Teraz ja - treissi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wstawiam zdjęcia moich szczepeczek - ciaśniutko się zrobiło na parapecie - a one nie puszczają korzonków. Wczoraj mnie pokusiło i troszkę pomieszałam w nich. Zajrzałam do hibiscusów i nic, ale przynajmniej nie schną - to chyba dobrze. Wstawiłam je też pod szklaną kulkę - zamiast foliowej torebki. Do ziemi i pod kulkę wstawiłam też zroslichę, benjaminka i kawałki difenbachi. Tak na próbę czy coś z nich wyjdzie. Cissusy zaczęły puszczać tylko korzonki. A co myslicie o bluszczyku - może jego też do ziemi i pod szkło lepiej by było?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A poza tym jeden skrzydłokwiat będzie kwitł
Obrazek

Nieznanemu z nazwy kwiatkowi ukradłam maluszka
Obrazek

No i mam pytanko co do difenbachi ... coś jej wyrasta ale to chyba nie jest listek - co myślicie?
Obrazek

A tu roślinki od Ilonki:
Niestety dracena nienajlepiej się czuje i difenbachia :( I pytanie do Przemka o doniczkę dla gruboszka - może być taka?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Dzisiaj przyszły mi szczepki scindapsusa od Narine. Wsadziłam je prosto do ziemi razem z tymi, które podkradłam teściowej. Myślicie, że się tak przyjmią? A może nakryć je szkłem?
Obrazek

Mirta zrzuca listki :( Wiecie może czym to może być spowodowane? mam nadzieję, że to zmiana otoczenia :?
Obrazek

Zobaczcie jak ładnie rozrósł się hibiscus - ma malutkie pączuszki :D
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Bluszczyk dałabym tak jak mówisz. Może roślinki mają za zimno? Kiedy ścinałam difcie dla Ciebie ściałam całą -moja już puszcza korzonki, ale pinek ugnił (wstawiony do wody z węglem). Twoja diffcia chyba będzie kwitła???
Sanderiana nie zmarzła Ci albo nie przeschła? Moja z tego samego cięcia wygląda tak: Obrazek
A może difcie potraktuj ukorzeniaczem? Choć zobacz na tą: Obrazek
Miałam nadzieję, że będą Ci cieszyły a nie sprawiały kłopoty :cry:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko no właśnie mojej difci też zaczyna chyba gnić ogonek :( Kurcze mam nadzieję, że niebawem jednak puści korzonki - strasznie mi na niej zależy :(

A co do dużej difci to tak mi się właśnie wydaję, że to może być kwiat. Ale nigdy nie widziałam kwitnącej difci, wiec nie jestem pewna. W każdym bądź razie nie wygląda mi to na liska :D
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zastanawiam się czy Twoja szczepka difenbachii nie jest czasami zbyt krótko przycięta i czy się ukorzeni ale na wszelki wypadek zmieniaj jej co 4 dni wodę na świeżą i nie dawaj węgla do wody, dracena jest zalana, a co do dużej difenbachii jeśli otoczka tego co wyrasta jest biała to jest to jeden z wyrastających kwiatostanów(powinny być trzy lub cztery czasami), epipremium(scindapsusa) włóż do wody w ziemi trudniej się ukorzenia. :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku możliwe, że szczepka jest za krótka - była dłuższa ale podczas podróży złamała sie i musiałam obciąć. Wodę zmieniam. Dracena zalana? O kurcze a podlewałam ją tylko raz.
No to chyba difenbachioa bedzie kwitła bo to jest takie białawo - zielonkawe :lol:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

Dracena musiała być zalana zanim do Ciebie dotarła takie objawy wychodzą dopiero po dwóch, trzech tygodniach nawet do miesiąca a jak jeszcze Ty ja podlałaś to jej dołożyłaś. Wyjmij ją z doniczki i obejrzyj korzenie jeśli będą zgniłe zostaje odmłodzenie jako szybki ratunek dla rośliny. Pokazuj rozwój kwiatostanu difci. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Treissi, a o którą dracenkę chodzi? Jeśli tą ode mnie, siłą rzeczy nie może być przelana - hihi bo szła do Ciebie prosto z wody - z ukorzeniania. Nie odłamały się jej korzonki w transporcie?
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko właśnie o tą od Ciebie, więc nie może być przelana :D Może ta podróż jej dokuczyła. Korzonki jej się nie odłamały.

A rozwój difci oczywiście, że będę pokazywać. Wczoraj zajrzałam, obejrzałam i chyba pojawiają się jeszcze 2 takie "pączki".
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

W takim razie jeśli nie była zalana jest to zbytnie wyziębienie rośliny ale powinna dojść do siebie. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, mi się marzy kącik difenbachiowy, ale na razie mam tą jedną i ona nie kwitnie -może za często ją odmładzam - muszę jej znaleźć miejsce, gdzie będzie mogła w górę lecieć. Nie martw się, jeśli będzie trzeba takie sadzoneczki będę Ci mogła dosłać jeszcze, jak zrobi się cieplej - bo moje szaleją :D
Nie mogę się doczekać na kwiaty Twojej difci :D
U mnie hibiskus strajk ogłosił i rzuca pączkami na prawo i lewo :twisted:
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Ty Anoli wiesz,co mi się znowu przydażyło?Była w Obi wieeelka i piękna difcia ...z ponad 70 na 18 przeceniona...zaczęłam oglądac,sprawdzac ziemię...przeceniona była bo jeden z 3 pędów nie miał czubka.Podeszła do mnie jakaś baba i mi powiedziala,że difcia,jak czubek ma złamany,to już nic z niej nie będzie(ja wiem,że będzie,bo sama tak ciacham swoim czubki...).
Odłożyłam kwiatka na półkę,bo jeszcze cos chciałam zobaczyc,a on ciężki był...potem wracam,patrzę :shock: difci nie maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
Zła poszłam do kasy...stanęłam za panią,która mi życzliwie difcię odradzała...patrzę, :shock: a ta baba moją difcię trzyma!!! :twisted: :twisted: No i jędza pasudna,kupiła-mam nadzieję,że to czyta i się wstydzi!!!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OOOO! A widzisz ja, jak już coś wypatrzę to nie odstawiam na półkę, a nawet koszyka nie zostawiam bez opieki...Kiedyś mi z koszyka "promocyjną palmę" zwineli :?
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

Draństwo!!!
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko bo chyba nie każda difenbachia kwitnie :) Za niedługo wyślę ci szczapkę difci, ale niestety tej, która nie kwitnie :(
Mój hibiscus też zrzucił jeden pączuszek, ale 2 zostały. Tylko jakoś marnie rosną - tak pomału.
I skrętnik mi jakoś jeszcze nie kwitnie... :roll:
No Antosiu to niezłe przeżycie. Ale to jest tak jak mówi Ilonka, jak się weźmie to nie trzeba spuszczać z oczu :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech hibiskusek Ci dzielnie zakwitnie, ostatnio lubię się upajać widokiem ich kwiatów. :D :D :D Widzisz nas ta pogoda zniechęca, to i roślinkom się nic nie chce :wink: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”