Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.

Post »

U mnie rosną na czarnej agrowłókninę od ładnych paru lat i naprawę im to służy.
Nie zauważyłem żeby temperatura się podniosła (ale tu zaznaczę że preferuje krótkie tunele tzn 20m)
W tunelu jest mniej wilgoci , a gleba moim subiektywnym zdaniem ma lepsze stosunki wodne . Pomimo upałów i braku jakiegokolwiek cieniowania , pomidory nigdy nie więdły.
tutaj tez małe zastrzeżenie , pomidory sadzę w połowie kwietnia więc w najwyższe upały ziemia jest już zacieniona trochę od pomidorów , nie umiem powiedzieć jak się to zachowuje przy nasadzeniach na zbiór jesienny , ale Ekopom tak sadzi więc tez musi być ok :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
dorot
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2010, o 08:48

Post »

Dzięki za informacje ja mam tunel 7x 30 i w tym roku miałam bez włókniny. Mocno się namęczyłam z chwastami. W przyszłym roku w takim razie dam włókninę będę miała łatwiej. A pomidorki mam cudne...
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam w swoim foliaczku pierwszy rok czarną agrowłókninę, i muszę powiedzieć, ze jest rewelacyjna, dużo mniej roboty. Włóknina wyeliminowała chwasty prawie do zera. Polecam wszystkim. :heja
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Kasencja

Post »

jarson64 pisze:Mam w swoim foliaczku pierwszy rok czarną agrowłókninę, i muszę powiedzieć, ze jest rewelacyjna, dużo mniej roboty. Włóknina wyeliminowała chwasty prawie do zera. Polecam wszystkim. :heja
U mnie w namiocie nie mam czarnej agrowłókniny, a chwasty wyeliminowałam prawie do zera :D . Tak intensywnie nad nimi pracowałam, że od półtora miesiąca nie rosną w ogóle i się nudzę :lol: , autentycznie.

Obrazek
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Kasencja pisze:Tak intensywnie nad nimi pracowałam, że od półtora miesiąca nie rosną w ogóle i się nudzę
Kasiu zwana Kasencją , zapraszam do mnie , na pewno nie będziesz się nudzić :D , albo nie będziemy :;230 , a póki co to może zacznij myc okna w tym tunelu, tam na końcu :) jak zdążę to Cui pomogę :)

A tak na poważnie to jestem pod wrażeniem Twojego namiotu :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29

Post »

Obrazek Obrazek

Konstrukcja zadaszenia otwarta z 3 stron.
Odpowiedź dla ANKHA
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Baca, namiot 3x3 jednak się nie sprawdził, dwa razy go łamało, zbyt do latawca konstrukcja była podobna - chociaż pomidory najbardziej mokrą porę przetrwały pod daszkiem i owocowały super, choroby tez były z dużym opóźnieniem.
W tym roku bez zadaszenia (nie miałam już ochoty walczyć z wiatrem), ale twoje rozwiązanie mi się podoba... ciekawe, co na zbudowanie takowej powie mój domowy konstruktor (mąż).

Czy konstrukcja taka, jak opisywałeś na początku?
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
11krzych

Post »

Ta wiata bacy wygląda nieźle. Chyba sobie zrobię coś takiego na początek, a w następnych latach jakiś tunel czy szklarenkę.
Jakie są te rurki plastikowe (PCV, PE, do wody, do kanalizacji)? Gdzie kupowałeś takie długie odcinki ( ja widziałem max 2,5m)? Jaka wtedy była kasa za metr bieżący?

Pozdr:)
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29

Post »

Ciesze się że moje informacje są Wam przydatne.Moje uwagi co do upraw pod osłonami;osłony zamknięte-od 10 lipca podlewać raz na 4 dni i tylko moczyć ziemie,do około 20 sierpnia.W okresach wysokiej wilgotności powietrza otwierać wietrzniki po przeciwnej stronie wiatru.Uwagi podlewania dotyczą również osłon otwartych.Stosując się do moich uwag,zbyteczne są opryski.Ja w tym roku uprawiałem pomidory bez zmianowania i mam piękny zbiór około 200kg z pow.36metr2.Nie stosuję zmianowania ziemi do uprawy.Pozdrawiam BACA.
Kasencja

Post »

Pomidory w namiocie foliowym dzielnie się trzymają.

Co prawda kilka krzaków wczoraj usunęłam, ale cała reszta jeszcze daje rady :D .

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu - ile Ty masz odmian w tym sezonie, ciągle coś nowego :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
11krzych

Post »

Kasiu - ta siatka pod folią to świetny pomysł. Zastosuję jak będę stawiał foliak. Druciana czy plastik?
mazurzak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2011, o 08:44

Post »

A, że tak zapytam wprost, po co ta siatka ? :shock:
Mazurzak
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

11krzych pisze: Druciana czy plastik?
Pozornie taka siatka przedłuża żywotność folii, bo jest ona/ folia/ bardziej stabilna na wietrze i nie jest nadmiernie rozciągana na elementach konstrukcji tunelu. Ale siatka- czy to metalowa czy plastikowa- kumuluje ciepło mając ciemny kolor i powoduje przegrzewanie folii na styku z siatką. W sumie wątpię by ostateczny efekt był korzystny dla żywotności folii.

Pozdrawiam
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Potwierdzam słowa forumowicz,stwierdziłem to u siebie :wit.
Pozdrawiam Marian
------------------
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”