Tak sie wszystko zaczęło...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak sie wszystko zaczęło...

Post »

Same sukcesy :uszy i tak powinno być zawsze ;:108 , gratuluję ;:196
Piękne jest to Dendrobium ;:180
Awatar użytkownika
Becia37
100p
100p
Od: 9 cze 2011, o 21:48

Post »

Ty na pewno znasz jakieś czary mary i dlatego Ci te Twoje pupile tak rosną ;:15
Powiedz co powinnam zrobić? Mam dwa falki i coś bardzo więdną im listki.Robią się im takie cienkie (papierowe) i tak ciemnieją. Korzonki maja ok . CHYBA ok bo nigdy nie wiem czy jak korzonki są takie nazwę to kwadratowe to powinnam je odciąć ,bo takie też były :?
Mam jeszcze inne i postępuje z nimi tak samo ,a listki są grubiutkie i zielone,a korzonki okrąglutkie.
Moi domownicy już się ze mnie śmieją bo jak kupie storczyka to jest śliczny ,a potem zostają liście :twisted:
I piękności oglądam ale u was :D A i mam jeszcze jedno pytanie.Co to za skrót psd? Może i głupie pytanie ale gubię sie w skrótach :oops:
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
tom_mix
500p
500p
Od: 3 sie 2007, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 dla Ciebie. Życzę żeby miltopsis pieknie zakwitł i szybko wypuścił masę korzonków no i oczywiście trochę "sałaty"

Dendrobium piękne, pewnie pachnie?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Lucynko, dziękuję! ;:196
Beata, trudno mi powiedzieć co jest nie tak z twoimi storczykami i ich więdnącymi liśćmi... przyczyn doszukiwała bym się w korzeniach.. ale też nie koniecznie. Zaglądałaś może do środka doniczki? kiedy ostatnio storczyki były prszesadzane, jak często podlewasz? Trudno jest cokolwiek powiedzieć nie widząc rośliny na zywo. Dobrze by było abyś założyła swój wątek i pokazała na zdjęciach te liście i kwadratowe korzenie :wink:
psb - to jest skrót od psewdobulwy.
tom_mix, dziękuję, za życzenia wobec miltoniopsisa, przekażę mu ;:108 A dendrobium delikatnie pachnie miodem, nie jest to intensywny zapach, aby poczuć trzeba wsadzić nos w środek :D
Rysiu jestem w szoku, że aż na 2 pedy się wysilił, a ty mi mówisz o trzecim? :shock: Bym go chyba do księgi rekordów Guinnesa musiała wpisać :;230
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

victorys czarodziejko ;:138 gratuluję :!: a dendrobium niesamowicie piękne, marzy mi się dendrobium, powiedz mi kochana, czym się różni D.Nobile od Phalenopsis?
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

_Ewcik_ pisze:victorys czarodziejko ;:138 gratuluję :!: a dendrobium niesamowicie piękne, marzy mi się dendrobium, powiedz mi kochana, czym się różni D.Nobile od Phalenopsis?
Różni się przede wszystkim kształtem kwiatów i liści, w uprawie sa podobne :) W internecie jest dość sporo informacji na temat jednego i drugiego, poGooglaj, poogladaj zdjęcia, a zobaczysz zasadniczą różnicę ;:108
P.S. Wczoraj w swoim Tesco widziałam dendrobium phalaenopsis, okolo 10 sztuk, więc chyba musiała być dostawa (cena 29,99). Na razie nie wiem jakim kolorem zakwitnie moje dendr., więc nie skusiłam się na zakup :roll:
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
_Ewcik_
200p
200p
Od: 8 sie 2011, o 15:08

Post »

dzięki za cynka :uszy muszę sobie porównać oba Dendrobium, obydwa są pachnące? czy to różnie?
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Moje dendr. phal. jeszcze nie kwitło, więc nie mam porównania, a dendr. nobile, tak jak pisałam, delikatnie pachnie miodem :)
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

A nie mówiłam, żeby zrobić więcej miejsca pędzikom :wink: będą pięknie kwitnąć na jesień ;:3
Ciekawy eksperyment prowadzisz. I te Dendrobium tak cały czas stoi w wodzie? Nie gnije?
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Klaudia, psb cały czas stoi w wodzie (końcówka jest pod wodą około 3 cm). Do tej pory nie zaobserwowałam żadnego gnicia. Jedynie po jakimś czasie woda mi zzieleniała (czyli porosła glonami trochę), więc wymieniłam na świeżą. Jak wyparowuje, to też po troszeczku dolewam. Obecnie wsadziłam ten swój eksperyment do butelki po coli z odcietą górą, bo trochę szkoda mi się zrobiło wazoniku, bo robił się na nim brzydki osad, a może jeszcze kiedyś mi sie przyda dla kolejnej vandzi ;:108
Wody użyłam z filtra Brita z kilkoma kroplami nawozu. Jak się ma rozrośnięty okaz dendrobium i na starych psb już nie rosną kwiaty ani liście, to myślę, że warto z niej zrobić taki pożytek. Te keiki, co rośnie już jest zarezerwowane, ale te coś pod spodem jeszcze szuka domku (oczywiście, jak coś z tego będzie :roll: )
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Ojeju ale gafa ;:223
Klaudio przepraszam ;:180 Aby spokutować swoją winę, kolejną sadzonkę rezerwuję dla ciebie ;:170
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiki ale się u ciebie dzieje ;:138 wczoraj jeden pęd, dziś już drugi ;:138 Gratulacje ;:108 Naprawdę ciekawe co jeszcze chowają przed tobą podopieczni :;230
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Kolekcja imponująca. podobnie jak u Ciebie moje storczyki posadzone są bezpośrednio w osłonkach szklanych, podlewam letnią wodą i widać takie życie bardzo im służy. Muszę tylko pilnować aby nie wlać za dużo wody.Ten niebieski to była niezła podpucha, też bym sie w sklepie nabrał. Powodzenia w dalszej hodowli. :tan
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Wiki jestem pod wrażeniem twoich eksperymentów ;:180 i trzymam kciuki za jego skutki, bardzo piękny kolor ma twoje d.nobile :tan
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Wiktorio, pierwszy raz się z Tobą nie zgodzę :oops: Nie ma w tym żadnej złośliwości, wiesz, że mam dla Ciebie wiele sympatii ;:196
Chodzi o to co napisałaś Ewie, że Dendrobium Nobile i Phalaenopsis są podobne w uprawie. Jest w tym dużo prawdy, bo często te dwa gatunki jak i wiele innych trzymamy na jednym parapecie i rosną, a nawet kwitną. Mają jednak inne wymagania. Den. Phal. nie potrzebuje np okresu spoczynku i nie ma też potrzeby wynoszenia go na zewnątrz. Dend. Nobile powinno lato spędzić na świeżym powietrzu, od września po wniesieniu do domu, potrzebuje chłodniejszego pomieszczenia i nie podlewania przez 6 tyg. To tak w skrócie trochę tego co pamiętam :roll:
Traktuję to jako dyskusję i nie miej mi tego za złe. Tu chyba nie chodzi o to żeby sobie tylko klaskać, ale i czegoś się nauczyć wymieniając doświadczenia i wiadomości ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”