Buraki czerwone cz.1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Buraki
Ja mam małe buraki, romaszka zdążą jeszcze urosnąć do października.
Wystaje ponad ziemię już dojrzały burak, to raczej normalne zjawisko, ale kiedy siewka jest na wierzchu to ja bym podsypała troszkę ziemią.
Wystaje ponad ziemię już dojrzały burak, to raczej normalne zjawisko, ale kiedy siewka jest na wierzchu to ja bym podsypała troszkę ziemią.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elu chyba tak zrobię, już od jakiegoś czasu ręce mnie swędzą żeby ich obsypać ziemią ale nie wiedziałam czy tak można. Tylko muszą tę cholerne deszcze przestać padać...ale w tedy będzie się działo! Motyka pójdzie w ruch, mąż kilka dni będzie musiał kanapkami się żywić a ja z ogrodu tylko na siu-siu będę wychodzić

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Na pewno Ela dobrze radzi, i będzie dobrze, jak tak zrobisz.romaszka pisze:Elu chyba tak zrobię, już od jakiegoś czasu ręce mnie swędzą żeby ich obsypać ziemią ale nie wiedziałam czy tak można. Tylko muszą tę cholerne deszcze przestać padać...ale w tedy będzie się działo! Motyka pójdzie w ruch, mąż kilka dni będzie musiał kanapkami się żywić a ja z ogrodu tylko na siu-siu będę wychodzić
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Proszę o rady jak zamrozić buraczki czerwone .Dzięki
Asia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gotujesz, obierasz, trzesz na tarce i wkładasz do woreczków foliowych ... koniec... 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Kontakt:

Dzięki
Asia
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Ja bym (będę) swoje buraki gotował przed mrozieniem, ale nie znam się na tym.Pelasia pisze:Super,prosta sprawa. Zastanawiałam się czy je gotować ,czy mrozić na surowo. Mroziłaś już buraczki? Jakie są w smaku,dużo tracą na walorach smakowych i w kolorze przy mrożeniu?
Dzięki
Asia
pozdrawiam, Gunnar
-
- Kontakt:
No tak pisała edyta ,żeby ugotować ,zetrzeć i do zamrażarkiesony1 pisze:gotujesz, obierasz, trzesz na tarce i wkładasz do woreczków foliowych ... koniec...
Asia
można zrobić fajną sałatkę z cukinii i buraczków, polecam pychota.
nie okopujcie buraczków jak ziemniaki! Chyba, że nie macie co robić ciekawszego
U mnie podłużne zawsze tak rosną (ogonkiem pod ziemią a reszta na wierzchu) i są normalne - nie przesuszone, pyszne czerwone i soczyste. Myślę, że to cecha odmianowa bo kiedyś sadziłem okrągłe - takie co całe były w ziemi i takie co były w połowie na wierzchu. Dodatkowo sadziłem podłużne i te od kilku lat zawsze mają tylko ogonek pod ziemią a bulwa całe lato leży i rośnie na ziemi. Nawet nie zawracałem sobie głowy, że coś może być nie tak...
pozdrawiam

pozdrawiam
A nie wiesz czasem , czemu buraki zalicza się do roślin okopowych ?
Pozdrawiam
http://portalwiedzy.onet.pl/1745,,,,ros ... haslo.htmlRośliny okopowe, rośliny polowe wymagające kilkakrotnego okopywania lub obsypywania w okresie wzrostu. Rośliny okopowe dzieli się na bulwiaste: ziemniak i słonecznik bulwiasty (słonecznik) (topinambur) oraz korzeniowe: marchew, pietruszka, burak cukrowy, ćwikłowy i pastewny (burak), brukiew, rzepa i cykoria.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:

Asia
Częściowo sama odpowiadasz sobie na to pytaniePelasia pisze:A co daje okopywanie?
Nie czas tu jednak na wykłady na temat systemów korzeniowych. Nie należy lekceważąco podchodzić do aktualnego stanu wiedzy rolniczej, bo kończy się to przeważnie klęską w uprawach ,co już nie jeden forumowicz doświadczył.Pelasia pisze:Zobaczyłam u sąsiada marchewkę uprawiana własnie na redlinach to szczena mi opadła
Do uprawy na redlinach nie należy podchodzić bezkrytycznie. Nie każda gleba nadaje się do takiej uprawy.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:

Asia
Tworząc redliny poprawia się warunki glebowe :
- napowietrzenie gleby
- obniżenie lustra wody gruntowej
- zapobiega nadmiernemu rozrostowi bocznych korzeni przez co zmusza roślinę do wydłużania korzenia palowego, którego częścią jadalną jest korzeń spichrzowy.
- rozluźnia się glebę w przypadku gleb zwięzłych i ciężkich
- zapobiega się zalewaniu korzeni w przypadku gleb słabo przepuszczalnych przy dużych opadach deszczu.

- napowietrzenie gleby
- obniżenie lustra wody gruntowej
- zapobiega nadmiernemu rozrostowi bocznych korzeni przez co zmusza roślinę do wydłużania korzenia palowego, którego częścią jadalną jest korzeń spichrzowy.
- rozluźnia się glebę w przypadku gleb zwięzłych i ciężkich
- zapobiega się zalewaniu korzeni w przypadku gleb słabo przepuszczalnych przy dużych opadach deszczu.
Nie mylić obsypywania z okopywaniem.Pelasia pisze:Czyli okopywanie to tkz tworzenie redlin?
Wiem, że pozyskuje się liście z buraków cukrowych w trakcie wegetacji. Ja z buraków czerwonych usuwam tylko zewnętrzne liście pokładające się na glebie. Korzeń buraka jest korzeniem spichrzowym i jeżeli zlikwiduje się " fabrykę fotosyntezy" jaką są liście, to co w tych korzeniach ma sie gromadzić- przepraszam. Chyba tylko woda i nawóz.Pelasia pisze:czy to prawda,ze jak teraz poobcina sie liście buraków urosna większe ?