Co do nawożenia to ja stosuję substral , oraz ogólnie do mocno kwitnących roślin ( datura , petunia , pelargonia itp), a więc o wyższych dawkach nawozów ...
Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
Według mnie ten rok jest jednym z gorszych w ostatnich latach , kiepski i zimny lipiec też ma w tym swój udział ......
Co do nawożenia to ja stosuję substral , oraz ogólnie do mocno kwitnących roślin ( datura , petunia , pelargonia itp), a więc o wyższych dawkach nawozów ...
Ok, dzięki za odp, tylko mi chodziło o to czy juz przestać nawozić. Mają jeszcze dużo pąków i nie wiem co zrobić.
Twórczość i pasja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=82818" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu mnie trafia szlag ! http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=3&t=82946" onclick="window.open(this.href);return false;
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Maszkowa wydaje mi się że tak ( ja nawożę )
Jeżeli ma sporo pączków to nawozić by roślinka miała z czego je wykarmić
viola_13
Potnij na kawałki i do wody, liście obetnij / oberwij zostaw tylko te wierzchołkowe.Jak pokażą się białe kropeczki to możesz wsadzić do przepuszczalnej ziemi

A tak wygląda po niespełna 24 godzinach

Małgosiu ta twoja po2 jest śliczniutka .Żółta i u mnie dopiero zaczyna
Markonix gratulacje pięknie obsypanych drzewek, bardzo ładnie to wygląda .Przędziorka trzeba
Jeżeli ma sporo pączków to nawozić by roślinka miała z czego je wykarmić
viola_13
Potnij na kawałki i do wody, liście obetnij / oberwij zostaw tylko te wierzchołkowe.Jak pokażą się białe kropeczki to możesz wsadzić do przepuszczalnej ziemi

A tak wygląda po niespełna 24 godzinach

Małgosiu ta twoja po2 jest śliczniutka .Żółta i u mnie dopiero zaczyna
Markonix gratulacje pięknie obsypanych drzewek, bardzo ładnie to wygląda .Przędziorka trzeba
- tom_mix
- 500p

- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje podlewam nawozami do końca września ;)
Dzisiaj wybarwiła się pink perfection. Niestety nie potrafię uchwucić prawdziwego koloru, który jest intensywnie różowy. Ten kto wymyślił jej nazwę zrobił to idealnie. Jest naprawdę Pink i po prostu Perfection

A to moja Rosalla przed i po cięciu.

Jak miała za młodu garba tak jej zostało
Nawet patyk jej nie wyprostował.
Anetko, bardzo ładne białe kropeczki
Tylko czemu moje z kropkami wsadzone do ziemi nie puszczają korzonków?? niedobre
A co do inwazji przędziorka jedyny skuteczny preparat to vertimec.
Dzisiaj wybarwiła się pink perfection. Niestety nie potrafię uchwucić prawdziwego koloru, który jest intensywnie różowy. Ten kto wymyślił jej nazwę zrobił to idealnie. Jest naprawdę Pink i po prostu Perfection

A to moja Rosalla przed i po cięciu.

Jak miała za młodu garba tak jej zostało
Anetko, bardzo ładne białe kropeczki
A co do inwazji przędziorka jedyny skuteczny preparat to vertimec.
Pozdrawiam Tomek
- zjawka

Tomku nie każde drzewko musi być idealnie proste
a PP idealna
Ja nie czekam na korzonki bo one się mogą połamać przy sadzeniu a tak dosypuje bardzo dużo perlitu i jest ok.
Ps. ta z kropeczkami z ostatniego zdjęcia to Po4 tak szybko puszcza a jak sprawdzałam 30 min temu to są jeszcze większe
Ja nie czekam na korzonki bo one się mogą połamać przy sadzeniu a tak dosypuje bardzo dużo perlitu i jest ok.
Ps. ta z kropeczkami z ostatniego zdjęcia to Po4 tak szybko puszcza a jak sprawdzałam 30 min temu to są jeszcze większe
- tom_mix
- 500p

Idealnie proste nie musi być, ale może. Ale takie z garbem ? Toż to takie straszydło
PP jest jakaś pogryziona na tym zdjęciu, czyżbym miał gąsienice w aparacie
Bardzo dużo perlitu tzn ile? pół na pół?
Po4 szybka jest, teraz niech tylko wypuści ładne korzonki i niech rośnie i kwitnie.
PP jest jakaś pogryziona na tym zdjęciu, czyżbym miał gąsienice w aparacie
Bardzo dużo perlitu tzn ile? pół na pół?
Po4 szybka jest, teraz niech tylko wypuści ładne korzonki i niech rośnie i kwitnie.
Pozdrawiam Tomek
- zjawka

Proporcje:
1/3 perlit reszta torf albo piasek rzeczny, perlit i torf x2 ( jak się sypną inne proporcje to też jest ok
)
Ale u mnie się robi mało ciekawa pogoda wieje tak bardzo że takie kolosy 30 -40 m drzewa tańczą , szumi przeokropnie
Ciekawe co zastane rano jak moje daturki to przeżyją aż strach
1/3 perlit reszta torf albo piasek rzeczny, perlit i torf x2 ( jak się sypną inne proporcje to też jest ok
Ale u mnie się robi mało ciekawa pogoda wieje tak bardzo że takie kolosy 30 -40 m drzewa tańczą , szumi przeokropnie
Ciekawe co zastane rano jak moje daturki to przeżyją aż strach
- markonix

- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Zjawka,
mam teraz to samo , w końcu to małopolska
mam teraz to samo , w końcu to małopolska
- tom_mix
- 500p

Dziękuje bardzo za przepis
U mnie najgorszy wiatr już przeszedł, teraz tylko lekki powiew wiatru czuję
Więc uspakajam was moi drodzy, wasze piękności przeżyją całe. Jak moje żyją, szczególnie te które stoją w największym przeciągu, a szarpało nimi niemiłosiernie. Już chciałem iść po wiadro z wodą
U mnie najgorszy wiatr już przeszedł, teraz tylko lekki powiew wiatru czuję
Więc uspakajam was moi drodzy, wasze piękności przeżyją całe. Jak moje żyją, szczególnie te które stoją w największym przeciągu, a szarpało nimi niemiłosiernie. Już chciałem iść po wiadro z wodą
Pozdrawiam Tomek
- zjawka

Markonix no fakt
i nie wygląda na to żeby sobie to tak przeszło u mnie wichura już ponad 2 godziny a zapowiadają u Nas nocne burze:(
Ależ bardzo proszę Tomku ,odwdzięczysz się za przepis ładnie ukorzenią a w ten sposób sadzonką
A właśnie zapomniałam że jak wyjmuje z wody to jeszcze idą do przed wsadzeniem w mieszankę ukorzeniacza...skleroza
Ależ bardzo proszę Tomku ,odwdzięczysz się za przepis ładnie ukorzenią a w ten sposób sadzonką
A właśnie zapomniałam że jak wyjmuje z wody to jeszcze idą do przed wsadzeniem w mieszankę ukorzeniacza...skleroza
- tom_mix
- 500p

Oczywiście będzie ładna sadzonka, ładnej odmiany, ładnym sposobem dla ładnej Anety ( to nie podryw jakby co :P )
No właśnie ten ukorzeniacz
a jaki konkretnie? Kiedyś było łatwiej, był jeden do wszystkiego, a teraz zdrewniałe, pół zdrewniałe i zielone, plus pełno innych cudów
No właśnie ten ukorzeniacz
Pozdrawiam Tomek
- zjawka

Ja mam ukorzeniacz AB i ukorzeniacz B
Jak stosować
AB -jak jest ten brązowawy nalot
B-całkiem zielone
Wkładam patyka i otrzepuje nadmiar ( zazwyczaj są mokre , niby nie powinny)
A jak kropeczki są wyżej to posypie jeszcze po kropeczkach
Do zrobionego dołka i gotowe
Też miałam z tym problem ale faktycznie lepsze są efekty powyższego stosowania niż na wszystkie ten do zielonych
No dobra potraktuje to jako nie podryw
Mój M przeczyta i będę miała...
Ale ładną sadzonkę jak najbardziej i ładnej odmiany jeszcze chętniej
Jak stosować
AB -jak jest ten brązowawy nalot
B-całkiem zielone
Wkładam patyka i otrzepuje nadmiar ( zazwyczaj są mokre , niby nie powinny)
A jak kropeczki są wyżej to posypie jeszcze po kropeczkach
Do zrobionego dołka i gotowe
Też miałam z tym problem ale faktycznie lepsze są efekty powyższego stosowania niż na wszystkie ten do zielonych
No dobra potraktuje to jako nie podryw
zjawka
bardzo dziękuję za pomoc, pocięte patysie moczą się w słoikach
, większe liście oberwane, "ogórki" też.
mam nadzieję, że się pokażą białe kropki. W poniedziałek muszę kupić jakiś ukorzeniacz, bo nie mam
.
Moja daturka ma łososiowe kwiaty, które trzymają się przez kilka dni. Zasilam codziennie płynnym nawozem do datur.
Rosła pięknie, aż do nieszczęsnego wczorajszego wiatru. Teraz wygląda głupio i niesymetrycznie.
Dzięki za pomoc
bardzo dziękuję za pomoc, pocięte patysie moczą się w słoikach
mam nadzieję, że się pokażą białe kropki. W poniedziałek muszę kupić jakiś ukorzeniacz, bo nie mam
Moja daturka ma łososiowe kwiaty, które trzymają się przez kilka dni. Zasilam codziennie płynnym nawozem do datur.
Rosła pięknie, aż do nieszczęsnego wczorajszego wiatru. Teraz wygląda głupio i niesymetrycznie.
Dzięki za pomoc
- adrianic
- 1000p

- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Dodaj do wody troszkę węgla drzewnego - minimalizuje to ryzyko podgniwania patyczka
a czy może być taki węgiel drzewny jak do grilla, bo tabletek w apteczce domowej nie znalazłam?