrodu mówiliśmy szkoda,że tego nie zrobiliśmy wcześniej a dopiero po przejściu na emeryturę.Ale zawsze tak jest to dobre odkrywa się póżno.Faktycznie teraz odległość to drugorzędna sprawa jest tylko jeden problem,nasze lenistwo przed podróżami,których ja nie cierpię.Podoba mi się u Cibie to,że pokazujesz swój ogród i jego otoczenie w szerokiej perspektywie a nie tylko same kwiaty z bliska.Piękno to cały ogród,którego kwiaty i krzewy są tylko ozdobą a nie odwrotnie.
Pozdrowienia Edward
My również po założeniu ogrodu mówiliśmy szkoda,że tego nie zrobiliśmy wcześniej a dopiero po przejściu na emeryturę.Ale zawsze tak jest to dobre odkrywa się póżno.Faktycznie teraz odległość to drugorzędna sprawa jest tylko jeden problem,nasze lenistwo przed podróżami,których ja nie cierpię.Podoba mi się u Cibie to,że pokazujesz swój ogród i jego otoczenie w szerokiej perspektywie a nie tylko same kwiaty z bliska.Piękno to cały ogród,którego kwiaty i krzewy są tylko ozdobą a nie odwrotnie.
Pozdrowienia Edward

- zwkwiat
Mariola, ona będzie ładna może jak zakwitną.
Ewo, może mi podpowiesz co dosadzić między liliowcami, aby wiosną i we wrześniu coś jeszcze na tej rabacie kwitło; jest tam krzewuszka kwitnąca na różowo w odcieniu białym i ketmia syryjska, która kwitnie obecnie w kolorze ciemnego różu.
Czytałam, że absolutnie nie mogą to być tulipany.
Edwardzie, ale zajęcie na emeryturę mamy wspaniałe. Pozdrowienia dla żony.
Dzisiaj sadziłam zakupione rośliny;

Ewo, może mi podpowiesz co dosadzić między liliowcami, aby wiosną i we wrześniu coś jeszcze na tej rabacie kwitło; jest tam krzewuszka kwitnąca na różowo w odcieniu białym i ketmia syryjska, która kwitnie obecnie w kolorze ciemnego różu.
Czytałam, że absolutnie nie mogą to być tulipany.
Edwardzie, ale zajęcie na emeryturę mamy wspaniałe. Pozdrowienia dla żony.
Dzisiaj sadziłam zakupione rośliny;

Trafiłam do Ciebie całkiem przypadkiem a zostałam oglądając przeszło godzinę:)
Widać ile wysiłku i pracy włożyłaś w ogród. Ja dość mocno ostatnio obserwuję czyjeś dokonania, sama jestem na etapie - zyskałam już parę doświadczeń uprawiając ten sezon działki dzierżawione (nie miałam żadnej w tym roku trafiły się dwie), a za mc chcę kupić, mam wypatrzoną. Więc będę miała swoją 1 własną, i 1 dzierżawić będę tę która jest blisko domu. Na niej będą truskawki, przechowalnia dla kwiatów, a na bank zasieję od Patkazy nasionka malwy na herbatkę. Pewnie będzie miejsce na fasolkę czy ogórki, jeszcze nie wiem. Ale działka ta co chcę kupić to co prawda na RODzie, ale taka która mi się podoba. Oczywiście nie mogę się doczekać wprowadzania zmian
Widać ile wysiłku i pracy włożyłaś w ogród. Ja dość mocno ostatnio obserwuję czyjeś dokonania, sama jestem na etapie - zyskałam już parę doświadczeń uprawiając ten sezon działki dzierżawione (nie miałam żadnej w tym roku trafiły się dwie), a za mc chcę kupić, mam wypatrzoną. Więc będę miała swoją 1 własną, i 1 dzierżawić będę tę która jest blisko domu. Na niej będą truskawki, przechowalnia dla kwiatów, a na bank zasieję od Patkazy nasionka malwy na herbatkę. Pewnie będzie miejsce na fasolkę czy ogórki, jeszcze nie wiem. Ale działka ta co chcę kupić to co prawda na RODzie, ale taka która mi się podoba. Oczywiście nie mogę się doczekać wprowadzania zmian

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Zosiu dziękuję Ci bardzo za szczegółowy opis ukorzeniania berberysów. Może się pokuszę w przeszłym roku tylko najpierw muszę sobie kupić taki którego chcę sadzonkować a potrzebuję aż 40 szt takich sadzonek.zwkwiat pisze:Majka w tym sezonie spróbowałam ukorzenić bukszpany -sadzonki pobiera się w lutym, po wiosennym przycięciu lawendy pędy ukorzeniłam wyszło super / z nasion miałam kłopoty/, derenie - też po wiosennym przycięciu wszystkie pędy włożyłam do wiadra z wodą i wstawiłam w krzew leszczyny. I o nich zapomniałam. Na początku sierpnia odkryłam tam pięknie ukorzenione sadzonki z młodymi pędami. Posadziłam je ostrożnie do donic i mam nadzieję że w następnym roku będą gotowe do posadzenia na miejsce stałe.
Mam zamiar spróbować ukorzenić berberysy. Nie pytaj jaka odmiana bo nie wiem. Kolor liści zielony, bordo, czerwony - pokrój rozłożysty. W sobotę kupiłam 1 szt. berberys kolumnowy. Te 3 pierwsze są już ładnie rozrośnięte. Będzie można pobrać sadzonki.
Wg poradnika Denisa Retournarda pt "Rozmnażanie 250 roślin przez sadzonki" Berbrris vulgaris sadzonkować VI do IX. Pobrać sadzonki 6 - 10 cm we IX z pędów zimozielonych zdrewniałych usunąć liście, pozostawiając 2 ostatnie pary, i kolce, nie niszcząc oczek, do ukorzeniacza i do inspektu do mieszaniny torfu i piasku.Przesadzić w kwietniu do tej samej mieszanki wzbogaconej w połowie ziemią ogrodową.
Natomiast u gatunków zrzucających liście na zimę pobierać sadzonki zielne w VI i postępować w ten sam sposób.
Autor pisze, że proces dosyć trudny. Spróbujmy zobaczymy.
Rabata z liliowcami będzie wyglądała super, a dlaczego nie mogą być tulipany z liliowcami bo o czymś takim nie słyszałam.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Witaj Zosiu
Widzę, ze zakupy roślinne wciąż w toku
mnóstwo liliowców, żurawek i innych piękności....ależ ogródek buchnie kolorami w przyszłym roku
Tak sobie tylko myślę, że moze liliowcom będzie troszkę za ciasno jak się rozrosną, zrób większe przerwy między odmianami
Prześliczne , ukwiecone hibiskusy

Widzę, ze zakupy roślinne wciąż w toku

Tak sobie tylko myślę, że moze liliowcom będzie troszkę za ciasno jak się rozrosną, zrób większe przerwy między odmianami

Prześliczne , ukwiecone hibiskusy

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zosiu witaj.
Masz piękny ogród, chociaż już Ci to mówiłam. Otoczenie także wspaniałe, takie bezkresne łąki nad rzeką.
Szkoda, że potrafi być groźna.
Piękne rośline zakupy, dużo liliowców i żurawek kupiłaś, a takie zielone na ostatniej fotce, to jakie to roślinki?
Bardzo lubię oglądać forumkowe zakupy, gdyż u mnie z miejscem na nie krucho, niestety.

Masz piękny ogród, chociaż już Ci to mówiłam. Otoczenie także wspaniałe, takie bezkresne łąki nad rzeką.
Szkoda, że potrafi być groźna.
Piękne rośline zakupy, dużo liliowców i żurawek kupiłaś, a takie zielone na ostatniej fotce, to jakie to roślinki?
Bardzo lubię oglądać forumkowe zakupy, gdyż u mnie z miejscem na nie krucho, niestety.

Zosiu , pięknie tu u Ciebie - cieszę się , że zajrzałam i mogłam podziwiać efekty Twojej pracy . Znalazłam takie miejsca , które chciałabym mieć na swojej działce . . . Podziwiam ! Będę odwiedzać Twój ogród i podpatrywać jak rośnie 

- zwkwiat
Moi drodzy jest już bardzo późno. Właśnie skończyłam wypieki na niedzielny Męża Jubileusz. Odpowiem wszystkim bez wyjątku ale w poniedziałek. Dobranoc.