Sukulenty - chromat
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty
Dzięki Henryku, kwiaty cieszą a kolekcja "kolczastych braci" i tak jest w skali mikro 

Pozdrawiam Krzysiek
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolekcja micro jak i kolekcja macro do pozazdroszczenia!
O takich haworsjach to mogę sobie pomarzyć.
Kwiat gymno taki delikatny
O takich haworsjach to mogę sobie pomarzyć.
Kwiat gymno taki delikatny

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Moje haworsje są jeszcze młode, mam nadzieje, że dorosną do takich rozmiarów jak henryka
Co do gymno, podobają mi się ze względu na "prostą obsługę" a i kwiaty cieszą bardzo !

Co do gymno, podobają mi się ze względu na "prostą obsługę" a i kwiaty cieszą bardzo !

Pozdrawiam Krzysiek
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Haworcje i gymno cudeńka
Lubie takie kolorowe mam tylko G. friedrichii ,ale nie jestem pewna czy tak jest na fakcie

Lubie takie kolorowe mam tylko G. friedrichii ,ale nie jestem pewna czy tak jest na fakcie

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Myślisz, że w przypadku takich kępowych haworcji, gęste przysypanie powierzchni żwirem nie utrudni odrostom rozwoju? Mają aż taką siłę, żeby się poprzeciskać? Pewnie martwię się na zapas, ale u swoich staram się zostawiać gołą ziemię tuż u nasady rozety...
A kaktusy będziesz przechładzał zimą?
Ja poszłam na łatwiznę i żądna barwnych kwiatów wśród haworcji sprowadziłam odmianowe sępolie
A kaktusy będziesz przechładzał zimą?
Ja poszłam na łatwiznę i żądna barwnych kwiatów wśród haworcji sprowadziłam odmianowe sępolie

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
To jest pumeks, jest lekki, dobrze trzyma wilgoć ale też dość szybko z/na wierzchu oddaje. Zawsze obsypywałem haworsje, wcześniej żwirem, pumeks ładniejszy ;) i też pełni dobrze funkcje ściółki. Chodzi mi o to, że nie ma nagłych zmian wilgotności, w podłożu tej jest go trochę ;)bebos pisze:Myślisz, że w przypadku takich kępowych haworcji, gęste przysypanie powierzchni żwirem nie utrudni odrostom rozwoju? Mają aż taką siłę, żeby się poprzeciskać? Pewnie martwię się na zapas, ale u swoich staram się zostawiać gołą ziemię tuż u nasady rozety...
Tak razem z haworsjami, muszę zrobić/zakupić regał, obije go folią i postawię na parapecie. Już stosowałem podobną technikę i się sprawdza, zimą mam średnio nie więcej jak 14-15C, a największe mrozy to 10Cbebos pisze:A kaktusy będziesz przechładzał zimą?
Gymno to tylko fajny dodatek, łatwy w uprawie i zimowaniubebos pisze:Ja poszłam na łatwiznę i żądna barwnych kwiatów wśród haworcji sprowadziłam odmianowe sępolie

Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p
- Kontakt:

Gymnocalycium mihanovichii ładnie kwitnie, nawet w czerwcu udało się mi zapylić

Coś mi co raz gorzej zdjęcia wychodzą

Haworthia jansenvillensis DMC11160 2 km E of Careys Brook, ENE of Jansenville
(H.decipiens 'virella' sensu Bayer) ex FV00543

Haworthia decipiens IB06566 just S of Steytlerville ex FV00560
Te haworsje rosną u mnie dobrze - co mnie cieszy - bardzo je lubię to i pokazuje

Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokazuj - chętnie pooglądam i... porównam ze swoimi.
Twoje ładne!

Twoje ładne!
-
Wspominałeś, że podobają Ci się te w typie 'arachnoidea' - no i właśnie widzę! Fajne mikrusy
Ja nie mam cierpliwości do takiego drobiazgu - mam kilka 'twardych' maluchów i ciągle zaglądam ile przyrosły - ale idzie im jak po grudzie...Te 'miękkie' rosną chyba szybciej?

Ja nie mam cierpliwości do takiego drobiazgu - mam kilka 'twardych' maluchów i ciągle zaglądam ile przyrosły - ale idzie im jak po grudzie...Te 'miękkie' rosną chyba szybciej?
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
G.mihanovichii bradzo produktywny 

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
No nie wszystko ładnie rośnie,hen_s pisze:Pokazuj - chętnie pooglądam i... porównam ze swoimi.![]()
Twoje ładne!
Haworthia decipiens 'cooperoides' JDV91/141 i Haworthia lapis DMC08600 od Veselnego to chyba muszę wrzucić do szafy. Wschodnia wystawa, słońca aż tak dużo w tym roku to nie ma, a one to jak wypuści jeden liść to jeden zasuszy

W pierwszym roku po posadzeniu i tak dobrze, że się coś "rusza" zazwyczaj to ja coś zauważam na drugi rokbebos pisze:Wspominałeś, że podobają Ci się te w typie 'arachnoidea' - no i właśnie widzę! Fajne mikrusy![]()

Haworthia kogmanensis IB07157 Cogmanskloof (H. arachnoidea 'setata' sensu Bayer) ex Pavelka
To dopiero twarda haworsja, miesiąc po posadzeniu wyrwał ją z doniczki wróbel - chciał się wykąpać

Haworthia arachnoidea IB08877 Langevallei, Eilandia turnoff ex FV7022

tyle bo mi nie wychodziły dziś .....foty
Pozdrawiam Krzysiek
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Gymuś dał z siebie wszystko, pięknie się postarał
Haworthie cudo. Kupowane w Czechach?

- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Klubowe zakupy od sąsiadównyskadu pisze:Gymuś dał z siebie wszystko, pięknie się postarałHaworthie cudo. Kupowane w Czechach?

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Haworthia kogmanensis IB07157 Cogmanskloof (H. arachnoidea 'setata' sensu Bayer) ex Pavelka,
Haworthia arachnoidea IB08877 Langevallei, Eilandia turnoff ex FV7022 - ładnie, delikatnie przypruszone - przysłonięte jakby własnymi "woalkami", żeby częściowo ukryć, a w zasadzie podkreślić swoje piękno
Haworthia arachnoidea IB08877 Langevallei, Eilandia turnoff ex FV7022 - ładnie, delikatnie przypruszone - przysłonięte jakby własnymi "woalkami", żeby częściowo ukryć, a w zasadzie podkreślić swoje piękno

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
O m_a_t_k_o! Czym one się różnią? (to pytanie retoryczne...)
Ale masz zacięcie! Podziwiam!
Ale masz zacięcie! Podziwiam!