Opadające igły u sosen
Opadające igły u sosen
Witam, w tym roku zaczęłam tworzyć ogród i posadziałam kilka róznych sosen. Trzy z nich od spodu zaczęły gubić igły (zółkną, brązowieją i opadają). Problem dotyczy sosny zółtej, hakowatej La Cabana oraz sosny peuce. Nie wem, czy przyczyną mogły być obfite opady i duże nawilgotnienie ziemi, czy to może jakiś pasożyt:? Jeśli ktoś ma może jakiś pomysł co zrobić, żeby nie skazać moich sosenek na zagład będę wdzięczna za pomoc.
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Opadające igły u sosen
Być może już na jesień gubią igły po prostu.
Re: Opadające igły u sosen
Mogły mieć jeszcze w doniczce niekorzystne warunki i teraz odreagowują pozbywając się 'zbędnego balastu' czyli najstarszych igieł.Nie martw się jak się ukorzenią, to ruszą i będzie ok.
Sosny zrzucają po jakimś czasie co roku stare igły, a im drzewa starsze tym więcej.Ja mam dwie ok.20 letnie sosny czarne i od września do wiosny kilka razy grabię ( po większych wiatrach).Zawsze jest kilka worów igieł.Aż mi się niedobrze robi gdy pomyślę, że to znów niedługo...
Sosny zrzucają po jakimś czasie co roku stare igły, a im drzewa starsze tym więcej.Ja mam dwie ok.20 letnie sosny czarne i od września do wiosny kilka razy grabię ( po większych wiatrach).Zawsze jest kilka worów igieł.Aż mi się niedobrze robi gdy pomyślę, że to znów niedługo...