Być może w przyszłości nowa odmiana
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny rzadkie i ciekawe w naszych ogrodach cz.3
Żółtolistna siewka lipy, do tego miniatura...ma 6 lat.

Pozdrawiam, Kaśka
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Być może w przyszłości nowa odmiana
Rachityczny świerk pospolity pod okapem sosen. Na wysokości 4-5 m. czarcia miotła.
Widok od strony północnej

i południowej

Mirku, czy warto to szczepić ?
Widok od strony północnej

i południowej

Mirku, czy warto to szczepić ?
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
......u mojego sąsiada na działce rośnie sporo chrzanu, wszystkie mają zielone liście a ten ......takie.......

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Co roku czy tylko w tym sezonie?:D Z czego ten chrzan żyje.. piękny, posadziłabym chętnie u siebie w ramach rośliny ozdobnej. Borówka i lipka tez fajne. A temu klonikowi co się stało, że się tak zmiotlił?:D Efekt w sumie niezły, jak parasol. Klon "Mary Poppins";) Była taka bajkowa niania która latała na parasolu.. A przepraszam, to nie klon tylko chyba kasztanowiec.. co za zmyła 

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Biały chrzan cudowny!
I ja chętnie bym go posadził u siebie na rabacie
I ja chętnie bym go posadził u siebie na rabacie

Klon
Biały krzan
bez szans- chyba że z zielonym- coś musi to odżywiać. Miałem przy drodze żółtego- nie miałem aparatu, a za dwa dni przejechała maszyna kosząca pobocze...
Borówka fajna, jeśli się utrzyma cecha warto rozmnożyć.
A świerk- czy warto? Nie wiem. Jak się zaszczepi i dwa lata porośnie... To w cieniu, na podkładce przy dobrym oświetleniu może być całkiem inne. Niewysoko- II, III można spróbować.

Biały krzan

Borówka fajna, jeśli się utrzyma cecha warto rozmnożyć.
A świerk- czy warto? Nie wiem. Jak się zaszczepi i dwa lata porośnie... To w cieniu, na podkładce przy dobrym oświetleniu może być całkiem inne. Niewysoko- II, III można spróbować.
-
Mniie ta maszyna wykosiła białokwiatową wypatrzoną cykorię podróżnikMirekL pisze: Biały krzana za dwa dni przejechała maszyna kosząca pobocze...
![]()

Pozdrawiam, Kaśka
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
A mi siewkę dębu o 40cm liściach.. wniosek nasuwa się jeden - chodzić na spacery z saperką
)

Albo z sekatorkiem

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Ten dąb z liśćmi po 40 cm to mógłby być ciekawy.. Ja na cmentarzu znalazłem takie coś, dąb czerwony, w kępie odrostów ze ściętego drzewa jeden pęd inny, liście bardzo wąskie i bardzo długie, do 25-30 cm.

W obawie przed wycięciem tego do końca przez służby porządkowe szybko odcięty i szczepiony gdzieś w czerwcu. Nie wiem czemu ale póki co przyjęte sztuki nie mają takich liści jak na zdjęciu... Ale może to od przebywania pod folią..

W obawie przed wycięciem tego do końca przez służby porządkowe szybko odcięty i szczepiony gdzieś w czerwcu. Nie wiem czemu ale póki co przyjęte sztuki nie mają takich liści jak na zdjęciu... Ale może to od przebywania pod folią..
-
Saperka i sekator dobry pomysł
Tylko, że nie wszystko da się wykopać, chciałam zebrać nasiona. I żeby nie zaśmiecać wątku miodunka o żółtych listkach.

tu dla porównania z innymi roślinkami

tu dla porównania z innymi roślinkami

Pozdrawiam, Kaśka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 lip 2010, o 23:34
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawy wątek, szkoda że dopiero teraz odkryłem
Kiedyś znalazłem wykę kosmatą i wykę wąskolistną z białymi (czy raczej kremowymi) kwiatami, miałem nawet nasiona. Może nawet gdzieś mi się jeszcze ostały... Rosły na polu.
Znalazłem też rosnący na polu chaber bławatek z ciemnopurpurowymi (prawie bordowymi) kwiatami. Niestety tylko jeden egzemplarz. Szkoda że nie miałem aparatu.
Białe i różowe cebulice dwulistne rosnące w lesie, różowe przylaszczki - to raczej standard
Chrzan-albinos też nie jest rzadki.
Kiedyś wyrosła mi z nasiona albinotyczna glicynia, oczywiście po jakimś czasie padła

Kiedyś znalazłem wykę kosmatą i wykę wąskolistną z białymi (czy raczej kremowymi) kwiatami, miałem nawet nasiona. Może nawet gdzieś mi się jeszcze ostały... Rosły na polu.
Znalazłem też rosnący na polu chaber bławatek z ciemnopurpurowymi (prawie bordowymi) kwiatami. Niestety tylko jeden egzemplarz. Szkoda że nie miałem aparatu.
Białe i różowe cebulice dwulistne rosnące w lesie, różowe przylaszczki - to raczej standard
Chrzan-albinos też nie jest rzadki.
Kiedyś wyrosła mi z nasiona albinotyczna glicynia, oczywiście po jakimś czasie padła

Wstawiłem foto aby pokazać, że wiele roślin często mutuje, przy czym mutacje są czasem podobne i zdarzyć się mogą wielokrotnie. Zwłaszcza chimery.To nic innego jak utrwalona chimera sektorialna. Czasem następuje rewersja- roślinka wraca do formy matecznej, czasem następuje dalsza mutacja.
Są w uprawie czarcie miotły które urosły na czarcich miotłach

Biały chrzan widziałem... na wzrost nie ma szans. Roślinka musi mieć chlorofil. U form czerwonolistnych maskują go inne barwniki, u żółtych jest go mniej... ale jeśli za mało to niestety, liść albo igła jest przypalana przez słońce lub ginie zimą podczas mrozów.
Parę fotek z lasu pod Niewiadowem...

I nawet muchomora brak... czy jakiego psiorka
Susza... pod nogami trzeszczy...
Są w uprawie czarcie miotły które urosły na czarcich miotłach

Biały chrzan widziałem... na wzrost nie ma szans. Roślinka musi mieć chlorofil. U form czerwonolistnych maskują go inne barwniki, u żółtych jest go mniej... ale jeśli za mało to niestety, liść albo igła jest przypalana przez słońce lub ginie zimą podczas mrozów.
Parę fotek z lasu pod Niewiadowem...
I nawet muchomora brak... czy jakiego psiorka