Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

No niektóre cebulki miały już kiełki.. inne się zaczynały przebijać już przez ziemie -może to krokusy bo zaczynają znów mi na działce kwitnąć..??
A cebulki posiadają uszkodzenia od grabek takich małych.. dosłownie na głębokości 10-20 cm czesze ziemie cm po cm..
i czesto zaczesując wyciagam na grabkach cebulke.. -no ale inaczej nie da się tego zrobić chyba...

A czy taką ceulkę przed wsadzeniem do ziemi już na stałe miejsce potraktować ukorzeniaczem?
I czy jak wsadzę uszkodzoną cebulkę która piszecie jest poddatna na choroby.. czy może ona w jakiś sposób zaszkodzić też cebulkom sąsiadującym?

oraz..
A co z tymi cebulkami które się już ukorzeniły..?
Ogólnie to zrobiłam tak że wykopuje cebulki i bojąc się że uschną wsadzam do skrzynki dużej w niej wilgotna ziemia.. i tam trzymam wszystkie cebulki...
Niektóre może to cebulki i jakiś liliowców.. bo jest ich dużo i takie głowki z ząbkami jak czosnek mają..
Ogólnie kilka rodzai cebiul się trafia mi tam

Przepraszam za swój brak wiedzy - 1 raz w życiu stykam się z ogrodnictwem..
Petr, Sylwek..
Dziekuje za odpowiedzi :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

A czy taką ceulkę przed wsadzeniem do ziemi już na stałe miejsce potraktować ukorzeniaczem?
W żadnym wypadku. Ukorzeniacz służy do czegoś zupełnie innego.
I czy jak wsadzę uszkodzoną cebulkę która piszecie jest poddatna na choroby.. czy może ona w jakiś sposób zaszkodzić też cebulkom sąsiadującym?
W ziemi siedzą różne grzyby i bakterie. Może się zdarzyć że skaleczona cebula zacznie gnić. Najlepiej zaprawić cebule jakimś środkiem (np.kaptan) albo chociaż porządnie przesuszyć.
A co z tymi cebulkami które się już ukorzeniły..?
Trudno, będą musiały się ukorzenić raz jeszcze. Dadzą radę, najwyżej będą troche słabsze. Gorzej z tymi co mają już kiełki. Je musisz od razu sadzić do ziemi.
Ogólnie to zrobiłam tak że wykopuje cebulki i bojąc się że uschną wsadzam do skrzynki dużej w niej wilgotna ziemia.. i tam trzymam wszystkie cebulki...
Też nie jest zle ;-) Tylko pamiętaj - raczej sucho niż mokro (nie podlewaj ich co dwa dni) i koniecznie na zewnątrz a nie w domu (temperatura).
Niektóre może to cebulki i jakiś liliowców.. bo jest ich dużo i takie głowki z ząbkami jak czosnek mają..
Ogólnie kilka rodzai cebiul się trafia mi tam
Zakwitną na wiosnę to będziesz je mogła posortować ;-)
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Mam problem :? .

Chciałbym teraz, a konkretnie jutro wykopać tulipany , hiacynty , narcyzy z rabatki i trochę jesienią pozmieniać na rabacie z cebulowymi :roll: .
Pytanie czy mogę je teraz wykopać i podsuszyć, czy za późnio ? Lepiej nie ruszać ich już o tej porze ? Proszę o szybką poradę :D :roll: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

galeria tulipanów zachwycająca!!! jest na co popatrzeć :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do Tulipan 998
Sprawdź,czy nie zaczynają się ukorzeniać, jeśli nie to myślę,że spokojnie możesz je wykopać, oczyścić,podsuszyć i posadzić w nowym miejscu. Ja próbowałam różnych eksperymentów i zazwyczaj się udawało tym bardziej,że na sadzenie tulipanów mamy jeszcze trochę czasu.Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Dzięki , jutro już w takim razie się za nie wezmę koniecznie, mam nadzieję że nie ucierpią po eksperymencie :roll: :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
sylwekw

Post »

pEtr pisze:......Swoją drogą, pamiętam że prowadziłeś kiedys statystyki plenności swoich tulipanów. Mógłbyś się pochwalić jakie odmiany Ci się najlepiej sprawowały pod tym względem? .......
Nie zapomniałem o sprawie. Pracuję nad tym ale muszę uzupełnić jeszcze tegoroczne informacje w przypadku kilkunastu odmian. Za dzień albo dwa podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
sylwekw

Post »

Przepraszam, że piszę post pod postem ale poprzedniego nie mogę już edytować - przekroczyłem dopuszczalny czas.
Opracowałem już listę "płodności" moich tulipanów w taki sposób, że można to pokazać.
Proszę tylko mieć na uwadze, że notatki te powstały tylko na bazie dwóch sezonów więc nie mogą być żadną ostateczną wykładnią. Na dodatek "wyniki" są nieco przekłamane przez dwa fakty:
Po pierwsze niektóre odmiany sadziłem częściowo w ogrodzie w Polsce a częściowo w Holandii i rosły w zupełnie odmiennych warunkach. Szczególnie te w Holandii miały nie najkorzystniejsze warunki bo ogród bardzo zacieniony i rosły dość gęsto (moim zdaniem zdecydowanie za gęsto ale nie miałem innych warunków).
Po drugie cebulki tulipanów z ogrodu w Holandii były wykopane niekoniecznie w najkorzystniejszym dla nich okresie (przeprowadzka do Polski) a to mogło trochę wpłynąć na ich niepełny rozwój.

Mam nadzieję, że tabelka będzie zrozumiała ale kilka drobnych wyjaśnień:
Na liście są odmiany z aktualną liczbą cebulek dużych i małych = 0 - podczas przeprowadzki gdzieś mi się zagubiły te etykietki i choć mam cebulki wszystkich trzech odmian to nie wiem które są które, więc liczb nie podaję. Jeśli natomiast przy danej odmianie jest tylko jedno zero to oznacza, ze po prostu albo dużych albo małych cebulek nie było wcale.
Określenie cebulki duże oznacza takie, które w mojej ocenie na pewno zakwitną w kolejnym sezonie.
Zaś w kategorii cebulki małe zawarte są zarówno te tylko ciut mniejsze od dużych jak i takie zupełnie malutkie - niestety już bez podziału szczegółowego na różne rozmiary :-) - ale generalnie małe oznacza, że moim zdaniem w następnym sezonie one nie zakwitną a jedynie podrosną cebulki.

Oto link do tabelki

Gdyby były jakieś wątpliwości to proszę śmiało pytać - najlepiej na PW.

A to jako małe wspomnienie wiosny.

Obrazek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Sylwku, dzięki. Super lektura ;-]
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

Dziś robiłam porządki w tulipanach. Wykopałam parę koszyczków z cebulkami, oddzieliłam cebulki przybyszowe-jest ich bardzo dużo. I teraz pytanie-co z nimi zrobić? Wsadzić czy przesuszyć? Proszę o radę, bo za bardzo się nie orientuję :) pozdrawiam :)
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
sylwekw

Post »

Ja bym tylko przebrał, to znaczy oddzielił i wyrzucił jakieś chore albo zniszczone a wszystkie zdrowe wsadził z powrotem. Teraz juz nie bardzo jest czas (pora roku) na suszenie przed ponownym wsadzaniem.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

a mozna wlasnie zamiast w czerwcu wykopywać aby rozdzielic cebulki przybyszowe, zrobic to jesienia i od razu wkopywac??? w sumie miej pracy by było, i by nie cierpiały sadzoneczki jednorocznych kwiatkow posadzonych w maju przy wykopywaniu cebulek w czerwcu :D
sylwekw

Post »

O tym czy tulipany powinno się wykopywać i suszyć była już tutaj nie jedna dyskusja - a wykopanie jesienią i wsadzenie zaraz z powrotem można by właśnie zaliczyć do niewykopywania w kontekście akurat tych rozważań. Zdania są co najmniej podzielone. Każdy ostatecznie decyzje podejmuje sam.
tulipan1
50p
50p
Od: 26 sie 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej. Kupiłam miesiąc temu cebulki w carrefourze. Dziś je oglądałam i trochę się wystraszyłam. Prawie ze wszystkich odeszły łuski i cebulki są białe :( Czy coś z nich będzie, czy może powinny już być w ziemi? Przeciągam to wsadzanie cebulek, bo na tym miejscu mam aktualnie astry :(
sylwekw

Post »

Nie muszą być już w ziemi - początek października to też dobra pora na wsadzanie cebulek tulipanów.

Jeśli zaś chodzi o łuski to ja podczas wsadzania czasami sam takie bardzo wysuszone i łatwo odchodzące od cebuli zdejmuję i wtedy faktycznie cebulka wydaje się prawie biała, naga :-) - jakoś nie zauważyłem żeby to miało niekorzystny wpływ na tulipany. To jeszcze sprawy nie przesądza to tylko takie moje obserwacje. Szczerze powiedziawszy nie wiem co na to teoria.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”