Gasienice Bielinka kapustnika atakuja mój dom

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Gasienice Bielinka kapustnika atakuja mój dom

Post »

Czy ktoś ma pomysł jak je przyhamować?
Naprawdę atakują. Obok nas jest pole i w tym roku posadzono tam brukiew i juz jest pelno gasienic, wchodzą po elewacji, pną się do góry. Dzisiaj zauwazyłam takową na suficie w salonie. Przezylismy juz taka inwazję 2 lata temu, miałam te gąsienice na strychu, poprzetykaly swoej kokony w materiał parasola ogrodowego. Cały garaż gasienic, potem kokonów. Koszmar, bo ida po oknach jedna za drugą i zostawiaja śluz. próbowaliśmy je zdejmowac i topić, ale to syzyfowa praca. Teść radził by naokoło posesji czy domu wysypać strużke wapna, ale nie wiem czy porywac się na to, czy to ma sens.
Może ktoś ma doświadczenie z czyms takim :D
unlimited1991
100p
100p
Od: 29 paź 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Gasienice Bielinka kapustnika atakuja mój dom

Post »

Jak mówisz że to nie pierwszy raz, to co będzie z powodu czyjegoś lenistwa (właściciela pola w brukwiami-sąsiada) walczyć z gąsienicami. To z wapnem powiem szczerze że słyszałem, nie wiem jak z działaniem niestety.

Gdzieś w poradach o polu czytałem żeby osłaniać glebę wokół roślin gałązkami ligstru, jakoś tak to brzmiało.
Ale jakie to działanie ma, czy odstrasza, czy truje- też nie powiem.

Są też środki trujące, o działaniu powierzchniowym i żołądkowym ale one to chyba najedzone żeby się przepoczwarzać przychodzą do Ciebie, to wtedy te powierzchniowe najlepiej, bo jeśli jedzą jakieś roślinki to oprysk chemiczny każdy działający wtedy, lub jakimś eko wywarem.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Gasienice Bielinka kapustnika atakuja mój dom

Post »

Czyli może powinnam sobie posadzić żywoplot z ligustru? Hmm, trzeba poczytać, a masz linka do tego watku o polu? To tutaj?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”