Marpy kwiatki i rabatki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.2

Post »

Agnieszko ;:100 moja nie przetrwała zimy mimo zdawałoby się dobrych warunków... tę mam od wiosny...zobaczymy co dalej..więcej prób nie będzie.. ;:108 na razie mnie cieszy...

Zapowiada się ładny ;:3 pracowity ;:213 dzień tylko te komary :twisted: :!:

a na razie Mój CD..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
TO JUŻ OSTATNIE KWITNIENIE
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CD... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryniu przychodzę jak zwykle delektować się Twoimi roślinkami.
Zawsze coś nowego odkrywam u Ciebie. ;:108
Czy ten powojnik dawidiana ma sztywne pędy?
Widziałam podobny w botaniku, ale w sklepie jeszcze go nigdy nie spotkałam.
Śliczny podwójny zawilec japoński, ma taki mocny, amarantowy kolorek.
Jeżówkę taką jak Twoja kupiłam w tym roku, bardzo mi się podobała, ale bez nazwy odmianowej.
Wiesz może jak się nazywa? :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko - ;:196
Dawidiana ma pędy sztywne i formę krzewiastą nawet nie mam fotki całego krzewu bo po przesadzeniu trochę zmarniał ma tylko 3 pędy i mało go widać na rabacie ale podsadziłam nim powojnika bylinowego w kolorze różowo-malinowym ,żeby im było do pary ale na razie ani jeden ani drugi nie rosną imponująco... :?
A co do jeżówki domyślam się,że chodzi Ci o tę z wczorajszej serii zdjęć , ona ma zielone oczko ,które z czasem zanika i stąd jej nazwa echinacea green eyes .Serdeczne pozdrowienia i miłego dnia Tajko ;:100 !
Jeszcze dla Ciebie moje " zielone oczko"

Obrazek

Obrazek
troszkę róż ponownie zakwita
Obrazek

Obrazek
jeszcze lilijka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Maryniu właśnie o tą jeżówkę mi chodziło, mam identyczną, jak ją kupiłam miała zielone środki, a teraz taka jak u Ciebie.
Bardzo dziękuję za nazwę odmiany. ;:196
Jeszcze chciałam Cię zapytać, gdyż nie umiem cytować zdjęć- na tej piątej fotce od dołu, co to za ciekawa roślina, ma takie fajne wiechy kwiatowe?
U nas dzisiaj piękna pogoda, myślę, że u Ciebie także i pracujesz w ogrodzie, więc miłego relaksu przy pięknych kwiatach Ci życzę. :)
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko , miło Cię gościć ;:196
Z jeżówki będziemy zadowolone , bo ładnie się prezentuje :heja , moja już zimowała bezproblemowo a inna / pomarańczowa/ zginęła :? Oby tak dalej :!:

Ta druga roślina to rutewka orlikolistna ,mam ją od 30 lat ,pod bzem przy płocie ,często była zapomniana,kompletnie nie zwracałam na nią uwagi , "odkurzona" ostatnio na forum zwróciła moją uwagę a teraz zauważyłam,że ładnie wygląda późnym latem. :) Wcześniej pewnie obcinałam przekwitłe kwiaty bo rośnie blisko furtki ...tak jak obcięłam w ubiegłym roku kwiatostany szkarłatki amerykańskiej,żeby się nie rozsiewała jak również kwiatostan jakiejś trawki :oops: dopiero potem zorientowałam się,że to cały urok tych roślin..ot," babcia gapcia" jak mówi moja wnuczka..
A wczoraj miałam "lenia giganta" :? i nic mi się nie chciało robić chociaż cały dzień spędziłam na działce ..komary z lekka "odpuściły",M zrobił oprysk "antykomarowy"dzień wcześniej,tak że nawet
było pod tym względem znośnie...a dzisiaj na rynek się wybieram :) , bo dawno nie byłam...

Mój CD...

hibiskus bylinowy
Obrazek

w mixie astrów mix fioletów
Obrazek

ta hortensja nadal wypuszcza pąki i tak będzie do października :) a zdawało się,że będzie miała tylko 2 kwiatki
Obrazek
liriope w słońcu
Obrazek

zakwitł 2 kwiatkami :) wyciągnięty z niebytu kolejny "doniczkowy" powojnik a nie kwitł od kilku lat bo wcześniej padał na uwiąd ...w tej chwili jest zdrowiutki...wylazł na magnolię i jałowca...żeby jeszcze więcej kwiatów miał...
Obrazek

Obrazek

lobelia w tym roku jakiś ma jasnoniebieski kolorek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Znowu kawał porządnego ogrodnictwa... :) największe wrażenie robią na mnie te "zielonookie" jeżówki i hibiskus ;:180 , morelowa róża tez przepiękna ;:224 .
Co do Louise Odier bym dyskutowała czy to ona, nie żebym była znawczynią, ale akurat tę mam :oops: :wink: :lol:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Francesko , dziękuję za wizytę :) ,LO zakwita pojedynczymi kwiatami bo mam ją dopiero od wiosny ale kolorek jest zgodny ze zdjęciami jakie widziałam w necie a taki niepełny kwiat też jej się zdarza.. tak,że skłaniałabym się uważać,że to jednak ona ale zobaczymy..jak nie ta to inna ja tam wybredna nie jestem ,róż mam niezbyt wiele więc każda się zmieści.. ;:108 wpadnę zobaczyć Twoją... :)

Mój CD..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Znowu się napatrzyłam na twoją haconechloe i mocno ci jej zazdroszczę. :D Jest naprawdę piękna. Pochwalę się, że swoją przesadziłam i wydaje mi się, że jej się polepszyło. Czy na drugim zdjęciu to sadziec?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryniu witaj !
Przy zdjęciach dalii napisałaś ,ze niewiele ich masz ale za to masę innych kolorowych piękności pokazujesz . Widać,że Ketmie Ci nie wymarzły bo juz ładnie kwitną .
Sadziec purpurowy wygląda tak dostojnie aż miło patrzeć na niego. Planuje zdobyć bo zbieram wysokie byliny i do tego niewybredne jeśli chodzi o nadmiar wilgoci w ziemi. Na jakim stanowisku u Ciebie rośnie ?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, masz rację że nie ma brzydkich kwiatów. Są takie które może mniej nam się podobają i mniej je doceniamy,
nawet do chwastów starzy francuscy ogrodnicy mówią że to są rośliny których zalety jeszcze nie zostały odkryte ;:108
A u Ciebie jak zwykle bardzo kolorowo i pięknie. Green Envy śliczna, hakonechloa przepięknie Ci się rozrosła. Ja moją też
muszę pozostawić trochę w spokoju bo przenoszenie jej ponoć nie służy.
Ślicznie jest w Twoim ogrodzie :shock: :D
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu pewnie pierwszy raz u mnie bardzo mi miło,że zawitałaś do mnie :) Sadziec u mnie rośnie w rogu działki ,przy płotku od głównej drogi bo on trochę miejsca będzie potrzebował ale warto go mieć . Mój komuś się spodobał i go"ciachnął" przez połowę /z korzeniami / :wink: no ale troszkę zostawił ,dobre i to ...nie dogadzam mu a on i tak urósł i jest wyższy ode mnie. Pewno to mokre lato mu sprzyja ale w ubiegłym roku go nie podlewałam i też był okazały :)
Wiesiu witam Cię serdecznie!Miło mi,że Ci się podoba u mnie ;:196
Hakonechloa rośnie i też mnie czasem ręce na nią świerzbią :;230 ale na razie tylko kawałek jej uszczknęłam i posadziłam w innym miejscu , szkoda by mi było ją nadwyrężyć , może wytrzymam...to jedna z nielicznych u mnie roślin,których nie przesadziłam... ;:108

Mój CD...

Obrazek
Hibiskus bylinowy podziwiam go u sąsiadki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Matrona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn... :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Maryniu prześliczne jeżówki....ja bardzo mam ochotę posadzić w swoim ogródku, mam tylko tę popularną różową.....ale podobają mi się chyba wszystkie :roll: ....niestety miejsca brak i mogę kupić jedynie ze 2, 3 odmiany....najbardziej marzą mi się pomarańczowe, bo to mój ulubiony kwiatowy kolor.....z przykrością przeczytałam, ze nie przetrwała u Ciebie zimy......a u mnie na wschodzie zimy do najłagodniejszych nie należą :? .....i tak wciąż się waham......
Żurawki prześliczne....one są niesamowitą ozdobą każdego ogrodu :D i tak pięknie wyglądają z trawkami :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko , ;:100 moja pomarańczowa nie przetrwała zimy pewnie przysłużyło jej się przesadzanie jesienią :wink: , przetrwała inna niby żółta,która okazała się biała , zielone oczko,i green envy, tak,że moja rada : kup i posadź śmiało w końcu nie są aż takie drogie,żeby nie można było zaryzykować a przecież czasem i inne roślinki nie przeżywają zimy chociaż ;:108 wydaje się,że powinny...ja swoich nie okrywałam na zimę a biała popularna była u mnie 3 lata i też nie było jej na wiosnę i nie wiem czy ktoś wykopał czy zmarzła...Tak,że czasem rośliny nam giną ale trzeba być dobrej myśli... :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorze, ja też mam trawki "w kupie" jak mówisz a nawet w 2 ale i na inne rabaty też starczyło...
niektórym roślinom służy towarzystwo i myślę,że m.in. trawki do żurawek to ok. ;:108 mam też trawy z paprociami i żurawkami no i jeszcze coś tam coś tam by znalazł gdzie indziej ...miło,że wpadłeś! Ale nie wiem czemu nazywasz mnie Martynką??? :;230 ;:100
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ayesha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2010, o 14:50

Post »

Maryniu :wit zajrzałam do Twojego wątku i to zdjęcie zwróciło moją uwagę,