Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Dynia ma kolor żółty ( w różnych odcieniach) a na dole ma plamę w kolorze jasnego brązu. Na oko nie wygląda na gnicie, ale jest miękka w miejscu tej plamy. Mam jeszcze resztki nadziei, że się mylę. Mąż właśnie pojechał zbierać pomidory to i na dyńkę zerknie czy coś się rusza w sytuacji.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O 5 rano ?Tula pisze: (...) Mąż właśnie pojechał zbierać pomidory ...

- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej
Mam pytanko: jak duża rośnie dynia bambino?
Moja jest wielkości piłki do nogi i ogonek ma już podsuszony, kolor mocno pomarańczowy, jak popukam, to wydaje się być "pusta"
Można już rwać? Reszta dyń jeszcze żółta i widac że rosną.

Mam pytanko: jak duża rośnie dynia bambino?
Moja jest wielkości piłki do nogi i ogonek ma już podsuszony, kolor mocno pomarańczowy, jak popukam, to wydaje się być "pusta"

Pozdrawiam Kaśka
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Dynia bambino rodzi owoce ok 15kg ale w sprzyjających warunkach mogą osiągnąć wagę ok 50kg. Moje bambino 2 lata temu ważyły 18-20kg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
To nie jafrant pisze:O 5 rano ?Tula pisze: (...) Mąż właśnie pojechał zbierać pomidory .... Surowe reguły wprowadziłaś ...

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Moje dyńki rosna ładnie ,może uda mi się zrobić fotki ,to wstawię. Atlantik (dwie szt na jednym krzaku) naprawdę spore. Natomiast piżmowe butternut (3 szt) na jednym krzaku chyba już nie rosną ,ale dojrzewają. Zawiazują sie nowe dyńki na wszystkich odmianach...może przetrwają i zdążą dojrzeć...ale te co już mam ,to starczą ,żeby zadowolić moje plany kulinarne

Asia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Okazało się mi ostatnio, że dynia rodzinna, która zawsze była sadzona w polu w odosobnieniu, jako jedyna odmiana, może niestety być przekrzyżowana z czymś, ponieważ nowi sąsiedzi z tamtych okolic również posadzili dynie:/ Także wszystkich którzy z akcji wymiany nasion mają dynię "Jania" która nie wyrosła im na okrągłą, ok 10kg, w kolorze coś między pomarańczowym a różowym, tylko na zupełnie co innego przepraszam:/ Reszta z tego miksu powinna być ok, inne nasiona były rozłożone z firmowych opakowań.
U mnie się właśnie zawiązało Baby Boo, strasznie pocieszne, na pewno zostanie na przyszły rok, bez względu na smak
U mnie się właśnie zawiązało Baby Boo, strasznie pocieszne, na pewno zostanie na przyszły rok, bez względu na smak

Jak poznać że dynia jest już dojrzała ,mam je po raz pierwszy mam piżmową ma 4 dynki i jakąś inną duuużą
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś przyuważyłam 5 pszczół siedzących na raz w jednym kwiatku dyni.
Nieźle się musiały deptać. 

takie konstrukcje zrobiłem, żeby zabezpieczyć moje dyńki przed słońcem, które w następnym tygodniu, będzie mocno przypiekać:

By michasa at 2011-08-21

By michasa at 2011-08-21
w całej okazałości:

Uploaded with ImageShack.us

By michasa at 2011-08-21

By michasa at 2011-08-21
w całej okazałości:

Uploaded with ImageShack.us
-
Ale.. po co zabezpieczasz owoce przed słońcem?
jeżeli słońce mocno przygrzewa na skórkę dyni, to szybciej twardnieje, zwłaszcza, gdy jest młoda, a moja taka jest no i niestety, jak stwardnieje, to przestanie rosnąć, przynajmniej kiedyś tak słyszałem i staram się czymś je okrywać
-
aha, tego nie wiem, nigdy nie miałam żadnej z tych gigantycznych. Ja robię w sumie odwrotnie, jak mam dużą obcinam nad nią liście żeby jej się przewiew robił i dobrze dojrzewało. No ale moja duża to może ze 20 kg.
ja nie hoduję, jakiś gigantów, ale skoro już jest okazja, może nawet na 50 kg, to trochę warto się wysilić 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Na krzaku zawiązały się dwie dynie .Jedna rosnie jaka szalona ,a ta druga przestała rosnąć i mam wrażenie ,że robi się miękka.
Co mam z nią zrobić? Skorka jest jeszcze miękka ,ale dynia duża .Nadaje się do spożycia?
Asia