Nowy ogród Jacka 2010/11
- bavaria
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 mar 2011, o 16:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Jacku masz śliczny ogródek ,nie mam tak dużo miejsca jak Ty ale również starałem się wykorzystać mój mały skrawek ziemi w uroczym klimacie . Zapraszam do siebie a zdjęcia znajdziesz również na forum pod: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14 każda sugestia będzie mile widziana 

- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja nigdy nie miałam w ogrodzie przypołudników. Muszę w następnym roku pomyśleć o nich na słoneczko. Powinny u mnie dobrze się czuć. Cynie za duże mi porosły, zaczęły się już pokładać, złapały rdzę i wczoraj je likwidowałam, chociaż miały jeszcze sporo pączków. Brzydko już wyglądały.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Siberio, bardzo proszę
Narcyzów nie trzeba wykopywać co roku. Wystarczy raz na 3-4 lata. Chociaż ja dużo cebulek, tych co "nie trzeba" wykopuję, bo raz, że mi podgniwają, a dwa, że ogród nieustabilizowany i ciągłe przetasowania w nasadzeniach. Gazanie czy inne jednoroczne idealnie zapełnią puste miejsca po narcyzach
Kogra, powodzenia
Chatte, człowiek czasem coś napisze, zanim pomyśli
Piasek u mnie niezbędny ale do drenażu, rozluźnianiu gleby, budowy ścieżek, ale na rabatach lubię mieć swoją dobrą ziemię
Bavario, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa
Ada.kj, polecam przypołudniki, jeśli masz słoneczne i suche miejsca. W przeciwieństwie do cynii są zadarniające i bezproblemowe. U mnie niestety w tym roku kiepskie ale w przyszłym na pewno znów pobawię się z nimi

Kogra, powodzenia

Chatte, człowiek czasem coś napisze, zanim pomyśli

Bavario, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Ada.kj, polecam przypołudniki, jeśli masz słoneczne i suche miejsca. W przeciwieństwie do cynii są zadarniające i bezproblemowe. U mnie niestety w tym roku kiepskie ale w przyszłym na pewno znów pobawię się z nimi

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Za póżno przeczytałam i już przesadziłam...może mu to nie zaszkodzi.Mój ma jeszcze mały korzonek,więc go nie uszkodziłam podczas przeprowadzki.JacekP pisze:Fragola, może przesadzenie przegorzanu będzie wskazane, choć ja bym dał mu czas. Moje też w pierwszym roku miały tylko po dwa listki. I nie lubi przesadzania, bo ma długi korzeń palowy.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Cudne te dzielżany Jacku
Trzeba będzie pomyśleć o zasileniu rabat nimi-są takie radosne

Trzeba będzie pomyśleć o zasileniu rabat nimi-są takie radosne
- JacekP
Fragola, to jak ostrożnie przesadziłaś przegorzana - będzie dobrze
Ja też go już przesadzałem i co prawda chorował jeden sezon ale na drugi już kwitł
Witaj Evluk
Polecam dzielżany są piękne o tej porze roku
Wrócę do bieli. Dużo kwiatów kwitnie teraz w tym kolorze:
straciłem zimą tego cudownego zawilca ale udało mi się z powrotem go zdobyć
Dzięki Geniu

a ten powtarza kwitnienie

zapach i elegancja - tak krótko określiłbym tę trojeść. Dziś przesadzałem jej gatunek, bo niknęła w oczach i zastanawiam się, co było przyczyną - nadmiar wody? kwaśna gleba?

przetacznikowiec kwitnie pierwszy raz więc mam powody do radości

i ciekawostka - roślina przywieziona z Afryki ładnie kwitnie. Domyślam się, że to niecierpek ale może ktoś wie coś więcej

Witaj Evluk

Wrócę do bieli. Dużo kwiatów kwitnie teraz w tym kolorze:
straciłem zimą tego cudownego zawilca ale udało mi się z powrotem go zdobyć

a ten powtarza kwitnienie

zapach i elegancja - tak krótko określiłbym tę trojeść. Dziś przesadzałem jej gatunek, bo niknęła w oczach i zastanawiam się, co było przyczyną - nadmiar wody? kwaśna gleba?

przetacznikowiec kwitnie pierwszy raz więc mam powody do radości

i ciekawostka - roślina przywieziona z Afryki ładnie kwitnie. Domyślam się, że to niecierpek ale może ktoś wie coś więcej

Jacku, białe kwiaty, oprócz tego, że subtelne i eleganckie, tchną jeszcze jakimś takim spokojem...
Na pewno nie może ich zabraknąć w żadnym ogrodzie, choćby po to aby uspokoić zbyt wyraziste barwy :P
Ja już pełną parą zabieram się od dzisiaj za typowo jesienne prace - zaplanowałam sobie odmłodzenie wielkich krzaczorków piwonii.
Miłego dnia
Na pewno nie może ich zabraknąć w żadnym ogrodzie, choćby po to aby uspokoić zbyt wyraziste barwy :P
Ja już pełną parą zabieram się od dzisiaj za typowo jesienne prace - zaplanowałam sobie odmłodzenie wielkich krzaczorków piwonii.
Miłego dnia

Ja swoje narcyzy wykopuję niechcący
i coraz ich mniej w związku z tym.
Też ciągle zakładam ogród

Też ciągle zakładam ogród

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ten biały zawilec kwitnie teraz?
Myslałam, że one kwitna wiosną ...
Gratuluję Co przetacznikowca! Ja próbowałam go wysiewać, dwukrotnie, ale bez powodzenia

Gratuluję Co przetacznikowca! Ja próbowałam go wysiewać, dwukrotnie, ale bez powodzenia

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jacku strasznie dawno mnie nie było u Ciebie.
Wątek mi umknał.
Podziwiam jak Twój ogród sie zmienił.
Jest już bardziej dojżały i bardziej rozrosnięty.
Wygląda cudnie.
Ja też jestem pod wrażeniem dzielżanów.
Szkoda, że rosną takie wysokie.
Chyba, że znasz odmiany takie do 60-80 cm, bo te co widziałam u Szmita były zbyt wysokie.
Wątek mi umknał.
Podziwiam jak Twój ogród sie zmienił.
Jest już bardziej dojżały i bardziej rozrosnięty.
Wygląda cudnie.
Ja też jestem pod wrażeniem dzielżanów.
Szkoda, że rosną takie wysokie.
Chyba, że znasz odmiany takie do 60-80 cm, bo te co widziałam u Szmita były zbyt wysokie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Kolejna seria z białym kolorem w roli głównej jak zwykle urzeka i do tego część niezwykle ciekawych roślin.
Rozchodnik biały ... ciągle jest na mojej liście ale jakoś mam pecha bo kupiony okazał się całkiem nie tym co chciałam.
Przegorzan faktycznie ma palowy korzeń ale u mnie 2 razy zmieniał miejsce i nie zauważyłam aby odchorował . Kwitnie obficie każdego roku , jedynie w tym ma sporo podsuszonych brązowych liści ale hortensja już je zakryła i jest ok.
Sadzę, ze to z winy tegorocznej pogody.
Rozchodnik biały ... ciągle jest na mojej liście ale jakoś mam pecha bo kupiony okazał się całkiem nie tym co chciałam.
Przegorzan faktycznie ma palowy korzeń ale u mnie 2 razy zmieniał miejsce i nie zauważyłam aby odchorował . Kwitnie obficie każdego roku , jedynie w tym ma sporo podsuszonych brązowych liści ale hortensja już je zakryła i jest ok.
Sadzę, ze to z winy tegorocznej pogody.
- JacekP
Witajcie moi Drodzy
Poranki już chłodne i mgliste ale nadal przeważają akcenty letnie na rabatach i nie ma co psuć sobie humoru, doszukując się akcentów jego schyłku. Jedne rośliny wchodzą w tym roku wcześniej w fazę spoczynku a inne powtarzają kwitnienie, bo akurat pogoda je zmyliła. Więc niech sobie kwitną, inne przekwitają i najlepiej jest zachować spokój i cieszyć się, tym co jest w ogrodzie
Dalu, co do białego w ogrodzie, to absolutnie się z Tobą zgadzam
Ja też wczoraj miałem akcję "piwonia", bo posadziłem 12 nowych odmian. Teraz cierpliwie czekać 2-3 lata aż w pełni się rozwiną. Bo ogród uczy cierpliwości i zwolnienia tempa życia
Siberio, są sposoby, by nie wykopywać niechcący cebulek ale tylko świadomie i celowo
Np, znaczniki, podsypywanie piaskiem albo obłożenie kamykami. W ogródkach forumowych zobaczyłem kapitalny pomysł - na cebulkach rośnie jakaś roślina zadarniająca, np. rozchodnik lub czyściec, przez którą z łatwością przebiją się cebulki, a jak przekwitną - nie ma łysej plamy.
Chatte, tak jak pisałem - to drugie kwitnienie zawilca wielkokwiatowego, bo dobrze myślałaś - on kwitnie wiosną
W tym roku wiele roślin powtarza kwitnienie.
Kupiłem przetacznikowca, jak tylko zobaczyłem na forum, jaki on piękny
Margo, dzięki za sympatyczne opinie
Jak do tej pory nie spotkałem niskich dzielżanów ale na stronach poświęconych tym kwiatom, na pewno takie znajdziesz. Wpisz nazwę łacińską i wyszukiwarka pokaże super stronę o samych dzielżanach (po angielsku niestety).
Mi akurat ich wysokość nie przeszkadza, ale u Georginii widziałem dzielżany o wiotkich łodygach, które się zwyczajnie płożą. Dzięki temu są niskie ale potrzebują więcej miejsca
Kogro, w przyszłym roku powinienem już wypełnić białą rabatę, bo na razie rośliny jeszcze porozrzucane. A na białej rabacie posadziłem truskawki, bo też kwitną na biało
A tak na serio - nie wiedziałem, co z nimi zrobić, bo nie mam warzywniaka i tylko na białej było miejsce 
Christinkrysiu, białych kwiatów nie brakuje przez cały sezon. A przed kwitnieniem jeszcze białe astry, funkia babkolistna, gazania tez mi się jedna biała trafiła, nieustająco kwitną wiciokrzew i floksy - oczywiście białe
Przegorzany mocno się sieją w starym ogrodzie, gdzie jest czysto gliniaste podłoże. To trochę ciężko było przegorzanom na początku ale potem już OK. A co do palowych korzeni - wczoraj się nieźle naszarpałem, by wyrwać ślazy zygmarki o długich palowych korzeniach. Musiały zwolnić miejsce pod piwonie

Dalu, co do białego w ogrodzie, to absolutnie się z Tobą zgadzam

Ja też wczoraj miałem akcję "piwonia", bo posadziłem 12 nowych odmian. Teraz cierpliwie czekać 2-3 lata aż w pełni się rozwiną. Bo ogród uczy cierpliwości i zwolnienia tempa życia

Siberio, są sposoby, by nie wykopywać niechcący cebulek ale tylko świadomie i celowo

Chatte, tak jak pisałem - to drugie kwitnienie zawilca wielkokwiatowego, bo dobrze myślałaś - on kwitnie wiosną

Kupiłem przetacznikowca, jak tylko zobaczyłem na forum, jaki on piękny

Margo, dzięki za sympatyczne opinie

Jak do tej pory nie spotkałem niskich dzielżanów ale na stronach poświęconych tym kwiatom, na pewno takie znajdziesz. Wpisz nazwę łacińską i wyszukiwarka pokaże super stronę o samych dzielżanach (po angielsku niestety).
Mi akurat ich wysokość nie przeszkadza, ale u Georginii widziałem dzielżany o wiotkich łodygach, które się zwyczajnie płożą. Dzięki temu są niskie ale potrzebują więcej miejsca

Kogro, w przyszłym roku powinienem już wypełnić białą rabatę, bo na razie rośliny jeszcze porozrzucane. A na białej rabacie posadziłem truskawki, bo też kwitną na biało

Christinkrysiu, białych kwiatów nie brakuje przez cały sezon. A przed kwitnieniem jeszcze białe astry, funkia babkolistna, gazania tez mi się jedna biała trafiła, nieustająco kwitną wiciokrzew i floksy - oczywiście białe

Przegorzany mocno się sieją w starym ogrodzie, gdzie jest czysto gliniaste podłoże. To trochę ciężko było przegorzanom na początku ale potem już OK. A co do palowych korzeni - wczoraj się nieźle naszarpałem, by wyrwać ślazy zygmarki o długich palowych korzeniach. Musiały zwolnić miejsce pod piwonie

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku taką białą trojeść też mam od Ciebie na razie jeden badylek ale pięknie kwitnie .
Masz tez inne kolory tej tojeści ?
Genia
Masz tez inne kolory tej tojeści ?
Genia
- JacekP
Cieszę się Geniu, że dobrze tojeści u Ciebie
Nie słyszałem o innych odmianach tojeści orszelinowej.