No taka pięknośc może człowieka zauroczyć
Agawy i inne sukulenty - young
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Agawy i inne sukulenty
Alllleee cudo
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Wspaniała 
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
bebos pisze: / ... / Ok. 2 miesiące temu rozpoczęłam zabawę z ich rozmnażaniem z liści - efekty jak a razie umiarkowane...
W jakim podłożu ukorzeniacie sadzonki liściowe haworsji ?young pisze: / ... / Co do rozmnażania z sadzonek liściowych też to robię ale efekty są różne zaleznie od gatunku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Ukorzeniam je w grubszym żwirku (tak zwana płukanka używa się tego w budownictwie) bez żadnych dodatków. Rozmnażanie z sadzonek liściwych trwa dość długo, warto próbować ale trzeba zabezpieczyć się w cierpliwość.Akwelan_2009 pisze:bebos pisze: / ... / Ok. 2 miesiące temu rozpoczęłam zabawę z ich rozmnażaniem z liści - efekty jak a razie umiarkowane...W jakim podłożu ukorzeniacie sadzonki liściowe haworsji ?young pisze: / ... / Co do rozmnażania z sadzonek liściowych też to robię ale efekty są różne zaleznie od gatunku.
Pozdrawiam
Robert
Robert
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agave lophantha 'Quadricolor'
- widziałam na all taką dużą za 'majątek', ale ręka mi drżała - powstrzymuje mnie jednak brak miejsca - agawy są poza moim zasięgiem, choć poza małymi A. victoria-reginae mam jedną leciwą, niepospolitą - 15 lat temu dostałam z Ogrodu Botanicznego w Poznaniu - nazwa się zagubiła, więc będę wdzięczna, jeżeli pomożesz zidentyfikować okaz, jak wkleję fotkę...
Mieczysławie - część liści wsadziłam do zwykłej mieszanki dla sukulentów, część do czystego piachu: po równo w każdym podłożu zginęła ok. połowa liści (nie tyle zgniły, co się rozłożyły - może były źle pobrane) - przetrwało kilka listków H. attenuata 'Big Band' i 'Concolor' oraz H. marumiana.
Mieczysławie - część liści wsadziłam do zwykłej mieszanki dla sukulentów, część do czystego piachu: po równo w każdym podłożu zginęła ok. połowa liści (nie tyle zgniły, co się rozłożyły - może były źle pobrane) - przetrwało kilka listków H. attenuata 'Big Band' i 'Concolor' oraz H. marumiana.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ja też robię eksperyment.Siedzą już dwa tygodnie w żwirku z piaskiem.
Oczywiście chętnie pomogę.bebos pisze:Agave lophantha 'Quadricolor'- widziałam na all taką dużą za 'majątek', ale ręka mi drżała - powstrzymuje mnie jednak brak miejsca - agawy są poza moim zasięgiem, choć poza małymi A. victoria-reginae mam jedną leciwą, niepospolitą - 15 lat temu dostałam z Ogrodu Botanicznego w Poznaniu - nazwa się zagubiła, więc będę wdzięczna, jeżeli pomożesz zidentyfikować okaz, jak wkleję fotkę...
Zazwyczaj jest tak że część sadzonek wypada.
Z kilka dni będę przesadzał rośliny które wyrosły z sadzonek liściowych H.limifolia zamieszczę ich fotki ale od posadzenia liści minoł właśnie rok to kawał czasu.
Pozdrawiam
Robert
Robert
To dopiero początek sadzonka w pierwszej kolejnośći puszcza korzonki a potem zaczyna tworzyć nową roślinę. Duuużo cierpliwości.nolina pisze:Ja też robię eksperyment.Siedzą już dwa tygodnie w żwirku z piaskiem.
Pozdrawiam
Robert
Robert
- julita20

- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Ale masz piękności, mi ostatnio coraz bardziej podobają sie agawy ale na razie to mam takie zwykłe
Zamieszcza obiecane fotki sadzonek liściowych H. limifolia tak jak wcześniej napisałem od czasu pobrania do stanu obecnego minoł rok.
Wszystkim którzy próbują życzę dużo cierpliwości.

Wszystkim którzy próbują życzę dużo cierpliwości.

Pozdrawiam
Robert
Robert
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
Wiem ze na forum jest kilku wytrawnych hodowców haworcji , więc proszę o pomoc w identyfikacji rośliny która kupiłem bez nazwy.

Pozdrawiam
Robert
Robert
I jeszcze fotki siewek agaw
A. diformis
A. purpusorum

A. victoriae-reginae

Śiewki mają półtor roku i były dwa razy pikowane.
A. diformis
A. purpusorum

A. victoriae-reginae

Śiewki mają półtor roku i były dwa razy pikowane.
Pozdrawiam
Robert
Robert
- julita20

- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Ale fajne, to tylko tak dla siebie czy będziesz je sprzedawał?
Siew roślin daje mi dużo radości , lubię to robić i patrzeć jak rośliny się rowijają. A co zrobię jak podrosną to jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam
Robert
Robert