Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Chudziak dziękuję serdecznie:)
Ja chyba nie dodam przepisu bo to moje początki z dynią. W tym roku pierwszy raz posiałam ale z pewnością nie ostatni.
dysponuję jedynie przepisami na zupki dla maleńkich dzieci:) Nie wiem czy kogoś to zainteresuje:)
Lika
Ja chyba nie dodam przepisu bo to moje początki z dynią. W tym roku pierwszy raz posiałam ale z pewnością nie ostatni.
dysponuję jedynie przepisami na zupki dla maleńkich dzieci:) Nie wiem czy kogoś to zainteresuje:)
Lika
likamati. Ja makaronową wrzucam do gara w całości i gotuję. Potem przecinam, wydłubuję nasiona, miąższ w postaci nitek na talerz + masełko z bułeczką no i posolić. Pycha. Jak sie nie miesci do gara tak jak ostatnio to owijam folią al i do piekarnika.
dzięki wszystkim za odpowiedzi.
dynie z 1 i 3 zdjecia posiałem z pestek do jedzenia(kupionych w warzywniaku),natomiast 2 i tą żółtą z nasion kupionych w nasienniczym jednak torebki z opisem po prostu znikły po deszczu.Ale pamietam że prawdopodobnie kupiłem bezpestkową i makaronową.
Natomiast to co trzyma mój syn to prawdopodobnie nie jest cukinia gdyż posiałem tylko jeden rodzaj cukiń i mam ich duzo i wszystjie są ciemnozielone.
oto moje inne plony

Uploaded with ImageShack.us
A możecie mi podpowiedzieć czy owoce któte są teraz wielkości piłeczki tenisowej dojrzeją przed mrozami?
i jeszcze jedno pytanie.
Słyszałem ze dyniowate silnie zubożają ziemię.Niestety mam problem ze zdobyciem obornika.Chciałbym miejsce po dyniach obsadzić zielonym poplonem.a jeżeli dynie zrywa się przed przymrozkami to co można posiać aby zdążyło urosnąć i można było przekopać na wiosnę?
dynie z 1 i 3 zdjecia posiałem z pestek do jedzenia(kupionych w warzywniaku),natomiast 2 i tą żółtą z nasion kupionych w nasienniczym jednak torebki z opisem po prostu znikły po deszczu.Ale pamietam że prawdopodobnie kupiłem bezpestkową i makaronową.
Natomiast to co trzyma mój syn to prawdopodobnie nie jest cukinia gdyż posiałem tylko jeden rodzaj cukiń i mam ich duzo i wszystjie są ciemnozielone.
oto moje inne plony

Uploaded with ImageShack.us
A możecie mi podpowiedzieć czy owoce któte są teraz wielkości piłeczki tenisowej dojrzeją przed mrozami?

i jeszcze jedno pytanie.
Słyszałem ze dyniowate silnie zubożają ziemię.Niestety mam problem ze zdobyciem obornika.Chciałbym miejsce po dyniach obsadzić zielonym poplonem.a jeżeli dynie zrywa się przed przymrozkami to co można posiać aby zdążyło urosnąć i można było przekopać na wiosnę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli jesteś pewien, że to co trzyma chłopiec to nie cukinia która siałeś, to może być jedna z dyń z pestek kupionych w warzywniaku - to nadal cukinia lub jej mieszaniec z dynią;) Pestki w większości są do siebie podobne.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
To "niewiadomoco" przypomina mi cukinię "Lajkonik".
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Nie, to ślimaki zeżarły te torebkiponkers73 pisze:po prostu znikły po deszczu.

Atalntic Giant, zdjęcia sprzed 5 dni
37kg OT

33,5kg OT

Inne odmiany

37kg OT
33,5kg OT
Inne odmiany
-
Czy osoby, które mają doświadczenie z Acornami, mogłyby mi powiedzieć, czy ten typ w momencie dojrzałości zbiorczej ma zielony ogonek czy blady? Zmienia kolor? Bo mi się jedno odłamało a drugie tak za ciosem zdjęłam, i teraz się zastanawiam, czy ustoi z miesiąc-dwa, czy go już pod nóż.. ;)
Ponawiam maje pytanie do specjalistów od dyń - skąd wiecie że dynia już jest dojrzała i dobra do zerwania i zjedzenia
mam je po raz pierwszy (podobno nie ma głupich pytań)

-
kamma, ciężko powiedzieć, generalnie czeka się do jesieni i jak skórka twardnieje, dynia się wybarwia [dobrze poszukać zdjęcia jak powinna wyglądać dojrzała danej odmiany], ogonek zmienia kolor, albo zasycha, to można podejrzewać, że to już. Ja pukam jeszcze, ale to nie na wszystkich działa - niektóre wydają taki głuchy odgłos jak arbuz. W tym roku mam dużo nowych odmian i tez mam dylemat. Tym niemniej chyba zacznę je powoli zbierać, póki pogoda dopisuje, bo jeszcze powinny się po zbiorze dosuszyć, jeśli mają się przechowywać..
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loeb a w jakich warunkach najlepiej suszyć dynię? Na dworze w słoneczne dni czy po prostu gdzieś w domu? A może w chłodnej piwnicy?
Jedna z moich Bambino będzie w weekend zrywana i nie wiem gdzie ją trzymać, żeby się nie zepsuła?
Jedna z moich Bambino będzie w weekend zrywana i nie wiem gdzie ją trzymać, żeby się nie zepsuła?
Pozdrawiam Kaśka
ja swoją dynię, trzymałem w kuchni na parterze, od października do sierpnia; teraz już zaczęła gnić, ale przez tyle miesięcy dawała radę, zresztą potem wstawię jej zdjęcie jak wygląda, nie wiem ile tam było stopni, ale może koło 15-16, tylko nie wiem, jak długo będzie się trzymać młoda dynia, chyba że ta którą zrywasz jest w pełni dojrzała 

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Najkrócej wytwały dynie trzymane w chłodnej i wilgotnej piwnicy - zaczęły gnić.
Dłużej wytrwały dynie w suchym pomieszczeniu o temperaturze 12 stopni.
W maju jadłam dynie leżące w pokoju gościnnym jak ozdoba
Dynie nie boją sie wyższej temperatury, boją się wilgoci.
Do dziś leży w pomieszczeniu tym 12 stopni mała dyńka zerwana jako miękka i niedojrzała.
Dłużej wytrwały dynie w suchym pomieszczeniu o temperaturze 12 stopni.
W maju jadłam dynie leżące w pokoju gościnnym jak ozdoba

Dynie nie boją sie wyższej temperatury, boją się wilgoci.
Do dziś leży w pomieszczeniu tym 12 stopni mała dyńka zerwana jako miękka i niedojrzała.
Moje nowe imię Szansa 

-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja kroję na pół, wybieram gniazda nasienne, smaruję oliwą z czosnkiem i do piekarnika. Mniam.likamati pisze: PS. jeśli dysponujecie przepisami sprawdzonymi na dynię makaronowa to też poproszę![]()
Pozdrawiam,
Lika
-
Piwnicy nie radzę, chyba, że tak jak tu piszą, ktoś ma bardzo suchą. Myślę, że w domu jest całkiem bezpiecznie, moje tez się najdłużej trzymały te domowe. Na słońcu tez można byle deszcz nie zalał. Tylko gdzie ja w tym roku zmieszczę w domu moje dynie..Figolistna przeszła wszystkie, pędy chyba po 20 metrów, pocieszam się że część owoców gnije na etapie zawiązka.